ANNONS

Självbiografi av Edward Snowden släpps på svenska i september – topphemligt manus

Boken I allmänhetens tjänst av Edward Snowden släpps på svenska den 17 september 2019 samtidigt som 20 andra länder. Bakgrundsfoto: iStock.

Den 17 september släpps boken I allmänhetens tjänst av Edward Snowden i mer än 20 länder, däribland Sverige. Permanent record (originaltitel) har översatts till svenska snabbt och diskret. Idag fick Leopard förlag äntligen berätta.

– Vi är väldigt glada att nyheten nu är ute. Skönt att vi äntligen får berätta och prata om boken. Det har varit en speciell utgivningsprocess, en väldigt snabb sådan. Vi fick tillgång till manus i mitten av maj och håller just nu på med sättning så att den snart ska kunna gå till tryck, säger Moa Elf Karlén, VD och förlagschef på Leopard förlag.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

År 2013 chockade den då 29-åriga Edward Snowden världen när han bröt med den amerikanska underrättelsetjänsten och avslöjade att USA:s regering i hemlighet tillskansade sig möjlighet att bedriva obegränsad insamling av telefonsamtal, textmeddelanden och e-post. Resultatet skulle vara en aldrig tidigare skådad massövervakning; ett system med insyn i allas vårt privatliv. Nu, sex år senare, berättar Snowden för första gången om sin roll i uppbyggnaden av detta system och varför han till slut bestämde sig för att röja det.

För fem år sedan (2014) släpptes boken Storebror ser dig : Edward Snowden och den globala övervakningsstaten av Glenn Greenwald på … just det, Leopard förlag. Glenn Greenwald var journalisten som avslöjade NSA:s omfattande övervakning. Med hjälp av hemligstämplade dokument, som författaren fått av Edward Snowden själv.

– Det var tack vare vårt tidigare samarbete kring den boken som vi fick frågan från Devon Mazzone på förlaget Farrar, Strauss and Giroux om vi ville ge ut den. Redan den kontakten var väldigt hemlighetsfull och han kunde inte berätta på telefon vilken bok det handlade om. För att få läsa manus var jag tvungen att flyga till London, säger Moa Elf Karlén.

Så 48 timmar senare satt hon på ett plan till London, på väg till Macmillans kontor.

ANNONS

– Jag fick med mig en flaska vatten och ett äpple. Det var ingen i förlagshuset som visste att de skulle ge ut Snowdens självbiografi, bara en enda betrodd person som lämnade över manuset till mig. Sedan fick jag sitta där och läsa tills de stängde.

Hon säger att det var väldigt roligt att läsa manuset första gången. Det är inte alltid självbiografier är välskrivna och det är Snowden själv som har skrivit.

– Det stod snabbt klart att han har en tydlig och klar röst med intelligens och samtidigt är kvick. Som läsare får vi följa honom när han bygger upp systemen åt CIA och NSA, hans kris och vad som får honom att fatta sitt beslut. Att lämna sin familj och trygghet för att kunna berätta för världen hur långt massövervakningen sträcker sig. Det är en fantastisk story! Det är spännande. Det är en lyx att få läsa det där lättillgängliga, roliga och samtidigt djuplodande.

Utländska rättigheter har hittills sålts till 20 länder, bl.a. England, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Spanien, Portugal, Brasilien, Norge, Danmark, Finland, Polen, Grekland, Ungern, Turkiet och Italien. Orginaltitel är Permanent Record och ges ut av Henry Holt som är ett imprint av Macmillan Publishing Group.

På torsdagen kl 09.00 amerikansk tid gick Macmillan ut med pressmeddelandet i USA och samtidigt på rätt lokal tid i över tjugo länder som också släpper boken den 17 september.

– Hemlighetsmakeriet har definierat processen. Det har varit väldigt noga med hur information ska spridas och delges. Vi har haft en krypteringsapp där vi kunnat diskutera alla frågor kring boken med förlaget i USA och andra länder. Allt från detaljer i boken vid översättningen till pressmeddelandets utformning. Ta bara titeln på tjugo olika språk, det har varit spännande att följa. Alla har haft samma tidspress att bli klara.

ANNONS

Återförsäljarna då?
– Vi har kunnat förbereda med ett par återförsäljare mot tystnadslöfte. Men det är klart att de är vana vid längre framförhållning än en och en halv månad som det nu är kvar till utgivningsdagen, säger Moa.

Hon vågar inte gissa hur mycket boken kan sälja i Sverige men hoppas att det finns ett intresse för frågorna kring massövervakning. De flesta tänker ”jag är inte terrorist, det drabbar inte mig”, men det är mycket uppgifter som sparas och sprids.

– Vi vet att en utmaning med översatt facklitteratur är att många läser på originalspråk, även om vi nu kommer ut samtidigt som den engelska boken.

Släpps boken som ebok och ljudbok samtidigt?
– Vi har köpt rättigheterna till samtliga format och vi kommer att läsa in den i vår egen ljudboksstudio. Men vi får se med släppdatum, det har vi inte bestämt ännu.

Det återstår alltså att se när boken blir tillgänglig för streamingtjänsterna.

Edward Snowden är nu bosatt i Ryssland utom räckhåll för amerikanska myndigheter. Det blir med andra ord inget besök på Bokmässan i Göteborg, även om släppet ligger bra tidsmässigt.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

– Nej, några mässor och signeringar blir det inte. Det är sagt att han kommer att göra ett fåtal intervjuer och det blir en dragkamp mellan alla länder som ger ut boken. Det är inte bestämt vilka medier som får chansen och om någon svensk journalist väljs ut, säger Moa.

Alla kontakter mellan Leopard förlag och Snowden har skett via det amerikanska förlaget. Om stora boksläpp som Dan Brown omgärdats med säkerhetsåtgärder för att inte manus ska läcka så var det här kanske en annan typ av hotbild. Ingenting fick skickas digitalt av rädsla för övervakning.

– Vi fick manuset med hans egna ändringar skrivna för hand. En pappersutskrift som skickades med kurir. Stefan Lindgren, en erfaren översättare, cyklade hit och tog emot kuvertet med manuset. Sedan satt han hemma och översatte med en dator som inte fick vara uppkopplad mot internet, säger Moa Elf Karlén.

Äntligen får hon och de andra inblandade prata om att boken kommer ut och när. Nu blir det en nedräkning till det stora globala släppet och den 17 september då bokhandlarna får duka upp boken.

– Det är många som tror att förlagsbranschen är så glamorös men vi som jobbar på små och medelstora förlag vet hur fruktansvärt mycket hårt arbete det är. Därför är det kul när det dyker upp ett sånt här projekt, att flyga till London med 48 timmars varsel tillhör inte vardagen direkt, säger Moa och skrattar.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se