Grundaren stämmer nya ägarna till Kidsread och skickar krav till Kronofogden

Barnboksappen Kidsread såldes hösten 2019, men de nya köparna har fortfarande inte betalat. Nu väljer grundaren att stämma de nya ägarna för olovligt nyttjande av bild och lämna den obetalda köpeskillingen till Kronofogden. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Grundaren till Kidsread, Kåre Halldén, väljer att stämma de nya ägarna till barnboksappen för olovligt nyttjande av en bild på hans barn. Dessutom har den obetalda halva köpeskillingen gått till Kronofogden.

Kidsreads grundarekvartett sålde tjänsten Kidsread i september 2019. Köparen var ett bolag kontrollerat av den småländske entreprenören Christoffer Lindqvist. Tillsammans med Darkness Publishings Sofi Poulsen drev paret verksamheten vidare.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Som en del av överlåtelsen fick den nya ägaren rätt att under en övergångsperiod använda befintligt bildmaterial, vilket bland annat inbegrep fotografier på Kåre Halldéns barn. Efter att Halldén påpekat det flera gånger plockades slutligen bilderna bort från hemsidan. Men fortfarande ligger en bild kvar – som inloggningsbild i appen.

– Rätten att använda bilderna upphörde att gälla för fjorton månader sedan. Under den här perioden har jag vid oräkneliga tillfällen bett Kidsreads styrelseledamöter Christoffer och Sofi att ta bort bilden. Så har inte skett. Nu vill min son inte längre vara omslagspojke för Kidsread. Då känner jag att måttet är rågat. Eftersom mina senaste invändningar bara mötts med tystnad från Kidsreads sida ser jag ingen annan väg än att vända mig till domstol, säger Kåre Halldén, i ett pressmeddelande.

Han har därför lämnat in en stämningsansökan mot Kidsread AB, för brott mot Lag (1978:800) om namn och bild i reklam, till Växjö tingsrätt.

Det är inte den enda tvisten. Kåre Halldén och de andra grundarna väntar fortfarande på den sista delen av köpeskillingen för Kidsread. Enligt avtalet skulle köparen betala i sju månatliga avbetalningar med start från september 2019 och den sista betalningen av köpeskillingen skulle ha gjorts i mars 2020.

– Vi väntar fortfarande på full betalning för november 2019 och allting framåt. De har betalat mindre än halva köpeskillingen. Tidigare i höstas lämnades därför skulden till Kronofogden där processen nu pågår. Om inte skulden regleras väntar utmätning av Madö Invest AB, det bolag som formellt köpte Kidsread, säger Kåre Halldén.

Han är märkbart besviken på de nya ägarna till Kidsread.

– Med facit i hand sålde vi Kidsread till väldigt oseriösa personer, säger Kåre
Halldén.

Fotnot: Boktugg har sökt de nya ägarna till Kidsread för en kommentar. Sofi Poulsen meddelar att hon inte längre är engagerad i Kidsread (även om hon formellt fortfarande är suppleant i bolagets styrelse) och hänvisar därför till Christoffer Lindqvist som ännu inte återkommit.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.