Bokboxar ett framgångsrikt koncept för Lavender Lit

Sofia Ejheden Foto: Lavender Lit

Under året har förlaget Lavender Lit gett ut tre bokboxar som ett nytt sätt att marknadsföra sina böcker på. Initiativet har fått god respons och nu planeras nästa säsongs paket.

I våras lanserade Lavender Lit litteraturboxen I LAV LIT. Hittills i år har det blivit tre olika boxar, med böckerna Inte för nära av Colleen Oakley, Fejk av E. Lockhart och Allt det vackra är inte förstört av Danielle Young Ullman. Grundstommen till boxarna är böcker som släpps på förlaget och de kunder som beställer i förväg får förmånligt boken två veckor innan release.

– Som litet förlag försöker man alltid hitta nya, alternativa och fungerande säljkanaler, för att nå ut bredare med sina böcker, säger Sofia Ejheden, förläggare och initiativtagare på Lavender Lit. Det här bokboxkonceptet ger mig dessutom så mycket glädje – det är vansinnigt roligt att leta inspiration till boxarna.

I LAV LIT är inspirerat av bokboxar från USA och Storbritannien där det finns en mängd olika boxar att prenumerera på. Skillnaden mot dem är att i I LAV LIT-boxarna får köparen på förhand veta vilken bok som kommer att ingå. Men boxen innehåller även hemliga överraskningar.

– Jag älskar den här typen av överraskningsboxar som sätter guldkant på vardagen, säger Sofia. Så jag hade länge gått och funderat på att lansera en litteraturbox på Lavender Lit. Det finns ju en massa boxar inom en rad olika områden – smink, bakning, pyssel och så vidare – idag, så det finns uppenbarligen en efterfrågan. Lavender Lit har en relativt liten utgivning, med romaner som passar både vuxna och unga, så i nuläget gör vi boxar av alla böcker vi ger ut. Jag och min kollega Elin sköter allt från packning till leverans.

Utan att avslöja vilka överraskningar som komma skall berättar Sofia att de boxar som redan skickats ut i år förutom böcker har innehållit exempelvis specialtillverkade doftljus, en brosch, anteckningsblock och muggunderlägg med texten ”So many books, so little time”.

Innehållet från en av årets boxar. Foto: Lavender Lit
Innehållet från en av årets boxar.
Foto: Lavender Lit

– Det är roligt när det går att hitta fina överraskningar som har en tydlig koppling till boken, säger Sofia. I den kommande boxen med boken Till alla killar jag har gillat, är huvudkaraktären Lara Jean väldigt förtjust i att baka och att syssla med scrapbooking till exempel … Vi samarbetar en del med Etsy-designers, både här i Sverige och utomlands. Allt för att erbjuda så unika och roliga överraskningar som möjligt. Och ju fler som beställer boxarna, desto bättre samarbeten kan vi inleda, ur ett ekonomiskt perspektiv.

Responsen på konceptet har varit god, många kunder som beställt en box har sedan köpt en till och förfrågningar om vårens boxar har börjat trilla in.

– Det är fortfarande en relativt liten verksamhet, men jag hoppas att den kommer att växa sig större under nästa år, säger Sofia. I vår erbjuder vi tre nya boxar: med romantiska Till alla killar jag har gillat av Jenny Han i januari, storslagna fantasyäventyret Children of blood and bone: Solstenen av Tomi Adeyemi i mars och den vackra och viktiga Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed i april.

I LAV LIT-boxarna beställs via mail till förlaget och mer information finns att hämta på Lavender Lits hemsida.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL