Ingrid Korsell, Henrik Jonsson, Åsa Larsson Foto: Thron Ullberg

Världsbokvecka ska firas genom utdelning av 50 000 Pax-böcker i bokhandeln

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Världsbokveckan firar fem år och blir i år större än någonsin. I april delar Sveriges bokhandlare ut 50 000 exemplar av ungdomsboken Nidstången, första delen i Pax-serien, gratis.

Sveriges bokhandlare tar nu ett krafttag mot den nedåtgående lästrenden bland ungdomar. Tillsammans med förlaget Bonnier Carlsen delar de ut 50 000 exemplar av boken Pax Nidstången, under Världsbokveckan 23-29 april, skriver man i ett pressmeddelande.

– Det känns toppen att Världsbokveckan på sitt femte år blir större än någonsin. Med hela 50 000 exemplar av PAX Nidstången har vi en chans att sätta en älskad bok i händerna på väldigt, väldigt många barn i bokslukaråldern. Fantastiskt, säger Mats Ahlström, ordförande för Svenska Bokhandlareföreningen som arrangerar Världsbokveckan.


ANNONS


Försäljningen av barn- och ungdomsböcker har ökat de senaste åren (vilket syntes bland annat i rapporten över Bokförsäljningen i Sverige 2018 där barn- och ungdomsböcker var en genre som ökade), men många kurvor som mäter barns och ungdomars läsning pekar trots det nedåt, skriver Världsbokveckan. Regeringens utredning ”Barns och ungas läsning” (SOU 2018:57) slår till exempel fast att det är stora skillnader på olika grupper i samhället: hur mycket du läser beror till stor del på ditt kön och på din socioekonomiska bakgrund. Därtill blir svenska elever allt mer negativt inställda till läsning, och läser därför mindre.

Alltså behövs böcker som fångar barnens läsintresse och där är bokserier viktiga. PAX-böckerna exempelvis har blivit mycket populära bland barn och ungdomar. Serien, som totalt består av tio delar, är ett modernt urban fantasy-epos som utspelar sig i Mariefred. Böckerna har inte minst hittat fans bland unga killar – en ökänt svår målgrupp att nå fram till med bokläsning. För förlaget blir det förstås väldigt bra marknadsföring och förhoppningsvis kommer en och annan ”gratisläsare” att fastna för hela serien.

ANNONS

Bakom PAX-böckerna ligger författaren Åsa Larsson, forskaren och författaren Ingela Korsell och illustratören Henrik Jonsson.

– Jag älskar böcker och tycker att mitt liv blir rikare tack vare att jag läser. Om Världsbokveckan kan hjälpa några ungdomar att hitta fram till läsningen skulle ingen bli gladare än jag, säger Ingela Korsell i samma pressmeddelande.

Världsbokveckan 2019

Världsbokveckan anordnas 23-29 april 2019. I cirka 220 medverkande bokhandlar i hela Sverige finns PAX Nidstången att hämta gratis för barn och ungdomar. Förutom gratisboken anordnas högläsningar, författarbesök, kampanjer och annat kul i många bokhandlar under veckan. Läs mer om Världsbokveckan.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL