fbpx

Ryskt förlag tog bort hbtq-historia ur Godnattsagor för rebelltjejer

Godnattsagor för rebelltjejer har blivit en succé över hela världen. Foto: iStock.

När de italienska författarna Elena Favillis och Francesca Cavallos bästsäljande barnbok Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor skulle översättas till ryska censurerades boken.

Originalet släpptes förra året med syftet att introducera unga för hundra kvinnliga förebilder som levt extraordinära liv – bland dessa finns Michelle Obama, Astrid Lindgren och Serena Williams porträtterade. Boktugg har tidigare berättat om försäljningssuccén för Rebelltjejer i Sverige och hur författarna slog rekord i crowdfunding.

Sedan dess har boken översatts till en mängd olika språk. Men när det blev Rysslands tur att få en version innehöll den ryska upplagan endast 99 historier – och en vit sida där läsaren själv kunde skriva in sin historia. En nödlösning, då ryska förlaget Bombora valt att censurera transpersonen Coy Mathis berättelse – i enlighet med Rysslands förbud mot att sprida ”propaganda för otraditionellt sexuellt umgänge” till unga.

Enligt rådande lag har ryska förläggare rätt att antingen radera hbtq-innehåll i barn- och tonårsböcker, eller märka dem som 18+ och sälja dem i plast.

ANNONS

Homosexualitet var olagligt i Ryssland fram till 1993 och klassades som en mentalsjukdom ända till 1999.

Text: TT/Boktugg

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

ANNONS
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.