Norstedts Agency får regeringens kulturexportpris för arbetet med Millennium-serien

Linda Altrov Berg, chef och litterär agent på Norstedts Agency, tar emot regeringens exportpris. Foto: Karin Wesslén/TT.

Den litterära agenturen Norstedts Agency är årets mottagare av regeringens kulturexportpris. Agenturen får priset för att ha möjliggjort exportframgångarna med ”Millennium”-serien.

”Berättelserna om Lisbeth Salander har fängslat många människor runt om i världen och bidragit till ett ökat intresse kring Sverige”, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S), i en skriftlig kommentar till TT.

”Millennium”-böckerna, vars originaltrilogi författades av Stieg Larsson och andra trilogi av David Lagercrantz, har sålt i över 100 miljoner exemplar världen över. Böckerna har även blivit film, både i Sverige och utomlands. Norstedts Agency, som ingår i Norstedts förlag, får kulturexportpriset för att ha möjliggjort succén internationellt.

Norstedts Agency får regeringens kulturexportpris för att ha möjliggjort succén med ”Millennium”-serien internationellt. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

”Fantastiskt jobb”

”Norstedts Agency har gjort ett fantastiskt jobb med att nå ut med svenska författarskap och möjliggöra den genom tiderna största skandinaviska litterära exportframgången. Det känns väldigt roligt att tilldela dem regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar”, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Enligt motiveringen från regeringen har böckerna och de därpå följande filmerna ökat intresset för Sverige och svenska värderingar.

”De litterära agenterna är en av de viktigaste aktörerna för att tillgängliggöra svenska författarskap på en internationell marknad. Bakom Milleniumfenomenet finns Norstedts Agency som möjliggjort den genom tiderna största skandinaviska litterära exportframgången”, står det i motiveringen.

Kamp pågår

I skrivande stund pågår en kamp om vem som ska ta över ”Millennium”-serien, nu när även Lagercrantz trilogi har gått i mål. Rättigheterna till böckerna ägs av familjemedlemmar till Stieg Larsson, och diskussioner om framtida böcker är redan i gång.

– Vi har blivit kontaktade av fyra olika förlag, men inget är påskrivet ännu. Vi går och grunnar på det och ser vad som är bäst, sade författarens bror Joakim Larsson till Expressen tidigare i år.

Text: Filip Joelsson/TT

Fakta: Kulturexportpriset

Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar delas årligen ut för att ”uppmärksamma bredden inom de kulturella och kreativa näringarna och deras bidrag till svensk export samt främjandet av Sverige som ett innovativt och kreativt land”.

De nominerade till årets pris var skådespelaren, regissören och spelskaparen Josef Fares, företaget Chimney, modefotografen Mikael Jansson, Stiftelsen Hilma af Klints verk och Norstedts Agency.

Priset har bara delats ut en gång tidigare. I fjol gick det till modeföretaget Acne Studios.

Källa: Regeringen.se

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL