Kåre Halldén. Foto: Lars Trangius.

Kåre Halldén: Jag tror stenhårt på en framtid för Kidsread med nya ägare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kåre Halldén och hans partners har sålt Kidsread. Han tror fortfarande på barnboksappen och menar att det kan behövas lite nya idéer och inte minst kapital.

– Ja, det stämmer att vi sålt Kidsread till det här gänget med Sofi i spetsen. Jag tror att alla parter är nöjda och jag tror fortfarande stenhårt på att det finns en framtid för den här tjänsten. Men det behövs kanske lite nytänk och de har idéer, säger Kåre Halldén efter nyheten att Kidsread fått nya ägare.


ANNONS


Han började jobba med digitala boktjänster redan 2013 och var involverad i Readly Books och startade därefter Kidsread 2016. De har sedan kämpat på i skymundan medan Storytel, Bookbeat och Nextory växt med tusentals nya abonnenter varje månad.

– Ska man lyfta med den affärsplan som vi har följt hela tiden så krävs det kapital. Man måste köpa in kunder, det är så det fungerar i branschen. Man hoppas ju på den virala kraften men så är inte verkligheten, säger Kåre Halldén.

Han menar att alla kunder som använt tjänsten varit väldigt nöjda med både pris och produkt.

– Vi har byggt en fin teknisk lösning. Men ska man vara ärlig så var det egentligen först i december 2018 när vi lanserade Androidversionen av Kidsread-appen som vi hade en heltäckande tjänst, säger Kåre.

ANNONS

Han har jagat kapital i omgångar för att finansiera Kidsreads tekniska utveckling.

– Vi har varit extremt nära några gånger, men det har varit svårt. När man inte har tusentals abonnenter att visa upp så tvekar riskkapitalbolagen. Men efter att vi flaggade upp för att vi inte skulle driva det vidare så har vi fått intresse från flera aktörer som velat köpa hela eller delar av Kidsread, säger Kåre.

Till slut hittade de en lösning med Sofi Poulsen och Christoffer Lindqvist som köpte Kidsread och ska driva det vidare.

– Personligen är jag till slut nöjd med hur kapitlet Kidsread slutar för min del, att tjänsten lever vidare och förhoppningsvis fortsätter framåt.

Vad han själv ska göra nu är inte klart. Men efter att ha jobbat i sex år med digitala boktjänster så är det inte osannolikt att han på ett eller annat sätt fortsätter i bokbranschen.

– Det vore väl dumt att inte jobba vidare med det, med tanke på de erfarenheter jag samlat på mig under de här åren, säger Kåre Halldén.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …