ANNONS

Fråga Boktugg: Får man citera andra i en bok?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag skulle vilja använda citat från andra författare och artister i min bok, men är osäker på hur mycket man får lov att citera. Vilka regler finns det kring citering?

Svar: Att citera ur en bok, en låt, en film eller ett annat litterärt eller konstnärligt verk är i en del fall okej att göra utan tillstånd – men det finns begränsningar. 

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Citering får bara ske under förutsättning att verket är offentliggjort, det vill säga utgivet och spritt till allmänheten med upphovspersonens samtycke. Det är till exempel inte tillåtet att citera ur någons opublicerade dagbok eller manusutkast.

Citeringen ska ske enligt ”god sed”, vilket innebär att citatet ska användas antingen för att kommentera eller kritisera det andra verket på något sätt, eller för att styrka något i den egna texten. Citatet får inte användas på ett sätt som kränker originalverket. Upphovspersonens namn ska alltid anges, antingen i direkt samband med citatet eller i en referenslista.

Man får inte citera hur långt som helst, bara i den omfattning som är motiverad av ändamålet. I vetenskapliga och facklitterära sammanhang är det mer motiverat med långa citat än i exempelvis ett skönlitterärt verk. Man får inte citera andra bara för att ”smycka” det egna verket, till exempel att använda citat som titel eller kapitelrubriker. (Det vill säga utan upphovspersonens samtycke, har du fått tillstånd är det såklart okej.)

Är du osäker på citering i ett visst sammanhang är det säkrast att kontakta en jurist som är duktig på upphovsrätt. I många fall krävs upphovspersonens/rättighetsinnehavarens tillåtelse, även om man ”bara” vill använda ett inledande citat till första sidan i en bok. Detta gäller även om upphovspersonen inte längre lever. Det kan bli dyrt om du citerar på fel sätt, och det kan i värsta fall leda till en rättsprocess.

ANNONS

Citaträtt är en inskränkning i upphovsrätten som gör det tillåtet att citera ur verk. För att skyddas av upphovsrätt krävs det att ett verk uppnår verkshöjd.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se