fbpx

Mamma återlämnade böcker sent till biblioteket – riskerar fängelse

En fembarnsmamma som glömt att återlämna två bibliotekböcker greps och fick lämna fingeravtryck. Nu riskerar hon fängelse för brottet. Foto: iStock.

En arresteringsorder utfärdades på en fembarnsmamma som nu riskerar fängelse i upp till 93 dagar. Brottet: Två biblioteksböcker lämnades in för sent.

– Jag tycker inte att fängelse för två böcker är okej och jag tänkte definitivt inte stjäla dem, säger Melinda Sanders-Jones, till tv-kanalen WILX i Charlotte, Michigan.

Det var när hon skulle använda en skrivare på biblioteket i Charlotte som Melinda fick veta att hon blivit avstängd från att använda tjänsten på grund av två barnböcker som inte återlämnats trots att lånetiden gått ut. För två år sedan.

ANNONS

Hon åkte hem och hittade böckerna i sin sons bokhylla, återlämnade dem till biblioteket och förväntade sig inget mer än rejäla förseningsavgifter.

Men istället ringde Melindas chef och berättade att han gjort en bakgrundskontroll på henne inför en befordran – och upptäckt att det fanns en arresteringsorder på henne.

– Jag var tvungen att köra in till sidan eftersom jag började skratta. Men han menade allvar. Det här är bara löjligt, det finns ingen anledning till att det här ska hända, säger Sanders-Jones till WILX.

Hon anklagades för att inte ha återlämnat hyrda föremål. Ett brott som kan ge upp till 93 dagars fängelse och 500 dollar i böter. Så hon fick lämna fingeravtryck och infinna sig i rätten.

Melinda Sanders-Jones hoppas nu slippa åtal (nästa datum i rätten är satt till 7 november) och menar att biblioteket borde ha skickat ett kravbrev istället för att låta arrestera henne. Biblioteket i Charlotte ville inte kommentera det enskilda fallet men menade att de alltid skickar ut påminnelser efter en månad, tre månader och slutligen fyra månader.

Till historien hör dock att Melinda tvingats flytta upprepade gånger och byta telefonnummer för att komma ur en relation med en partner som misshandlade henne, vilket kan förklara att biblioteket inte lyckats nå henne.

Det är en påminnelse om att lämna tillbaka dina biblioteksböcker i tid. Även om man i Sverige slipper fängelse. Såvitt Boktugg vet så skickar kommunala bibliotek endast ut kravbrev som sedan går till inkasso om inte låntagaren betalar i tid. Vilket kan bli nog så dyrt, det vet alla föräldrar som någon gång slarvat bort en barnbok.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny