Årets mest sålda pocketbok på Adlibris kommer från lilla förlaget Lavender Lit

Adlibris uppvaktar förlagen med tårta om de varit en av de mest sålda böckerna i nätbokhandeln under året. Den mest sålda pocketen 2019 var Innan ni tog oss av Lisa Wingate från Lavender Lit där förläggaren Sofia Ejheden firar.

Sofia Ejheden på Lavender Lit trodde knappt sina ögon när tårtan levererades. Men Innan ni tog oss av Lisa Wingate är den mest sålda pocketboken på Adlibris 2019.

– Det är så himla roligt! Jag har ju sett att Adlibris delar ut sina traditionella tårtor till årets bästsäljare. Det är oftast de stora förlagen som hamnar överst. Och så var det även i år, men bland dem fanns även Lavender Lit! Det är otroligt att ett förlag som drivs av en enda person kan kamma hem titeln Årets mest sålda pocket 2019, säger Sofia Ejheden till Boktugg.

Och det skedde alltså med den verklighetsbaserade Innan ni tog oss av Lisa Wingate. Pocketen släpptes i maj. Tittar man på topplistorna från Förläggareföreningen är boken bara uppe på topp 20 en gång (i juni då den låg på tolfte plats). Men den blev ändå Adlibris mest sålda bok, vilket får oss att undra om det är en titel som bokhandlarna missat?

– Ja, till viss del. Den har sålt bra även hos andra återförsäljare, men som litet förlag är det svårt att få in boken brett, i alla återförsäljares hyllor. Och det är klart att siffrorna hade kunnat se annorlunda ut om den hade varit månadens pocket någonstans i den fysiska handeln, säger Sofia.

Boken har länge varit en bästsäljare även i USA – den ligger trea på paperback-listan på New York Times bestseller list den här veckan och förra året tillbringade den 28 veckor på Publishers Weeklys hard cover-topplista.

Hur kom du över rättigheterna och när hittade du den?
– Jag fick upp ögonen för den när jag var i New York hösten 2017 och efter ett samtal med agenten visade det sig att rättigheterna var fria i Sverige. Jag läste manuset, insåg att det var fantastiskt och la ett bud, säger Sofia Ejheden. 

Hur mycket betyder en sådan här försäljningsframgång för ett mindre förlag?
Massor, såklart. Framför allt ekonomiskt, men det är också ett fint bevis på att man som litet förlag kan hävda sig på marknaden.

Hur mycket har boken sålt hittills?
– Mer än någon annan av våra böcker någonsin.

Varför ska man läsa den här boken av Lisa Wingate?
– Just den här boken ska man läsa för att den är så vansinnigt gripande. Den bygger på den sanna historien om hur fattiga barn stals och såldes till välbärgade familjer mellan 1920 och 1950 i USA. Det är svårt att begripa att något sådant kunde hända, och att det kunde pågå under så lång tid! 

Så för den som ska handla en billig julklapp i sista stund är detta ett julklappstips i pockethyllan.

Här är alla de andra mest sålda böckerna på Adlibris 2019:

Årets mest sålda skönlitterära bok och ljudbok: En bur av guld av Camilla Läckberg (Forum)

Årets mest sålda bok: Ålevangeliet av Patrik Svensson (Albert Bonniers Förlag)

Årets mest sålda pocket: Innan ni tog oss av Lisa Wingate (Lavender Lit)

Årets mest sålda kokbok: Jennys jul av Jenny Warsén (Bonnier Fakta)

Årets mest sålda biografi: Allt jag fått lära mig av Tara Westover (Natur & Kultur)

Årets hälsobok: Hälsobalansen av Rangan Chatterjee (Norstedts)

Årets barnbok: Sommarskuggan och Halloween-buset av Tina Mackic (Rabén & Sjögren)

Årets ungdomsbok: Jag, Nattid av Hanna Welin och Nathalie Danielsson (Bokfabriken)

Om boken i artikeln

Innan ni tog oss

Innan ni tog oss

"En både ömsint och skakande roman." Tara

Memphis, 1939. Tolvåriga Rill Foss och hennes fyra yngre syskon bor med sina föräldrar på en båt på Mississippifloden. När deras pappa tvingas ta deras mamma till sjukhuset en stormig natt lämnas Rill kvar för att passa syskonen tills främlingar helt plötsligt dyker upp. Läs mer »


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL