ANNONS

Franska armén rekryterar sci fi-författare

Vilka framtida hot bör vi se upp med? Cyborger och vapen som inte finns idag? Den franska armén vänder sig nu till sci fi-författare för att förutspå framtida hot. Illustration: studioalef/iStock.

Den franska armén skapar ett ”red team” av sci fi-författare som ska hjälpa försvaret att förutspå möjliga framtida hot, skriver BBC.

Att skönlitteratur kan användas till mer än underhållning är inget nytt. Inte minst science fiction-genren har inspirerat till mängder av tekniska genombrott.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Jules Verne skrev redan 1865 om hur en rymdraket flög från Florida till månen. Värt att komma ihåg när vi just i år firar att det är 50 år sedan månlandningen blev verklighet. Många har vittnat om hur denna och andra science fiction-böcker inspirerade de ingenjörer som sedan skapade rymdraketerna, något som exempelvis en krönikör i NY Times påpekar.

Nu håller alltså den franska försvarsmakten på att rekrytera en grupp med fyra-fem sci fi-författare som ska kunna tänka mer kreativt och innovativt än de militära strateger som idag jobbar med att förutspå hotbilder.

Förvänta dig dock inga nya bästsäljande böcker som resultat av detta teams arbete – det är strikt konfidentiellt, enligt BBC.

Redan idag experimenteras det med robotar inte bara inom det franska försvaret. All ny teknik kan missbrukas. Och det är kanske inte i första hand utomjordingar som sci fi-författare kommer att se som det största hotet mot mänskligheten. HG Wells förutspådde, enligt en del, atombomben i sin roman The World Set Free (1914).

ANNONS

Fotnot: Red team är en grupp som agerar fiende och letar sårbarheter, brister i säkerheten, i exempelvis ett IT-system eller samhällsfunktioner.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se