fbpx

Dagens boktips med mera – 9 oktober 2019

En del berättelser korsar enkelt barriären mellan olika format, och Fantomen på operan är ett sådant exempel. Från början var historien faktiskt en bok.

En del böcker blir just bara böcker, medan andra förvandlas till andra format. Som musikalen vi skriver om idag.

En fantom utöver det vanliga

Det är väl alltid en stor dag när en klassiker föds, oavsett om det är en bok, film eller musikal. Så också den 9 oktober, då Phantom of the Opera hade premiär för första gången i London. Musiken skrevs av välkända Andrew Lloyd Webber och texterna av Charles Hart. Men inte alla vet att den är baserad på en bok, med samma namn, skriven av Gaston Leroux.

Den brukar beskrivas som en av de störa musikalerna genom tiderna. Och sedan dagen då den hade premiär i London, har den fortsatt att gå där. Naturligtvis finns den även på Broadway, där den gått sedan 1988. Succén kommer av de starka musikalnumren som återfinns i handlingen, både välkomponerade och känslosamma.

Webber i bokform: Jesus Christ Superstar för piano och sång, biografin Unmasked, Cats Vocal selections.

Sedan Phantom of the Opera började spelas har 10 miljoner människor sett den och den är översatt till mer än ett dussin språk. Handlingen utspelar sig i operahuset i Paris på 1800-talet, där en fantom bor under operan och förälskar sig i en sopran.

Generellt brukar man säga att boken är än mer hjärtskärande än musikalen, och i boken har huvudrollen namnet Erik. Han pratar där om sig själv i tredje person hela tiden. Platsen som han bor på har en verklig förankring, långt under operan Garnier, där det finns en sorts underjordisk källare med vatten på golvet. Grottliknande nästan.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det runt 25 titlar på svenska, och omkring 30 på engelska, i Sverige.

Skrivet i stjärnorna

Skrivet i stjärnorna

Vaka

Vaka

Natten

Natten

Vinter vid Sommen

Vinter vid Sommen

Denna dag i Boktuggs historia – 9 oktober

2018 var senaste nyheterna att George Saunders och Niclas Nilsson får Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2018, Förhandsbokningar ökar – nu vill fysiska bokhandlare ha del av kakan och Hetaste trenden på Bokmässan 2018 … pappgubbar?

2017 hittar vi Trädkojan växer i både antal våningar och läsare och E-boksexperten: Nästa generation läser redan på mobilen.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

Stäng meny