Böcker vs TV-hockey. Konkurrenter om både tid och plånbok. Frågan är om bokbranschen kan lära av hockeyn? Foto: Pixabay. Montage: Boktugg.

Varför betalar folk mer för sport än för litteratur?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Är böcker för billiga? En relevant fråga i rea- och digitaliseringstider. Jämför man med vad folk är beredda att betala för att titta på sport är det definitivt så, skriver Boktuggs chefredaktör.

Jag älskar inte bara böcker, jag älskar sport också. Jag har till och med kombinerat intresset för sport och journalistik och sport och litteratur vid ett flertal tillfällen. Inledde min karriär som sportjournalist och har under några perioder varit chefredaktör för flera av Sveriges största sportmagasin (sett till upplaga) – Tidningen Tennis och Svensk Innebandy liksom några mer nischade: Pro Hockey, GOAL, FotbollMagasinet (som trots att det var Svenska Fotbollförbundets officiella organ hade en låg upplaga).


ANNONS


Idag har jag begränsat med tid att se lika mycket sport som när jag var yngre. Då kunde jag dessutom delvis göra det på arbetstid. Men jag försöker följa mina favoritlag Toronto Maple Leafs i NHL (hockey), Rögle i SHL (hockey) och FC Helsingborg i SSL (innebandy). Sedan följer jag med lite mer perifert i fotbollen.

Idag betalar jag 249 kr i månaden under säsongen för att kunna se SSL live via webb-tv. Osäker på om det är sju eller åtta månader jag betalar för. Jag har däremot inte något abonnemang för att se NHL och SHL utan det blir enstaka tillfällen när det råkar vara en frivisning (förra helgen var det Viasat Hockey fritt hos vår TV-leverantör och jag kunde bänka mig kl 01.05 natten mot lördag för att se NHL-hockey). I övrigt blir det mest textbaserade rapporter jag läser.

Men i veckan började jag snacka med en sportjournalist om vad det egentligen skulle kosta att följa NHL-hockeyn. Det finns inte pay per view, alltså möjlighet att betala för enstaka matcher och man kan inte heller välja att se enbart sitt eget favoritlags matcher. Grundserien i NHL är 80 matcher så det räcker mer än väl att enbart se sitt lag.

Viasats billigaste sportabonnemang med NHL-hockey kostar 399 kr/mån. Då har de bakat in tv-serier, fighting och barnserier på köpet. Vilket förmodligen ska göra det lättare att sälja in till resten av familjen? Man kan då nöja sig med att ha paketet under säsongen (oktober-juni) alltså nio månader blir 3591 kr.

ANNONS

Men om jag skulle vilja följa även den svenska SHL så finns inte den på Viasat utan då måste jag över till Cmore (som ingick i det tv-paket Bonniers har sålt till Telia). Det sportpaket som inkluderar SHL och HockeyAllsvenskan kostar 449 kr/mån (eller 349 kr om du binder dig i 12 månader). Här kan man räkna september-maj som säsong vilket innebär att det kostar 4188 kr med tolvmånaders och 4041 kr utan bindningstid (där kan man ju spara pengar genom att säga upp det när ditt lag åkt ur slutspelet). Även med Cmore får man annat än hockey i form av film, serier och tv-program och vissa tv-kanaler.

Men för den som faktiskt bara vill titta på hockey och följa NHL och SHL så blir årskostnaden 7632 kr eller 848 kr per månad under säsongen. Då har vi inte ens räknat in att eventuellt titta på någon match live på en arena – eller sportbar. Eller vilka bolag som har rättigheter till VM och OS om man vill följa landslaget. Men det kanske ska jämföras med att åka på Bokmässan eller gå på författarkvällar?

Plötsligt framstår litteratur som rena fyndet. Antag att jag skulle se alla NHL-matcher med mitt lag, ungefär tre timmar per match med försnack och pauser. Om de går hela vägen till final blir det högt räknat hundra matcher, alltså 300 timmar. Det är ungefär som 20 rejäla romaner för 380 kr styck eller att ha årsabonnemang på Storytel, Bookbeat OCH Nextory.

Snart är det allsvensk fotbollspremiär. Där är det Cmore som gäller för 449 kr/månad om man vill följa fotbollssäsongen som är några dagar längre än sex månader. Alltså 2694 kr för ett halvår. Även här, följer du bara ditt eget favoritlag så är det högt räknat två timmar per match, 30 omgångar ger 60 timmar. Vilket bara motsvarar 4-6 romaner som ljudbok eller för en snabbläsare kanske några till. Omräknat i böcker: sex romaner för 449 kr/st eller att ha mer än två ljudboksabonnemang.

Det för oss tillbaka till frågan: Är bokbranschen för dålig på att ta betalt? Eller är ett par hockey- och fotbollsmatcher helt enkelt så mycket mer spännande och underhållande än till och med den senaste Kepler att det går att ta mer betalt för det nöjet?

Eller går det inte att jämföra två underhållningsformer som sport och litteratur när det kommer till vad det kostar och vad det ger? Dessutom vill stora delar av både idrotts- och litteraturvärlden inte förknippas med etiketten underhållning då de ser sig som något betydligt större.

Men när böcker digitaliseras i allt högre grad är det nog denna typ av funderingar och jämförelser vi behöver göra. Tänka utanför boxen. Eller i detta fall utanför hockeyrinken och utanför boksidorna.


ANNONS


Samtidigt som slutspelet börjar i hockey och innebandy och biljettpriserna jackas upp så är det prova ljudbokstjänster fritt i 2-4 veckor och halva rea-priset i bokhandeln.

Förresten, varken Cmore eller Viasat erbjuder möjligheten att prova på ett sportabonnemang gratis. Inte ens en enda dag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Bland ett 30-tal titlar fastnar vi för Bokhunden Edgar och tågmonstret av Ingrid Jönsson, Spöket av Aase Berg och Krig i Europa: Inblick, överblick, ögonblick av Sebastian Laneby.

🎂 Födelsedagar: Tove Jansson (1914-2001) var född den 9 augusti och sedan 2020 är det en inofficiell flaggdag i Finland, då Tove Jansson-dagen firas. Hon är framför allt känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen, den första, Småtrollen och den stora översvämningen, utkom redan 1945. Förutom författare var hon illustratör, konstnär och serieskapare. Katarina Wennstam (född 1973) har födelsedag idag. Journalist, författare och debattör som senare i höst kommer med Dödsbädden, den tolfte boken i hennes Justitiaserie.

👩‍🍳 Den 9 augusti är tydligen Rulltårtans dag men även Internationella dagen för världens ursprungsfolk. Recept på rulltårta hittar du i böcker som Baka i långpanna deluxe av Frida Skattberg. Dagens andra boktips får då bli Ursprungsfolkens religioner – Land, minne, kultur av Daniel Andersson.🚫 52 böcker. PEN America rapporterar att det största skoldistriktet i Utah har bannlyst 52 böcker av 41 författare som ska avlägsnas från biblioteken i distriktet. PEN ser det som en ”bekymrande eskalering i bannlysandet av böcker”. Bland de bannlysta böckerna finns exempelvis Den sommaren av Mariko Tamaki och Jillian Tamaki och en bok av David Levithan (som i flera böcker ifrågasätter föreställningar om kön, genus och sexualitet, och tänjer gränserna för hur det kan skildras i ungdomslitteraturen). 42 % av titlarna som plockats bort har HBTQ-karaktärer eller -teman.

🤟 Mer än Tiktok. Colleen Hoover dominerade USA-topplistan för första halvåret 2022 vilket förklaras av #BookTok på TikTok. Eller? Slate gör en djupdykning och finner att Hoover var stor på både Youtube och Instagram långt innan Tiktok dök upp. Hon bryter även mot ”regeln” att hålla sig till en genre – till skillnad från många andra bästsäljande författare. Romantik är dock en återkommande ingrediens i vad som summeras ”the everything bagels of popular fiction”. I september kommer hennes nya roman Minnen av honom på svenska – på Modernista.

Mikael Strömberg, författare. Foto: Eva Lindblad

✍️ Skrivkramp. Från en bok med skrivkramp, ett år med skrivkramp till ett riktigt flyt och nya böcker på gång – för första gången utan övernaturliga inslag. Mikael Strömberg vill kalla sig författare, inte skräckförfattare.

🧻 Dyrare papper. Ännu en våg av prishöjningar på papper kan komma att drabba bokbranschen. Två papperstillverkare, Mitsubishi HiTec Paper och Sappi Europe, aviserar prishöjningar i storleksordningen 8-15 % i september, skriver Printweek. Detta trots att de redan höjt priserna med 10-25 % tidigare i år. Återstår att se hur detta påverkar tryckpriserna för böcker.

🏆 Tyskt pris. Författaren Emine Sevgi Özdamar (född 1946 i Turkiet) är årets mottagare av Georg Büchner-priset, Tysklands finaste och största pris till ett författarskap med en prissumman på hela 50 000 euro. Det delas sedan 1923 ut av Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Emine Sevgi Özdamar kunde inte fortsätta som skådespelare i Turkiet efter militärkuppen 1971 och 1976 gick hon i exil. På svenska finns Özdamar utgiven på Rámus med Sällsamma stjärnor stirrar mot jorden i Anna Lindbergs översättning, en självbiografisk roman från 70-talets Berlin, om en delad stad, exilen från Turkiet, små- och stora kärlekshistorier och framförallt kärleken till teatern. Özdamar är den fjärde Büchnerpristagaren i Rámus utgivning efter Felicitas Hoppe, Jan Wagner och Terézia Mora. 

📦 Distributionsbråk. Flera danska förlag rasar mot prishöjningar som DBK gjort, skriver Bogmarkedet. DBK har dubbla roller, både bokdatabas och 3PL-tjänster (tänk som om Förlagssystem och Bokinfo var ett bolag) – monpol kaller kritikerna det. DBK höjdetitelavgiften för de förlag som inte nyttjar deras lagertjänster (från 2,50 till 9 kr/månad och titel) och sänkt den för sina 3PL-kunder (från 10 till 9 kr). Dessutom höjs uppstartsavgiften för nya förlag till hela 17 500 DKK (motsvarande 24 400 SEK). DBK drivs som en fond sedan 1894. Överskott delas ut som stöd till projekt som främjar läsning. 2021 gjorde DBK en vinst på 3,9 milj DKK och omsatte 129 milj DKK.


Uppdateras under dagen …