fbpx

Förhandsbokningar ökar – nu vill fysiska bokhandlare ha del av kakan

Två av de fem mest sålda deckarna på Adlibris just nu är det tack vare förköp. En av titlarna kommer inte ut förrän i mars 2019. Bakgrundsfoto: iStock.

Tre av tio titlar på Adlibris deckartopplista är ännu inte utgivna. Amerikanska indiebokhandlare har tröttnat på att Amazon lägger beslag på denna del av försäljningen. Ett testprojekt med förhandsorder har gett bra resultat.

Hela tre av tio titlar på Adlibris topplista över de mest sålda deckarna just nu går bara att förhandsbeställa, de är inte släppta ännu. Mer om det senare. Först till USA, där Publishers Weekly rapporterar om ett projekt som American Booksellers Association (ABA) provat med 22 indiebokhandlare runtom i USA. Dessa uppmanade sina kunder att förhandsboka (både i butik och på nätet) sju titlar som släpps september-november vilket genererade förhandsorder på 1 620 exemplar.

– Resultaten är uppmuntrande. Men detta är bara början. Det här är en långsiktig ansträngning att lära våra kunder, som redan föredrar att handla av oss, att de också kan förhandsboka hos oss. Du behöver inte bara förhandsbeställa från konkurrenten, säger ABA:s vd Oren Teicher till Publishers Weekly.

Enligt ABA kan förhandsorder utgöra mellan 3 och 30 procent av en boks totala försäljning och idag är det Amazon som lägger beslag på merparten av dessa. Initiativet föddes ur den frustration som indiebokhandlarna upplevde när de inte lyckades ta del av de hysteriska förhandsorder som präglade Fire and Fury av Michael Wolff, A Day in the Life of Marlon Bundo av Jill Twiss och Becoming av Michelle Obama.

ANNONS

Bokhandeln Third Place Books i Washington påminde sina kunder via ett nyhetsbrev om möjligheten att förhandsbeställa och såg direkt effekt när Bob Woodwards bok Fear offentliggjordes.

– Vi tog emot 60 förhandsorder på en vecka. Vi har aldrig haft så många beställningar på någon bok tidigare. Meddelandet har verkligen nått in i våra kunders hjärnor, säger Robert Sindelar till Publishers Weekly.

Även här hemma finns tendenser till olika kampanjer kring förhandsbeställningar som görs tillsammans med nätbokhandlare kring signerade exemplar och en viss rädsla för att stora förhandsorder kommer att drabba de fysiska bokhandlarna.

ANNONS

Mitt under Bokmässan låg exempelvis Emelie Schepps deckare Broder Jakob på Adlibris totala topplista. I skrivande stund är den femma på topplistan för Deckare & kriminalromaner. Det är en specialupplaga, signerad av författaren. Men det är en detalj till – boken släpps inte förrän i mars 2019. Den går inte ens att bevaka hos någon annan återförsäljare ännu.

Faktum är att även tvåan på deckartoppen, Lazarus av Lars Kepler, kvalar in på förhandsbeställningar. Den boken släpps dock 19 oktober i år. Även på åttonde plats på deckartoppen hittar vi en ännu ej utkommen titel (Åtta steg bakom
av Denise Rudberg, utg 10 oktober).

Så det finns anledning för svenska bokhandlare att studera den växande trenden med förhandsbokningar både via nätbokhandlare och via Kickstarter där vi nyligen skrev om hur amerikanska bokhandlare bjuds in att ta del av försäljningen.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.