Världsbokvecka ska firas genom utdelning av 50 000 Pax-böcker i bokhandeln

Ingrid Korsell, Henrik Jonsson, Åsa Larsson Foto: Thron Ullberg

Världsbokveckan firar fem år och blir i år större än någonsin. I april delar Sveriges bokhandlare ut 50 000 exemplar av ungdomsboken Nidstången, första delen i Pax-serien, gratis.

Sveriges bokhandlare tar nu ett krafttag mot den nedåtgående lästrenden bland ungdomar. Tillsammans med förlaget Bonnier Carlsen delar de ut 50 000 exemplar av boken Pax Nidstången, under Världsbokveckan 23-29 april, skriver man i ett pressmeddelande.

– Det känns toppen att Världsbokveckan på sitt femte år blir större än någonsin. Med hela 50 000 exemplar av PAX Nidstången har vi en chans att sätta en älskad bok i händerna på väldigt, väldigt många barn i bokslukaråldern. Fantastiskt, säger Mats Ahlström, ordförande för Svenska Bokhandlareföreningen som arrangerar Världsbokveckan.

Försäljningen av barn- och ungdomsböcker har ökat de senaste åren (vilket syntes bland annat i rapporten över Bokförsäljningen i Sverige 2018 där barn- och ungdomsböcker var en genre som ökade), men många kurvor som mäter barns och ungdomars läsning pekar trots det nedåt, skriver Världsbokveckan. Regeringens utredning ”Barns och ungas läsning” (SOU 2018:57) slår till exempel fast att det är stora skillnader på olika grupper i samhället: hur mycket du läser beror till stor del på ditt kön och på din socioekonomiska bakgrund. Därtill blir svenska elever allt mer negativt inställda till läsning, och läser därför mindre.

Alltså behövs böcker som fångar barnens läsintresse och där är bokserier viktiga. PAX-böckerna exempelvis har blivit mycket populära bland barn och ungdomar. Serien, som totalt består av tio delar, är ett modernt urban fantasy-epos som utspelar sig i Mariefred. Böckerna har inte minst hittat fans bland unga killar – en ökänt svår målgrupp att nå fram till med bokläsning. För förlaget blir det förstås väldigt bra marknadsföring och förhoppningsvis kommer en och annan ”gratisläsare” att fastna för hela serien.

Bakom PAX-böckerna ligger författaren Åsa Larsson, forskaren och författaren Ingela Korsell och illustratören Henrik Jonsson.

– Jag älskar böcker och tycker att mitt liv blir rikare tack vare att jag läser. Om Världsbokveckan kan hjälpa några ungdomar att hitta fram till läsningen skulle ingen bli gladare än jag, säger Ingela Korsell i samma pressmeddelande.

Världsbokveckan 2019

Världsbokveckan anordnas 23-29 april 2019. I cirka 220 medverkande bokhandlar i hela Sverige finns PAX Nidstången att hämta gratis för barn och ungdomar. Förutom gratisboken anordnas högläsningar, författarbesök, kampanjer och annat kul i många bokhandlar under veckan. Läs mer om Världsbokveckan.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,