ANNONS

Grundaren stämmer nya ägarna till Kidsread och skickar krav till Kronofogden

Barnboksappen Kidsread såldes hösten 2019, men de nya köparna har fortfarande inte betalat. Nu väljer grundaren att stämma de nya ägarna för olovligt nyttjande av bild och lämna den obetalda köpeskillingen till Kronofogden. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Grundaren till Kidsread, Kåre Halldén, väljer att stämma de nya ägarna till barnboksappen för olovligt nyttjande av en bild på hans barn. Dessutom har den obetalda halva köpeskillingen gått till Kronofogden.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Kidsreads grundarekvartett sålde tjänsten Kidsread i september 2019. Köparen var ett bolag kontrollerat av den småländske entreprenören Christoffer Lindqvist. Tillsammans med Darkness Publishings Sofi Poulsen drev paret verksamheten vidare.

Som en del av överlåtelsen fick den nya ägaren rätt att under en övergångsperiod använda befintligt bildmaterial, vilket bland annat inbegrep fotografier på Kåre Halldéns barn. Efter att Halldén påpekat det flera gånger plockades slutligen bilderna bort från hemsidan. Men fortfarande ligger en bild kvar – som inloggningsbild i appen.

ANNONS

– Rätten att använda bilderna upphörde att gälla för fjorton månader sedan. Under den här perioden har jag vid oräkneliga tillfällen bett Kidsreads styrelseledamöter Christoffer och Sofi att ta bort bilden. Så har inte skett. Nu vill min son inte längre vara omslagspojke för Kidsread. Då känner jag att måttet är rågat. Eftersom mina senaste invändningar bara mötts med tystnad från Kidsreads sida ser jag ingen annan väg än att vända mig till domstol, säger Kåre Halldén, i ett pressmeddelande.

Han har därför lämnat in en stämningsansökan mot Kidsread AB, för brott mot Lag (1978:800) om namn och bild i reklam, till Växjö tingsrätt.

Det är inte den enda tvisten. Kåre Halldén och de andra grundarna väntar fortfarande på den sista delen av köpeskillingen för Kidsread. Enligt avtalet skulle köparen betala i sju månatliga avbetalningar med start från september 2019 och den sista betalningen av köpeskillingen skulle ha gjorts i mars 2020.

– Vi väntar fortfarande på full betalning för november 2019 och allting framåt. De har betalat mindre än halva köpeskillingen. Tidigare i höstas lämnades därför skulden till Kronofogden där processen nu pågår. Om inte skulden regleras väntar utmätning av Madö Invest AB, det bolag som formellt köpte Kidsread, säger Kåre Halldén.

Han är märkbart besviken på de nya ägarna till Kidsread.

– Med facit i hand sålde vi Kidsread till väldigt oseriösa personer, säger Kåre
Halldén.

Fotnot: Boktugg har sökt de nya ägarna till Kidsread för en kommentar. Sofi Poulsen meddelar att hon inte längre är engagerad i Kidsread (även om hon formellt fortfarande är suppleant i bolagets styrelse) och hänvisar därför till Christoffer Lindqvist som ännu inte återkommit.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL