fbpx

Samfundet De Nio delar ut 800 000 kronor till författare

Poeten och dramatikern Lina Ekdahl. Foto: Lina Ikse.

Samfundet De Nio har delat ut tre olika priser till inte mindre än nio författare och två översättare som får dela på totalt 800 000 kronor som en tidig julklapp.

Samtidigt som det stormar kring den Svenska Akademien är det betydligt lugnare runt Samfundet De Nio som också delar ut massor av pengar till författare varje år. Men man gör det med en jämställd församling på nio personer. När man läser historien bakom Samfundet så framstår Svenska Akademiens gubbighet som än mer absurd.

I sitt testamente 1910 skapade nämligen Lotten von Kræmer ett litterärt samfund med inbyggd jämlikhet, ett decennium innan kvinnorna fick rösträtt i Sverige. Hon tog beslutet att skänka största delen av sin förmögenhet till instiftandet av Samfundet De Nio efter ett långt liv med dikten och skrivandet som nära förbundna. Testamentet skrev hon i det begynnande 1900-talet och hon var framsynt på många sätt. Litteraturen, kvinnosaken och freden stod högst på agendan.

Det formulerades så här: ”Samfundet skall bestå av nio för livstiden valda medlemmar, med var sitt särskilda nummer, därav medlemmarna N:ris 2, 4, 6 och 8 kvinnor, medlemmarna N:ris 3, 5, 7 och 9 män samt N:o 1, som tillika är självskriven ordförande, alternerande man eller kvinna.”

ANNONS

Tidigare i år delades Samfundet De Nios Stora pris 2018 ut till Gunnar D Hansson, prissumman var hela 400 000 kronor. Under året delar Samfundet även ut Lotten von Kræmers pris (essäpris), John Landquists pris (för framhållande av en särskilt förtjänt essäist, idéhistoriker eller kritiker), Karl Vennbergs pris (till en ung diktare) och Stina Aronssons pris.

Men igår meddelades att poeten Lina Ekdahl (aktuell med Fyrahundrafyrtio år) samt författarna Eric Fylkeson och Börje Lindström (aktuell med Björkarna) får Samfundet De Nios särskilda pris om 100 000 kronor vardera.

Översättarpriset 2018 går till Lena Fries-Gedin och John-Henri Holmberg, även det med en prissumma på 100 000 kronor per person.

ANNONS

Ytterligare sex författare kan se fram emot De Nios julpriser om 50 000 kronor: Tatjana Brand, Lina Hagelbäck, Alexander Mahmoud, Helene Rådberg, Burcu Sahin och David Väyrynen.

I Samfundet De Nio sitter idag dessa ledamöter på stolarna: 1. Inge Jonsson (ordförande), 2. Nina Burton, 3. Jonas Ellerström, 4. Kerstin Ekman, 5. Gunnar Hardin, 6. Anna Williams, 7. Niklas Rådström, 8. Madeleine Gustafsson och 9. Johan Svedjedal.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.