Fråga Boktugg: Hur många böcker måste det vara i en serie?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Vad krävs för att flera böcker ska räknas som en bokserie? Finns det någonting som definierar vad som är en serie, till exempel hur många delar den måste ha?

Svar: En bokserie (inom skönlitteraturen) utgörs av två eller fler böcker som av författaren/författarna är avsedda att läsas tillsammans. Böckerna kan antingen handla om samma karaktärer, utspela sig i samma universum eller på annat sätt anknyta till samma tema. Alltså kan en bokserie vara så kort som två böcker. Och den kan vara hur lång som helst.

I vissa fall är det bestämt redan på förhand hur lång en serie ska bli. I andra fall är det yttre faktorer som försäljning eller författarens motivation eller hälsa som avgör hur många böcker det blir. Det finns många exempel på långkörare, som Margit Sandemos Sagan om Isfolket (47 böcker), Terry Pratchetts Skivvärlden (41 böcker) och LasseMajas Detektivbyrå (hittills 28 böcker). Världens längsta bokserie kan vara Guin Saga av japanska Kaoru Kurimoto (130 böcker).

Barnböcker släpps ofta i serier, så även fantasy och deckare. Vanliga romaner är oftare helt fristående, men det finns många exempel på serier inom alla skönlitterära genrer. Det finns serier där alla delar kan läsas fristående trots att de hör ihop, och serier som man helst ska läsa från början för att hänga med.

Exempel på avslutade* bokserier i olika längd

2 böcker: Hundraåringen av Jonas Jonasson.

3 böcker: Hungerspelen av Suzanne Collins.

4 böcker: Neapelkvartetten av Elena Ferrante.

5 böcker: Stad-serien av Per Anders Fogelström.

6 böcker: Millennium av Stieg Larsson och David Lagercrantz.

7 böcker: Harry Potter av JK Rowling.

Har du exempel på bokserier som består av 8, 9, 10 eller fler delar? Hör av dig till oss på tips@boktugg.se så kan vi uppdatera texten.

*Så vitt Boktugg vet.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL