fbpx

Bokboxar ett framgångsrikt koncept för Lavender Lit

Sofia Ejheden Foto: Lavender Lit

Under året har förlaget Lavender Lit gett ut tre bokboxar som ett nytt sätt att marknadsföra sina böcker på. Initiativet har fått god respons och nu planeras nästa säsongs paket.

I våras lanserade Lavender Lit litteraturboxen I LAV LIT. Hittills i år har det blivit tre olika boxar, med böckerna Inte för nära av Colleen Oakley, Fejk av E. Lockhart och Allt det vackra är inte förstört av Danielle Young Ullman. Grundstommen till boxarna är böcker som släpps på förlaget och de kunder som beställer i förväg får förmånligt boken två veckor innan release.

– Som litet förlag försöker man alltid hitta nya, alternativa och fungerande säljkanaler, för att nå ut bredare med sina böcker, säger Sofia Ejheden, förläggare och initiativtagare på Lavender Lit. Det här bokboxkonceptet ger mig dessutom så mycket glädje – det är vansinnigt roligt att leta inspiration till boxarna.

ANNONS

I LAV LIT är inspirerat av bokboxar från USA och Storbritannien där det finns en mängd olika boxar att prenumerera på. Skillnaden mot dem är att i I LAV LIT-boxarna får köparen på förhand veta vilken bok som kommer att ingå. Men boxen innehåller även hemliga överraskningar.

– Jag älskar den här typen av överraskningsboxar som sätter guldkant på vardagen, säger Sofia. Så jag hade länge gått och funderat på att lansera en litteraturbox på Lavender Lit. Det finns ju en massa boxar inom en rad olika områden – smink, bakning, pyssel och så vidare – idag, så det finns uppenbarligen en efterfrågan. Lavender Lit har en relativt liten utgivning, med romaner som passar både vuxna och unga, så i nuläget gör vi boxar av alla böcker vi ger ut. Jag och min kollega Elin sköter allt från packning till leverans.

Utan att avslöja vilka överraskningar som komma skall berättar Sofia att de boxar som redan skickats ut i år förutom böcker har innehållit exempelvis specialtillverkade doftljus, en brosch, anteckningsblock och muggunderlägg med texten ”So many books, so little time”.

ANNONS

Innehållet från en av årets boxar. Foto: Lavender Lit
Innehållet från en av årets boxar.
Foto: Lavender Lit

– Det är roligt när det går att hitta fina överraskningar som har en tydlig koppling till boken, säger Sofia. I den kommande boxen med boken Till alla killar jag har gillat, är huvudkaraktären Lara Jean väldigt förtjust i att baka och att syssla med scrapbooking till exempel … Vi samarbetar en del med Etsy-designers, både här i Sverige och utomlands. Allt för att erbjuda så unika och roliga överraskningar som möjligt. Och ju fler som beställer boxarna, desto bättre samarbeten kan vi inleda, ur ett ekonomiskt perspektiv.

Responsen på konceptet har varit god, många kunder som beställt en box har sedan köpt en till och förfrågningar om vårens boxar har börjat trilla in.

– Det är fortfarande en relativt liten verksamhet, men jag hoppas att den kommer att växa sig större under nästa år, säger Sofia. I vår erbjuder vi tre nya boxar: med romantiska Till alla killar jag har gillat av Jenny Han i januari, storslagna fantasyäventyret Children of blood and bone: Solstenen av Tomi Adeyemi i mars och den vackra och viktiga Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed i april.

I LAV LIT-boxarna beställs via mail till förlaget och mer information finns att hämta på Lavender Lits hemsida.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny