Kickstarter - inte bara bra för förlag och författare, kan gynna även bokhandlare. Foto: Pixabay. Bildmontage: Boktugg.

Kickstarter vill hjälpa indiebokhandlare få del av förhandsordrar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Allt fler författare och förlag använder Kickstarter-kampanjer för att finansiera utgivningar med förhandsbeställningar som därmed bokhandeln går miste om. Kickstarter vill locka indiebokhandlare att bli en del av ekvationen.

– Vi ser allt fler förlag som gör kampanjer med förhandsbeställningar och vi ser fler och fler läsare som är villiga och till och med upphetsade över att lägga dessa ordrar. Men vi ser också att bokhandlare går miste om dessa förhandsordrar och det stör mig, säger Margot Atwell, Publishing director på Kickstarter, till Bookselling This Week.

– Fysiska bokhandlare, speciellt oberoende bokhandlare, är några av de största hjältarna i vårt boksäljande och litterära landskap. Om det nu finns en ny modell som tar bort en del av risken med bokutgivning och bokförsäljning så tycker jag att indiebokhandlare borde finnas med i fronten för att tjäna på detta.


ANNONS


Hon menar att det finns många fördelar för indiebokhandlare att engagera sig. Exempelvis genom att få kontakt med läsare som älskar en viss författare och med bokälskare som vill stötta indiebokhandlare. Även för förlagen kan det finnas fördelar med att få med sig bokhandlare i en Kickstarter-kampanj genom att göra den mer synlig visuellt samt att försäljning kan rapporteras in till NPD Book och New York Times bestseller-listan.

– Vi ser ofta på Kickstarter att folk inte enbart är ute efter att läsa boken, de vill få en djupare kontakt med författaren, illustratören eller produkten. Vi ser i många Kickstarter-kampanjer att det inte bara är boken du kan beställa utan även T-shirt, konsttryck eller att författaren skypar in till din bokcirkel. Läsarna är sugna på den sortens kontakt, säger Atwell.

Som exempel på framgångsrika Kickstarter-kampanjer som skett i samarbete med bokhandlare nämns How to invent Everything av Ryan North som samlade in 231 000 dollar (motsvarande över 2 Mkr) från 6 700 backare. Förlaget, Riverhead, erbjöd en exklusiv bandana designad av North och samarbetade med sju olika bokhandlare för leverans av böcker.

– De här kampanjerna fungerar bäst när det blir ett samarbete mellan bokhandlare, förlag och författare/illustratör eftersom du då nyttjar nätverken hos alla som har ett intresse för att boken blir en framgång, säger Margot Atwell till ABA.

ANNONS

Carson Moss på legendariska bokhandeln The Strand har samarbetat med Kickstarter i samband med crowdfunding-kampanjer för Penguin Random House, Riverhead och Norton. Han menar att Kickstarter är ett kraftfullt verktyg för marknadsföring som erbjuder bokhandlarna en möjlighet till direktkontakt med läsare.

– För oss var det en möjlighet att stötta författare vi redan gillar och att jobba med dem, det är ibland en bro som är svår att ta sig över. Förutom att bara beställa en författares bok och stapla den på bordet tycker vi om att associeras med författaren och stödja dem publikt, så det här var den sortens möjlighet, säger Moss.

Så frågan är om det är dags för svenska förlag och bokhandlare att titta på möjligheterna till gemensamma samarbeten i samband med Kickstarter-kampanjer. En fördel skulle förstås vara att få upp en bok på topplistorna genom att försäljningen då registreras i försäljningsstatistiken.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …