Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga Boktugg: Får man citera andra i en bok?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fråga: Jag skulle vilja använda citat från andra författare och artister i min bok, men är osäker på hur mycket man får lov att citera. Vilka regler finns det kring citering?

Svar: Att citera ur en bok, en låt, en film eller ett annat litterärt eller konstnärligt verk är i en del fall okej att göra utan tillstånd – men det finns begränsningar. 


ANNONS


Citering får bara ske under förutsättning att verket är offentliggjort, det vill säga utgivet och spritt till allmänheten med upphovspersonens samtycke. Det är till exempel inte tillåtet att citera ur någons opublicerade dagbok eller manusutkast.

Citeringen ska ske enligt ”god sed”, vilket innebär att citatet ska användas antingen för att kommentera eller kritisera det andra verket på något sätt, eller för att styrka något i den egna texten. Citatet får inte användas på ett sätt som kränker originalverket. Upphovspersonens namn ska alltid anges, antingen i direkt samband med citatet eller i en referenslista.

ANNONS

Man får inte citera hur långt som helst, bara i den omfattning som är motiverad av ändamålet. I vetenskapliga och facklitterära sammanhang är det mer motiverat med långa citat än i exempelvis ett skönlitterärt verk. Man får inte citera andra bara för att ”smycka” det egna verket, till exempel att använda citat som titel eller kapitelrubriker. (Det vill säga utan upphovspersonens samtycke, har du fått tillstånd är det såklart okej.)

Är du osäker på citering i ett visst sammanhang är det säkrast att kontakta en jurist som är duktig på upphovsrätt. I många fall krävs upphovspersonens/rättighetsinnehavarens tillåtelse, även om man ”bara” vill använda ett inledande citat till första sidan i en bok. Detta gäller även om upphovspersonen inte längre lever. Det kan bli dyrt om du citerar på fel sätt, och det kan i värsta fall leda till en rättsprocess.

Citaträtt är en inskränkning i upphovsrätten som gör det tillåtet att citera ur verk. För att skyddas av upphovsrätt krävs det att ett verk uppnår verkshöjd.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »