fbpx

Författaren Claes Andersson är död

Claes Andersson 1993. Arkivbild: CLAES LÖFGREN/TT.

Den finske poeten, politikern och kände kulturpersonligheten Claes Andersson är död. Han avled på onsdagen efter en längre tids sjukdom, skriver nyhetsbyrån SPT.

”Förlaget har nåtts av sorgebeskedet att vår författare Claes Andersson är död. Hans sista bok Busholmen nästa utkommer nu i augusti. Vi minns och sörjer vår vän och författare”, skriver Förlaget M på sin hemsida.

Andersson debuterade 1962 med diktsamlingen ”Ventil”. Under sin bana gav han ut ett tjugotal diktsamlingar och han skrev även romaner, dramer och tv-pjäser. Han var också läkare inom psykiatri, vilket anses ha satt stor prägel på författarskapet.

Andersson engagerade sig tidigt politiskt och 1987 valdes han in i Finlands riksdag. Under 90-talet var han Vänsterförbundets ordförande och 1995–1998 satt han som undervisnings- och kulturminister.

Han var även jazzpianist och han uppträdde regelbundet med sin orkester Claes Andersson trio.

Claes Andersson blev 82 år.

Text: TT/Boktugg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny