fbpx

Samfundet De Nio delar ut 1,25 Mkr till tio författare

Jila Mossaed. Foto: Eva Bergström

Poeten Jila Mossaed får Karl Vennbergs pris på 150 000 kronor och Sonja Svensson Astrid Lindgrens pris på 200 000 kronor av Samfundet De Nio. Totalt får tio författare dela på 1,25 Mkr i olika priser.

Jila Mossaed efterträdde 2018 författaren Kerstin Ekman (stol 15) i Svenska Akademien och släppte även diktsamlingen Vad jag saknades här. Vid sitt senaste sammanträde beslutade Samfundet De Nio att ge henne Karl Vennbergs pris, skriver de i ett pressmeddelande.

Den finlandssvenska författaren Monica Fagerholm får Stina Aronssons pris (150 000 kronor) och författaren Göran Bergengren får Särskilt pris även det på 150 000 kronor, medan Sonja Svensson tilldelas Astrid Lindgrens pris på 200 000 kronor.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Ännu mer pengaregn över behövande författare: De Nios vinterpris på 100 000 kronor kommer att delas ut till bland andra Andrea Lundgren, som gjorde kritikersuccé med novellsamlingen Nordisk fauna förra året. Här är alla pristagarna till vinterpriset:
Ralf Andtbacka
Elise Karlsson
Monica Lauritzen
Jörgen Lind
Andrea Lundgren
Ingela Strandberg

Samfundet De Nio grundades 1913 och delar varje år ut flera priser. Så sent som i december fördelade de 800 000 kronor till flera författare.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny