ANNONS

Tre böcker är nominerade till Slangbellan för bästa barnboksdebut 2019

Jens Mattsson, författare till Vi är lajon. Foto: José Figueroa

Debutantpriset Slangbellan för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur ska delas ut den 20 april på Litteralund. Här är de nominerade.

Slangbellan ska delas ut till bästa debut 2019 och sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund har utsett de nominerade.

I Kalifornien skälver jorden

I Kalifornien skälver jorden

  • Förlag: Vox by Opal
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-03-11
  • ISBN: 9789188665157

Motivering: I Kalifornien skälver jorden, både på ytan och på djupet. Det finns en spricka som rör sig mellan hemlandet Sverige och USA, mellan fest och allvar,  mellan att vara barn och vuxen samt de konsekvenser man måste leva med. Med ett pricksäkert och målande språk skriver Anna Hörnell fram mångbottnade karaktärer och relationer. 

Vi är lajon!

Vi är lajon!

Motivering: Vi är Lajon är en finstämd berättelse om två bröder, som i leken tar sig fram så som lajon gör. Men när den ena brodern blir sjuk, måste leken förändras. Det blir ett äventyr som filosofiskt fortsätter förbi sjukdom och död, som aldrig tappar hoppet eller barnets perspektiv. Jens Mattssons text förmedlar fantasifullt en historia till barnet och en annan till den vuxna läsaren.  

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Motivering: Historieresan är något så unikt som en faktabok, från vikingatiden till nittiotalet, som levandegör och roar på samma gång. Christoffer Rönnbäck och Ebba Svennung fokuserar inte på kungalängder – här är det istället händelser som blir milstolpar och startskott. Boken är sprudlande och full av viktiga detaljer som ofta saknas i tidigare historieböcker.

Prisutdelningen äger rum den 20 april på barnboksfestivalen Litteralund, vid en ceremoni på Lunds stadsbibliotek. Då blir det också samtal med de tre nominerade och uppläsningar ur deras böcker.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL