Idag återvinns nästan så mycket papper i Europa som är möjligt att återvinna (72,3 procent av max 78 procent), visar en rapport från lobbyorganisationen Two Sides. Foto: Istock

Ny rapport om européers syn på trycksaker och papper

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

69 procent läser helst tryckta böcker, samtidigt som 63 procent gärna skulle se att allt papper som framställs kommer från återvunna källor. Det visar en ny rapport från Two Sides om synen på trycksaker och papper i Europa.

6 000 personer från Österrike, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien och Norden har deltagit i undersökningen ”Busting the Myths” om synen på trycksaker och papper. Bakom undersökningen står Two Sides, en internationell organisation som verkar för att gynna tryck- och pappersindustrin.


ANNONS


Enligt undersökningen föredrar så många som 69 procent av européerna att läsa tryckta böcker (jämfört med 72 procent i samma rapport från 2017). 48 procent oroar sig för att överanvändning av elektronik kan vara skadligt för hälsan, och 45 procent anser att de spenderar för mycket tid framför skärmar.

63 procent av konsumenterna tycker att bara återvunnet papper ska användas, men Two Sides menar att både nya och återvunna källor är nödvändiga för att tillverka papper. Återvunna pappersfibrer utgör idag 56 procent av det material som används av den europeiska pappersindustrin, men ett ständigt tillskott av nya fibrer behövs eftersom papper bara kan återvinnas ett begränsat antal gånger. 

ANNONS

Idag används i genomsnitt pappersfibrer 3,6 gånger i Europa och det återvinns nästan så mycket papper som är möjligt att återvinna (72,3 procent av max 78 procent). Problemet med böcker (med hårdpärm), som rapporten också nämner i förbifarten, är att dessa inte går att återvinna. Pocketböcker kan sorteras tillsammans med tidningar och papper.

Bara 10 procent av de som deltog i undersökningen tror att europeiska skogar har ökat i storlek, vilket de har – mellan 2005 och 2015 växte skogarna enligt Two Sides med över 44 000 km², en areal som ungefär motsvarar Schweiz. Enligt uppgift utgör trä från dessa skogar över 90 procent av det material som den europeiska pappersindustrin använder. Problemet här är kanske att många europeiska förlag väljer att trycka utanför Europa för att få ner priserna.

Vi skrev om Two Sides tidigare rapport som kom för två år sedan, och konstaterade då att undersökningen var vinklad för att passa organisationens syften.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Här finns hela rapporten från 2019, för den som vill fördjupa sig och dra sina egna slutsatser.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL