ANNONS

Omslag till några av de Mumin-böcker som släpps av Förlaget i april 2019.

Finlandssvenska Förlaget tar över Mumin-rättigheter – ger ut Tove Janssons originalböcker i april

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Förlaget tar över all utgivning av Tove Janssons originalböcker om Mumin i Sverige. De tolv titlarna släpps i nya utgåvor i april 2019.

När finlandssvenska Förlaget tar över all utgivning av Tove Janssons originalböcker om Mumin i Sverige från Rabén & Sjögren kommer även den allra första berättelsen om Mumin från 1945 ut igen, Småtrollen och den stora översvämningen. Den ges ut i april samtidigt som nya utgåvor av de övriga originalböckerna: Trollkarlens hatt, Muminpappans memoarerKometen kommer, Farlig midsommar, Trollvinter, Det osynliga barnet, Pappan och havet, Sent i november, Hur gick det sen?, Vem ska trösta Knyttet? och Den farliga resan.

Kapitelböckerna har fått nya omslag, som ligger nära originalutgåvorna, framtagna av formgivarna James Zambra (brorsbarnbarn till Tove Jansson) och Tuukka Koivisto från designbyrån Kobra Agency. Bilderböckerna har återfått de originalfärger som Tove Jansson ursprungligen tog fram.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– Förlaget startade 2015 med ambitionen att föra arvet efter Tove Jansson vidare och skapa möjligheter för nya författarskap och illustratörer att växa fram. Därför känns det helt naturligt att vi också tar över Toves originalböcker. Man kan säga att de på sätt och vis kommer hem nu, säger Fredrik Rahka, vd för Förlaget, i ett pressmeddelande.

Förlaget grundades 2015 på initiativ av Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson och hennes man Roleff Kråkström, som är vd för Moomin Characters och har en lång förlagsbakgrund på finska WSOY och Siltala. Förlaget ägs av Moomin Characters och är baserat i Helsingfors. Det ger sedan tidigare ut Tove Janssons originalböcker på svenska i Finland, och tar nu över utgivningen även i Sverige.

– I egenskap av Toves brorsdotter tycker jag att det är extra roligt att det förlag vi grundat, Förlaget, får vara med om att göra Toves böcker ännu mer kända och tillgängliga i Sverige. Muminböckerna är nära på klassiker, men Toves novellsamlingar som vi också ger ut i Sverige i höst, är det inte alla som känner till. Fast de ursprungligen kom ut för länge sedan kan de vara något underbart nytt att upptäcka. Hennes författarskap är alltid berörande och personligt, och samtidigt universellt och aktuellt, säger Sophia Jansson, brorsdotter till Tove Jansson och en av grundarna till Förlaget.

Rabén & Sjögren fick rättigheterna för Tove Janssons originalböcker om Mumin 2014, och under en period tog de utöver böckerna fram även Mumin-relaterade produkter. Deras avtal med Moomin Characters går ut den 31 mars 2019.

– Vi har haft förmånen att få ge ut Tove Janssons originalböcker i fem år och det har vi förstås varit glada över. Både bild- och textböckerna är klassiker och har passat väl in i vår kvalitetsutgivning men vi förstår att det finns synergier för Förlaget att återta dem och ge ut dem på svenska i både Sverige och Finland, säger Ann Sköld, förlagschef Rabén & Sjögren, till Boktugg.

Tove Jansson. Foto: Moomin Characters™

Tove Jansson (1914-2001) gav ut sin första Mumin-berättelse 1945. Mumin-böckerna finns idag översatta till 55 språk och har sålt i över 15 miljoner exemplar. Dessutom säljs Muminprodukter för omkring 7 miljarder kronor per år världen över. Japan står för 40 procent av marknaden, och i mars öppnar temaparken Moominvalley Park i Hanno utanför Tokyo, som förväntas locka en miljon besökare årligen.

Mumin har varit ständigt aktuell i princip sedan dess. Den animerade tv-serien Mumindalen (av skaparna till Wallace & Gromit) hade internationell premiär i januari 2019. Bland de engelska rösterna finns Kate Winslet (Filifjonkan), Jennifer Saunders (Mymlan) och Edvin Endre (Snusmumriken). Serien har ett soundtrack med nyskrivet material av bland annat First Aid Kit, Alma och MØ.

Nästa år fyller Mumin 75 år, och jubileet kommer bland annat att uppmärksammas med insamlingskampanjen #vårthav för Östersjön samt en kommande spelfilm om Tove Jansson.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »