Kåre Halldén: Jag tror stenhårt på en framtid för Kidsread med nya ägare

Kåre Halldén. Foto: Lars Trangius.

Kåre Halldén och hans partners har sålt Kidsread. Han tror fortfarande på barnboksappen och menar att det kan behövas lite nya idéer och inte minst kapital.

– Ja, det stämmer att vi sålt Kidsread till det här gänget med Sofi i spetsen. Jag tror att alla parter är nöjda och jag tror fortfarande stenhårt på att det finns en framtid för den här tjänsten. Men det behövs kanske lite nytänk och de har idéer, säger Kåre Halldén efter nyheten att Kidsread fått nya ägare.

Han började jobba med digitala boktjänster redan 2013 och var involverad i Readly Books och startade därefter Kidsread 2016. De har sedan kämpat på i skymundan medan Storytel, Bookbeat och Nextory växt med tusentals nya abonnenter varje månad.

– Ska man lyfta med den affärsplan som vi har följt hela tiden så krävs det kapital. Man måste köpa in kunder, det är så det fungerar i branschen. Man hoppas ju på den virala kraften men så är inte verkligheten, säger Kåre Halldén.

Han menar att alla kunder som använt tjänsten varit väldigt nöjda med både pris och produkt.

– Vi har byggt en fin teknisk lösning. Men ska man vara ärlig så var det egentligen först i december 2018 när vi lanserade Androidversionen av Kidsread-appen som vi hade en heltäckande tjänst, säger Kåre.

Han har jagat kapital i omgångar för att finansiera Kidsreads tekniska utveckling.

– Vi har varit extremt nära några gånger, men det har varit svårt. När man inte har tusentals abonnenter att visa upp så tvekar riskkapitalbolagen. Men efter att vi flaggade upp för att vi inte skulle driva det vidare så har vi fått intresse från flera aktörer som velat köpa hela eller delar av Kidsread, säger Kåre.

Till slut hittade de en lösning med Sofi Poulsen och Christoffer Lindqvist som köpte Kidsread och ska driva det vidare.

– Personligen är jag till slut nöjd med hur kapitlet Kidsread slutar för min del, att tjänsten lever vidare och förhoppningsvis fortsätter framåt.

Vad han själv ska göra nu är inte klart. Men efter att ha jobbat i sex år med digitala boktjänster så är det inte osannolikt att han på ett eller annat sätt fortsätter i bokbranschen.

– Det vore väl dumt att inte jobba vidare med det, med tanke på de erfarenheter jag samlat på mig under de här åren, säger Kåre Halldén.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,