ANNONS

Fråga Boktugg: Får man citera andra i en bok?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag skulle vilja använda citat från andra författare och artister i min bok, men är osäker på hur mycket man får lov att citera. Vilka regler finns det kring citering?

Svar: Att citera ur en bok, en låt, en film eller ett annat litterärt eller konstnärligt verk är i en del fall okej att göra utan tillstånd – men det finns begränsningar. 

Citering får bara ske under förutsättning att verket är offentliggjort, det vill säga utgivet och spritt till allmänheten med upphovspersonens samtycke. Det är till exempel inte tillåtet att citera ur någons opublicerade dagbok eller manusutkast.

Citeringen ska ske enligt ”god sed”, vilket innebär att citatet ska användas antingen för att kommentera eller kritisera det andra verket på något sätt, eller för att styrka något i den egna texten. Citatet får inte användas på ett sätt som kränker originalverket. Upphovspersonens namn ska alltid anges, antingen i direkt samband med citatet eller i en referenslista.

Man får inte citera hur långt som helst, bara i den omfattning som är motiverad av ändamålet. I vetenskapliga och facklitterära sammanhang är det mer motiverat med långa citat än i exempelvis ett skönlitterärt verk. Man får inte citera andra bara för att ”smycka” det egna verket, till exempel att använda citat som titel eller kapitelrubriker. (Det vill säga utan upphovspersonens samtycke, har du fått tillstånd är det såklart okej.)

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Är du osäker på citering i ett visst sammanhang är det säkrast att kontakta en jurist som är duktig på upphovsrätt. I många fall krävs upphovspersonens/rättighetsinnehavarens tillåtelse, även om man ”bara” vill använda ett inledande citat till första sidan i en bok. Detta gäller även om upphovspersonen inte längre lever. Det kan bli dyrt om du citerar på fel sätt, och det kan i värsta fall leda till en rättsprocess.

Citaträtt är en inskränkning i upphovsrätten som gör det tillåtet att citera ur verk. För att skyddas av upphovsrätt krävs det att ett verk uppnår verkshöjd.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL