ANNONS

Barnboken Godnattsagor för rebelltjejer får 18-årsgräns i Turkiet

Francesca Cavallo och Elena Favilli, författarna bakom succéboken "Godnattsagor för rebelltjejer". Arkivbild: Ari Luostarinen /TT.

Den bästsäljande barn- och ungdomsboken ”Godnattsagor för rebelltjejer” av de italienska författarna Elena Favilli och Francesca Cavallo får 18-årsgräns i Turkiet, enligt Kulturnytt.

Boken, som innehåller 100 korta illustrerade texter om inspirerande kvinnor genom världshistorien, beskrivs som det mest framgångrika gräsrotsfinansierade bokprojektet någonsin, och har översatts till 47 språk.

I Turkiet införs nu restriktioner för försäljning av boken, vilket innebär att den bara får säljas till personer över 18 år, samtidigt som den inte får skyltas i butiker, då turkiska myndigheter anser att bokens innehåll kan vara skadligt för unga människor, skriver Kulturnytt.

Turkiet är inte det första landet att ta till åtgärder gällande försäljningen av ”Godnattsagor för rebelltjejer”. När boken lanserades i Ryssland valde förlaget Bombora att censurera transpersonen Coy Mathis berättelse – i enlighet med Rysslands förbud att sprida ”propaganda för otraditionellt sexuellt umgänge” till unga.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se