fbpx

Godnattsagor om kvinnliga förebilder slår rekord i crowdfunding

Barnboken Good Night Stories for Rebel Girls drog in makalösa 8,5 miljoner kronor på Kickstarter 2016. Nu pågår en liknande kampanj för uppföljaren. I september kommer den första boken på svenska.

Förra året gjorde barnboken Good Night Stories for Rebel Girls historia vad gäller crowdfunding av ett bokprojekt. Kampanjen på Kickstarter drog in ca 8,5 miljoner kronor (1 miljon dollar) från totalt 13 454 stödjare från 75 länder – mer än någon annan originalproducerad bok har gjort tidigare. Bakom projektet står entreprenörerna Elena Favilli och Francesca Cavallo, som efter insamlingen själva gav ut boken genom Timbuktu Labs, en start-up för barnmedia, där de båda även är medgrundare. Att de gav ut boken själva har de inte ångrat.

– Vi ville inte gå via ett förlag. Vi trodde verkligen att den här boken kunde nå ut brett, och vi skulle få en bättre utgångspunkt om vi själva publicerade den, säger Elena Favilli till Publisher’s Weekly, och menar att förlag kan lära sig mycket av hur de löste sin utgivning.

ANNONS

Margot Atwell, chef på Kickstarter, håller med och säger i ett uttalande att ”de omdefinierar förlagsbranschens framtid”.

Cover_greenBoken Good Night Stories for Rebel Girls innehåller 100 illustrerade berättelser om inspirerande kvinnor från då och nu, däribland Joan Jett, Jane Austen, Elizabeth I och Hillary Clinton. Målet är att introducera unga läsare till kvinnliga förebilder från olika tider och länder, och därigenom utmana de traditionella könsstereotypa medierna. Godnattsagorna är illustrerade av 60 kvinnliga illustratörer från världen över. Enligt upphovsmakarna passar boken alla över 4 år.

Men tanke på den rekordstora summa som den första crowdfundingen resulterade i, är det inte så konstigt att man spinner vidare på konceptet. Just nu pågår en kampanj på Kickstarter för den andra boken i serien, Good Night Stories for Rebel Girls 2, inklusive en podcast med samma tema. Målet var denna gång 100 000 dollar (knappt 850 000 kronor), vilket uppnåddes redan efter tre timmar. Insamlingen är hittills uppe i drygt 4 miljoner kronor, så förhoppningen om att kunna trycka 10 000 böcker är med andra ord tryggad. Kampanjen pågår i ytterligare 12 dagar, fram till och med 20 juli 2017. Några av de 100 nya personerna som kommer att presenteras i den andra boken är Beyoncé, JK Rowling och Audrey Hepburn.

ANNONS

jk rowling

Till en början var Favilli och Cavallo tveksamma till om de ville samarbeta med utländska förlag och agenter som hörde av sig och ville köpa rättigheterna till översättning av boken, men nu står det klart att Good Night Stories for Rebel Girls kommer att ges ut på ett flertal språk under 2017, däribland svenska:

– Den kommer på svenska i september på Max Ström, berättar Rebel Girls pressansvarige Hana Nobel.

Bilder: Copyright Rebel Girls❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny