ANNONS

Ny rapport om européers syn på trycksaker och papper

Idag återvinns nästan så mycket papper i Europa som är möjligt att återvinna (72,3 procent av max 78 procent), visar en rapport från lobbyorganisationen Two Sides. Foto: Istock

69 procent läser helst tryckta böcker, samtidigt som 63 procent gärna skulle se att allt papper som framställs kommer från återvunna källor. Det visar en ny rapport från Two Sides om synen på trycksaker och papper i Europa.

6 000 personer från Österrike, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien och Norden har deltagit i undersökningen ”Busting the Myths” om synen på trycksaker och papper. Bakom undersökningen står Two Sides, en internationell organisation som verkar för att gynna tryck- och pappersindustrin.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Enligt undersökningen föredrar så många som 69 procent av européerna att läsa tryckta böcker (jämfört med 72 procent i samma rapport från 2017). 48 procent oroar sig för att överanvändning av elektronik kan vara skadligt för hälsan, och 45 procent anser att de spenderar för mycket tid framför skärmar.

63 procent av konsumenterna tycker att bara återvunnet papper ska användas, men Two Sides menar att både nya och återvunna källor är nödvändiga för att tillverka papper. Återvunna pappersfibrer utgör idag 56 procent av det material som används av den europeiska pappersindustrin, men ett ständigt tillskott av nya fibrer behövs eftersom papper bara kan återvinnas ett begränsat antal gånger. 

Idag används i genomsnitt pappersfibrer 3,6 gånger i Europa och det återvinns nästan så mycket papper som är möjligt att återvinna (72,3 procent av max 78 procent). Problemet med böcker (med hårdpärm), som rapporten också nämner i förbifarten, är att dessa inte går att återvinna. Pocketböcker kan sorteras tillsammans med tidningar och papper.

Bara 10 procent av de som deltog i undersökningen tror att europeiska skogar har ökat i storlek, vilket de har – mellan 2005 och 2015 växte skogarna enligt Two Sides med över 44 000 km², en areal som ungefär motsvarar Schweiz. Enligt uppgift utgör trä från dessa skogar över 90 procent av det material som den europeiska pappersindustrin använder. Problemet här är kanske att många europeiska förlag väljer att trycka utanför Europa för att få ner priserna.

ANNONS

Vi skrev om Two Sides tidigare rapport som kom för två år sedan, och konstaterade då att undersökningen var vinklad för att passa organisationens syften.

Här finns hela rapporten från 2019, för den som vill fördjupa sig och dra sina egna slutsatser.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se