Ny rapport om européers syn på trycksaker och papper

Idag återvinns nästan så mycket papper i Europa som är möjligt att återvinna (72,3 procent av max 78 procent), visar en rapport från lobbyorganisationen Two Sides. Foto: Istock

69 procent läser helst tryckta böcker, samtidigt som 63 procent gärna skulle se att allt papper som framställs kommer från återvunna källor. Det visar en ny rapport från Two Sides om synen på trycksaker och papper i Europa.

6 000 personer från Österrike, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien och Norden har deltagit i undersökningen ”Busting the Myths” om synen på trycksaker och papper. Bakom undersökningen står Two Sides, en internationell organisation som verkar för att gynna tryck- och pappersindustrin.

Enligt undersökningen föredrar så många som 69 procent av européerna att läsa tryckta böcker (jämfört med 72 procent i samma rapport från 2017). 48 procent oroar sig för att överanvändning av elektronik kan vara skadligt för hälsan, och 45 procent anser att de spenderar för mycket tid framför skärmar.

63 procent av konsumenterna tycker att bara återvunnet papper ska användas, men Two Sides menar att både nya och återvunna källor är nödvändiga för att tillverka papper. Återvunna pappersfibrer utgör idag 56 procent av det material som används av den europeiska pappersindustrin, men ett ständigt tillskott av nya fibrer behövs eftersom papper bara kan återvinnas ett begränsat antal gånger. 

Idag används i genomsnitt pappersfibrer 3,6 gånger i Europa och det återvinns nästan så mycket papper som är möjligt att återvinna (72,3 procent av max 78 procent). Problemet med böcker (med hårdpärm), som rapporten också nämner i förbifarten, är att dessa inte går att återvinna. Pocketböcker kan sorteras tillsammans med tidningar och papper.

Bara 10 procent av de som deltog i undersökningen tror att europeiska skogar har ökat i storlek, vilket de har – mellan 2005 och 2015 växte skogarna enligt Two Sides med över 44 000 km², en areal som ungefär motsvarar Schweiz. Enligt uppgift utgör trä från dessa skogar över 90 procent av det material som den europeiska pappersindustrin använder. Problemet här är kanske att många europeiska förlag väljer att trycka utanför Europa för att få ner priserna.

Vi skrev om Two Sides tidigare rapport som kom för två år sedan, och konstaterade då att undersökningen var vinklad för att passa organisationens syften.

Här finns hela rapporten från 2019, för den som vill fördjupa sig och dra sina egna slutsatser.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL