Kvinna slapp fängelse för sina försenade biblioteksböcker

Att inte lämna tillbaka sina biblioteksböcker i tid är ett brott. Men fängelse var för mycket, tyckte även det amerikanska rättsystemet. Foto: iStock.

Småbarnsmamman Melinda Sanders-Jones ställdes inför rätta för att inte ha återlämnat två biblioteksböcker och riskerade tre månaders fängelse. Men hon klarade sig med böter.

För ett par veckor sedan berättade vi den smått osannolika historien om hur Melinda Sanders-Jones greps av polis och fick lämna fingeravtryck. Brottet: hon hade återlämnat två biblioteksböcker för sent. Två år för sent.

Bakom det hela låg dock en rad olyckliga omständigheter som gjort att bibliotekets alla påminnelser och krav inte nått henne. Hon hade tvingats flytta upprepade gånger och byta telefonnummer för att komma ur en relation med en partner som misshandlade henne.

Nyheten spreds över världen när det visade sig att hon skulle ställas inför rätta och riskerade 93 dagars fängelse eller 500 dollar i böter för brottet. Men åklagaren lade ner målet efter att Melinda Sanders-Jones lovat att ersätta Charlotte Community Library och betala en avgift till Economic Crimes Unit i Eaton County, rapporterar tv-kanalen WILX.

Hon var dessutom tvungen att göra ett uttalande där hon säger att biblioteket inte gjort något fel och att hon tar fullt ansvar för att inte ha återlämnat böckerna i tid.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL