fbpx

Dagens boktips med mera – 2 september 2019

Det är idag 140 år sedan Fredrika Runeberg dog. Hon var en av de första feministerna och skrev otidsenligt om kvinnans roll i samhället.

Vi kastar oss in i bokfloden. Det är ännu inte dags för julklappar, men likväl passar ett par av dagens titlar perfekt som ge bort-present.

En författare före sin tid

Det är idag exakt 140 år sedan den finlandssvenske författaren Fredrika Runeberg dog, år 1879. Poet, journalist och gift med Johan Ludvig Runeberg. Under sin livstid förblev hon känd som Johans fru, men har senare fått mer uppmärksamhet också för sina egna verk. Få vet att hon förutom finska och svenska också pratade flytande tyska, franska och engelska.

Hon kallas ibland för Finlands första kvinnliga journalist. Både i artiklar och böcker satte hon kvinnans roll i samhället under lupp, något som var ovanligt på den tiden. Bland hennes mest kända verk finns Fru Catharina Boije och hennes döttrar – en berättelse från stora ofredens, och Min pennas saga.

Nya böcker som släpps idag

Bland de nya böcker som dyker upp idag syns bland annat en som har ordet fuck i titeln. Ett ord som för flera år sedan fanns i var och varannan beskrivning av självhjälpsböcker av olika slag. Även allvarliga böcker, som Fuck mobbning, syntes då i bokfloden. Fler exempel: Aldrig fucka upp, Tankar för natten. 3, Till alla som är fucked for life, Fuck balance : gilla läget och må bättre, Fuck Logic 2 : konsten att tänka oklokt och få mer pang för pengarna, Fucking Sverige, Fuckboy : praktisk handbok i konsten att dejta och Följ fucking order : Södertäljemaffians uppgång och fall.

En säljande titel är väl minst tusen böcker sålda, tänker vi? Nå, i dagens utgivning bara en enda, som drar till med ett fuck, resten dock allihop lika läsvärda.

De dödas ö

De dödas ö

Koreakriget

Koreakriget

Denna dag i Boktuggs historia – 2 september

Ett kort nedslag i Boktuggs arkiv för ett år sedan: Facebook minskar din räckvidd och ökar priset på sponsrade inlägg och Håkan Mattsson om att vara politiskt inkorrekt.

För tre år sedan: Lisa Bjurwald för fram samhällskritik i deckarformat och Fantastikförfattaren A.R. Yngve: ”Vi är redan karaktärer i en SF-historia”

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

Stäng meny