ANNONS

Region Halland utlyser kritikstöd för författare i regionen

Författaren Annika Bengtsson fick kritikstöd från Region Halland 2018 för sin roman Såren som aldrig läker. Foto: Joanna Björkqvist

Är du författare och bor i Halland? Då kan du ansöka om att få din bok läst och diskuterad av två yrkeskritiker. Sista ansökningsdag är 12 augusti 2019.

För andra året i rad erbjuder Region Halland kritikstöd för författare. Författare som är bosatta i Halland har möjlighet att söka stödet med en redan utgiven bok. Ett par av böckerna väljs ut för närläsning av två kritiker och en moderator under ett offentligt samtal. Genom stödet vill regionen hjälpa författare att komma vidare i sin konstnärliga utveckling.

Samtalen spelas in och går att lyssna på i efterhand som podd. Vem som medverkar som kritiker i år är ännu inte annonserat, men samtalsledare är precis som förra året översättaren och författaren Magnus William-Olsson.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Upprinnelsen till kritikstödet som författare i Halland nu kan söka för andra året i rad kommer ur ett ökat behov då exempelvis dagspressen har skurit ner allt mer och mer på litteraturkritiken, berättar Christina Kall, litteraturutvecklare på Region Halland.

Hon menar att kritiken på många sätt är ett samtal mellan avsändare och mottagare, där författaren får möjlighet att se vilka världar verket öppnar hos någon annan. En god läsare kan få en författare att upptäcka saker i sitt verk som den själv kanske bara anat men inte insett vidden av, samt ringa in var potentialen är som starkast.

– Ett gott samhälle är ett samhälle som värnar om det offentliga samtalet där kritiken givetvis har en grundläggande plats, säger Christina Kall. Det behövs finnas en kritisk offentlighet runtom i landet i de olika regionerna, här finns ibland kanske möjlighet till större förändring i den kulturella infrastrukturen än i storstäderna som ofta arbetar enligt mer beprövade former.

Christina berättar att det än så länge är ovanligt att arbeta med kritik på regional nivå, men regionerna har också ett stort ansvar för att ta kritiken vidare och skapa jordmån för det offentliga samtalet. 

ANNONS

– När vi ser förändrade villkor för kritiken så som att dagspressen minskar sina kritikavdelningar, att man prioriterar bort redaktörskap för ekonomiska vinningar, och att det offentliga samtalet krymper, är det nog dags för oss som arbetar i regionerna att agera. Kritiken, i det här fallet litteraturkritik, kommer inte att försvinna utan kan ta andra vägar och blomma upp –  om vi arbetar för det, säger Christina Kall.

Region Hallands kritikstöd är ett samarbete med Kritiklabbet/Örnen och kråkan som står för redaktörskapet, väljer ut titlar, kritiker och distribuerar sedan kritikstödet som är ett offentligt samtal som spelas in i en podd. 

Förra året fick Annika Bengtssons roman Såren som aldrig läker samt Krystallia Sakellarious Denna bok tillhör Krystallia S: insidor/utsidor kritikstöd. Samtalen ägde rum på Laholms teckningsmuseum med författarna Cilla Naumann och Jörgen Gassilewski som kritiker och på Kulturhuset Komedianten i Varberg med kritikerna Åsa Elieson och Felicia Stenroth. Förhoppningen är att det blir två samtal om två olika verk även i höst.

Alla författare som är bosatta i Halland kan ansöka med en redan utgiven bok. Sista dagen för att ansöka är 12 augusti. Här kan du läsa mer om kritikstödet och skicka in din ansökan.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se