Tre böcker är nominerade till Slangbellan för bästa barnboksdebut 2019

Jens Mattsson, författare till Vi är lajon. Foto: José Figueroa

Debutantpriset Slangbellan för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur ska delas ut den 20 april på Litteralund. Här är de nominerade.

Slangbellan ska delas ut till bästa debut 2019 och sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund har utsett de nominerade.

I Kalifornien skälver jorden

I Kalifornien skälver jorden

  • Förlag: Vox by Opal
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-03-11
  • ISBN: 9789188665157

Motivering: I Kalifornien skälver jorden, både på ytan och på djupet. Det finns en spricka som rör sig mellan hemlandet Sverige och USA, mellan fest och allvar,  mellan att vara barn och vuxen samt de konsekvenser man måste leva med. Med ett pricksäkert och målande språk skriver Anna Hörnell fram mångbottnade karaktärer och relationer. 

Motivering: Vi är Lajon är en finstämd berättelse om två bröder, som i leken tar sig fram så som lajon gör. Men när den ena brodern blir sjuk, måste leken förändras. Det blir ett äventyr som filosofiskt fortsätter förbi sjukdom och död, som aldrig tappar hoppet eller barnets perspektiv. Jens Mattssons text förmedlar fantasifullt en historia till barnet och en annan till den vuxna läsaren.  

Motivering: Historieresan är något så unikt som en faktabok, från vikingatiden till nittiotalet, som levandegör och roar på samma gång. Christoffer Rönnbäck och Ebba Svennung fokuserar inte på kungalängder – här är det istället händelser som blir milstolpar och startskott. Boken är sprudlande och full av viktiga detaljer som ofta saknas i tidigare historieböcker.

Prisutdelningen äger rum den 20 april på barnboksfestivalen Litteralund, vid en ceremoni på Lunds stadsbibliotek. Då blir det också samtal med de tre nominerade och uppläsningar ur deras böcker.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,