Mamma återlämnade böcker sent till biblioteket – riskerar fängelse

En fembarnsmamma som glömt att återlämna två bibliotekböcker greps och fick lämna fingeravtryck. Nu riskerar hon fängelse för brottet. Foto: iStock.

En arresteringsorder utfärdades på en fembarnsmamma som nu riskerar fängelse i upp till 93 dagar. Brottet: Två biblioteksböcker lämnades in för sent.

– Jag tycker inte att fängelse för två böcker är okej och jag tänkte definitivt inte stjäla dem, säger Melinda Sanders-Jones, till tv-kanalen WILX i Charlotte, Michigan.

Det var när hon skulle använda en skrivare på biblioteket i Charlotte som Melinda fick veta att hon blivit avstängd från att använda tjänsten på grund av två barnböcker som inte återlämnats trots att lånetiden gått ut. För två år sedan.

Hon åkte hem och hittade böckerna i sin sons bokhylla, återlämnade dem till biblioteket och förväntade sig inget mer än rejäla förseningsavgifter.

Men istället ringde Melindas chef och berättade att han gjort en bakgrundskontroll på henne inför en befordran – och upptäckt att det fanns en arresteringsorder på henne.

– Jag var tvungen att köra in till sidan eftersom jag började skratta. Men han menade allvar. Det här är bara löjligt, det finns ingen anledning till att det här ska hända, säger Sanders-Jones till WILX.

Hon anklagades för att inte ha återlämnat hyrda föremål. Ett brott som kan ge upp till 93 dagars fängelse och 500 dollar i böter. Så hon fick lämna fingeravtryck och infinna sig i rätten.

Melinda Sanders-Jones hoppas nu slippa åtal (nästa datum i rätten är satt till 7 november) och menar att biblioteket borde ha skickat ett kravbrev istället för att låta arrestera henne. Biblioteket i Charlotte ville inte kommentera det enskilda fallet men menade att de alltid skickar ut påminnelser efter en månad, tre månader och slutligen fyra månader.

Till historien hör dock att Melinda tvingats flytta upprepade gånger och byta telefonnummer för att komma ur en relation med en partner som misshandlade henne, vilket kan förklara att biblioteket inte lyckats nå henne.

Det är en påminnelse om att lämna tillbaka dina biblioteksböcker i tid. Även om man i Sverige slipper fängelse. Såvitt Boktugg vet så skickar kommunala bibliotek endast ut kravbrev som sedan går till inkasso om inte låntagaren betalar i tid. Vilket kan bli nog så dyrt, det vet alla föräldrar som någon gång slarvat bort en barnbok.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL