Taina Adolfsson skriver om sin uppväxt som utlandsadopterad

Debutanten Taina Adolfsson. Foto: Kristoffer Adolfsson

Jag tillhör ett av de finska efterkrigsbarn vars öden inte alla känner till. Därför skrev jag självbiografin Påtvingat Liv så att kunskapen om hur ett av dessa barn behandlades här i Sverige kommer på pränt.

Uppväxten bestod av olika slags övergrepp från adoptivfadern som visade sig vara pedofil men även från så kallade vänner till familjen. I grunden var jag en robust finsk flicka men livet i familjen bröt ner min självkänsla. Inte ens den dominanta adoptivmodern försvarade mig utan jag var till för andra och inte till för mig själv. Denna uppväxt var grogrunden till mina livslånga depressioner.

Senare långt upp i åren drabbades jag av en stark ilska när det till fullo gick upp för mig hur illa jag egentligen hade behandlats i en familj som jag själv aldrig hade bett om att få komma till och det var detta som gjorde att jag dagligen satte mig ner och skrev ner mina minnen vilka också blev mitt inlägg till MeToo-debatten och som slutligen resulterade i boken.

Som utlandsadopterad tillhör man också en marginaliserad grupp redan från början och att utöver detta utsättas för övergrepp åsamkar ytterligare en marginalisering som för mig har inneburit ett livslångt trauma som förföljer mig genom livet.

Påtvingat liv

Påtvingat liv

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2020-03-20
En känsla av rotlöshet och främlingskap förföljer henne. Hon försöker rädda andra vilsna själar när hon skulle behöva rädda sig själv. Hon utnyttjas av adoptivfadern och av hans bekanta när fadern ligger berusad. Ingen kommer till det försvarslösa barnets undsättning. Inte ens adoptivmodern. Hon växer upp med faktumet att hon är till för andra men inte för sig själv. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL