Sofi Poulsen, förläggare på Darkness Publishing, tar tillsammans med Christoffer Lindqvist, serieentreprenören från Växjö, över den populära barnboksappen Kidsread. Foto: Selfie.

Kidsread får nya ägare – Sofi Poulsen tror på nystart för barnboksappen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren och förläggaren Sofi Poulsen tar över den digitala barnbokstjänsten Kidsread tillsammans med entreprenören Christoffer Lindqvist. Kidsread flyttar till Växjö.

– Att läsa är så otroligt viktigt för att överhuvudtaget kunna skriva. Detta är vi alla medvetna om så det är viktigt att barn läser. Vårt mål är att Kidsread ska bli den största aktören på marknaden inom några år, säger Sofi Poulsen, förläggare på Darkness Publishing i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.


ANNONS


Kidsread blev verklighet när Kåre Halldén och kollegan Gustav Winberg med erfarenheterna från Readly Books (som stängdes ner sista mars 2016) startade upp en barnbokstjänst fokuserad på åldrarna 0-12 år.

Sedan dess har Kidsread kämpat för att överleva. I april 2018 skrev vi om att Kidsread jagade riskkapital för att kunna växa – och överleva och för ganska exakt ett år sedan att Kidsread tar in ny delägare för fortsatt satsning på barnboksapp. Men av bokslutet framgår att omsättningen för 2018 minskade från 417 tkr till 122 tkr. Det förklaras dock av att Kidsread under 2017 fick bidrag från Vinnova på 300 000 kronor, enligt Sofi Poulsen.

Hon köper inte Kidsread på egen hand. Med i båten finns även Christoffer Lindqvist som har varit entreprenör i över tjugo år och sedan i våras haft siktet inställt på bokbranschen. Han driver bland annat flera olika e-handelsbutiker och steget är inte långt till en app som erbjuder e-böcker till barnfamiljer, skolor och bibliotek.

– Sofi, som har böcker på Kidsread, fick veta att verksamheten var till salu och frågade om jag var intresserad av att köpa den. Det är en intressant bransch med stor potential, och här var mycket färdigutvecklat, säger Christoffer Lindqvist i pressmeddelandet.

ANNONS

Christoffer har inte jobbat så mycket i bokbranschen, men tillsammans med Sofi Poulsen och andra partners i branschen vågar nu Christoffer ge sig på att utmana de stora aktörerna på marknaden.

– Mina tjugo år som företagare i andra branscher gör att jag kan se saker från andra vinklar. Det kommer att krävas nytänk för att lyckas.

Kidsread kostar idag 69 kr per månad. Den sänkta momsen från 1 juli förbättrar såklart kalkylen precis som för övriga streamingtjänster. Kidsread vill givetvis inte uppge några siffror för antalet abonnenter, men räknar man baklänges så handlar det om ett par hundra i snitt. Sannolikt finns det tusentals personer som provat på (14 dagar fritt).

Hur många abonnenter krävs för att nå lönsamhet?
– Det är ingen uppgift vi kan gå ut med offentligt, men Kidsread har uppnått breakeven, säger Sofi.

Hur ska Kidsread konkurrera/särskilja sig från de stora streamingtjänsterna Storytel, Bookbeat, Nextory?
– Det är inom samma bransch, men det är olika affärsmodeller. Vi satsar just nu på illustrerade barnböcker, säger Sofi Poulsen till Boktugg.

Med ett förlag som delägare är den givna frågan om Kidsread likt exempelvis Storytel kommer att satsa på exklusivt innehåll för att särskilja sig?

– Ja, det är klart, säger Sofi hemlighetsfullt. 


ANNONS


Är det fler som investerar i Kidsread, ni nämner ”andra partners i branschen”?
– Ja, det finns fler förlag och författare och vi för samtal med fler som vill investera och som ser potential med Kidsread. Framtidsplanerna är att utöka både antalet förlag och boktitlar samt en del andra nyheter som vi kommer att presentera längre fram.

Kommer Kidsread att synas på Bokmässan på något sätt?
– Ja, vi kommer att finnas där. Tyvärr har inte Kidsread möjlighet att ha en egen monter i år, men vi kommer att finnas på plats bl a genom Darkness Publishing i monter A01:48.

Förre ägaren Kåre Halldén tror fortfarande på Kidsread och hoppas att Sofi & Co ska ge barnbokstjänsten en vitamininjektion med sina nya idéer.

Fotnot: Kidsread är en iOS/Android-app för illustrerade barnböcker. I dagsläget har man ca 1400 titlar. Förutom ett brett och stort utbud av svenska barnböcker har Kidsread engelskspråkiga titlar, böcker på vissa minoritetsspråk samt arabiska, spanska, persiska, farsi m. fl. Utbudet utökas kontinuerligt.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …