fbpx

Franska armén rekryterar sci fi-författare

Vilka framtida hot bör vi se upp med? Cyborger och vapen som inte finns idag? Den franska armén vänder sig nu till sci fi-författare för att förutspå framtida hot. Illustration: studioalef/iStock.

Den franska armén skapar ett ”red team” av sci fi-författare som ska hjälpa försvaret att förutspå möjliga framtida hot, skriver BBC.

Att skönlitteratur kan användas till mer än underhållning är inget nytt. Inte minst science fiction-genren har inspirerat till mängder av tekniska genombrott.

Jules Verne skrev redan 1865 om hur en rymdraket flög från Florida till månen. Värt att komma ihåg när vi just i år firar att det är 50 år sedan månlandningen blev verklighet. Många har vittnat om hur denna och andra science fiction-böcker inspirerade de ingenjörer som sedan skapade rymdraketerna, något som exempelvis en krönikör i NY Times påpekar.

ANNONS

Nu håller alltså den franska försvarsmakten på att rekrytera en grupp med fyra-fem sci fi-författare som ska kunna tänka mer kreativt och innovativt än de militära strateger som idag jobbar med att förutspå hotbilder.

Förvänta dig dock inga nya bästsäljande böcker som resultat av detta teams arbete – det är strikt konfidentiellt, enligt BBC.

Redan idag experimenteras det med robotar inte bara inom det franska försvaret. All ny teknik kan missbrukas. Och det är kanske inte i första hand utomjordingar som sci fi-författare kommer att se som det största hotet mot mänskligheten. HG Wells förutspådde, enligt en del, atombomben i sin roman The World Set Free (1914).

Fotnot: Red team är en grupp som agerar fiende och letar sårbarheter, brister i säkerheten, i exempelvis ett IT-system eller samhällsfunktioner.




❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny