Femårsjubileum för SmåLit i februari 2020

Rebecca Liden, projektledare för SmåLit. Foto: Janne Wrangberth

I februari fyller Smålands litteraturfestival fem år. SmåLit är nu det största kulturevenemanget i Jönköpings län och arrangeras nästa år i Värnamo, Jönköping och Tranås.

Inför SmåLit 2020 förbereds ett digert program med lokala, nationella och internationella författare. Under fem år har SmåLit växt till ett viktigt nav för skrivande och läsande människor i regionen, men festivalens fokus på aktuella samhällsfrågor gör programmet intressant även för en bredare målgrupp:

– Festivalen har blivit nationellt angelägen, vilket är ett viktigt steg för skrivande och läsande i Jönköpings län. Deras konstform uppmärksammas och de får tillgång till både nationellt och internationellt gångbara författare, säger Peter Nyberg som är litteraturutvecklare i Region Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

SmåLit består av ett gratis dagsprogram för alla åldrar, samt ett kvällsprogram med kända författare som hålls inför en betalande publik. I Jönköping ordnas också en stor bokmässa, där 75 utställare får möjlighet att träffas och presentera sin verksamhet.

Varje festival har ett tema, och Inför SmåLit 2020 har arrangörerna tagit fasta på att författare sägs ha världens ensammaste yrke. Först i mötet med läsare bildas en gemenskap. Samtidigt präglas vår tid av en snabb digitalisering som förändrar hela vår uppfattning av ensamhet och gemenskap.

– Temat för årets festival är ensam, som i gemensam. Det kopplar vi till den egna friheten, till skrivande och skapande, till samhällsfrågor som hur vi beter oss på nätet och hur vi mår. Visst finns ett tabu att prata om att man är ensam? Just då är det viktigt att vi pratar om det, säger SmåLits koordinator Rebecca Lidén.

SmåLit 2020 arrangeras av Region Jönköping län, Värnamo kommun, Jönköpings kommun, Tranås kommun och mediehuset Hall Media i samarbete med lokala samarbetspartners. Festivalen flyttar från ort till ort, enligt följande: Värnamo (7/2), Jönköping (8/2) och Tranås (9/2).

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL