Godnattsagor om kvinnliga förebilder slår rekord i crowdfunding

Barnboken Good Night Stories for Rebel Girls drog in makalösa 8,5 miljoner kronor på Kickstarter 2016. Nu pågår en liknande kampanj för uppföljaren. I september kommer den första boken på svenska.

Förra året gjorde barnboken Good Night Stories for Rebel Girls historia vad gäller crowdfunding av ett bokprojekt. Kampanjen på Kickstarter drog in ca 8,5 miljoner kronor (1 miljon dollar) från totalt 13 454 stödjare från 75 länder – mer än någon annan originalproducerad bok har gjort tidigare. Bakom projektet står entreprenörerna Elena Favilli och Francesca Cavallo, som efter insamlingen själva gav ut boken genom Timbuktu Labs, en start-up för barnmedia, där de båda även är medgrundare. Att de gav ut boken själva har de inte ångrat.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Vi ville inte gå via ett förlag. Vi trodde verkligen att den här boken kunde nå ut brett, och vi skulle få en bättre utgångspunkt om vi själva publicerade den, säger Elena Favilli till Publisher’s Weekly, och menar att förlag kan lära sig mycket av hur de löste sin utgivning.

Margot Atwell, chef på Kickstarter, håller med och säger i ett uttalande att ”de omdefinierar förlagsbranschens framtid”.

Cover_greenBoken Good Night Stories for Rebel Girls innehåller 100 illustrerade berättelser om inspirerande kvinnor från då och nu, däribland Joan Jett, Jane Austen, Elizabeth I och Hillary Clinton. Målet är att introducera unga läsare till kvinnliga förebilder från olika tider och länder, och därigenom utmana de traditionella könsstereotypa medierna. Godnattsagorna är illustrerade av 60 kvinnliga illustratörer från världen över. Enligt upphovsmakarna passar boken alla över 4 år.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Men tanke på den rekordstora summa som den första crowdfundingen resulterade i, är det inte så konstigt att man spinner vidare på konceptet. Just nu pågår en kampanj på Kickstarter för den andra boken i serien, Good Night Stories for Rebel Girls 2, inklusive en podcast med samma tema. Målet var denna gång 100 000 dollar (knappt 850 000 kronor), vilket uppnåddes redan efter tre timmar. Insamlingen är hittills uppe i drygt 4 miljoner kronor, så förhoppningen om att kunna trycka 10 000 böcker är med andra ord tryggad. Kampanjen pågår i ytterligare 12 dagar, fram till och med 20 juli 2017. Några av de 100 nya personerna som kommer att presenteras i den andra boken är Beyoncé, JK Rowling och Audrey Hepburn.

jk rowling

Till en början var Favilli och Cavallo tveksamma till om de ville samarbeta med utländska förlag och agenter som hörde av sig och ville köpa rättigheterna till översättning av boken, men nu står det klart att Good Night Stories for Rebel Girls kommer att ges ut på ett flertal språk under 2017, däribland svenska:

– Den kommer på svenska i september på Max Ström, berättar Rebel Girls pressansvarige Hana Nobel.

Bilder: Copyright Rebel Girls

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.