ANNONS

Tysklands största distributör KNV i konkurs

Finns det ett ljus i tunneln för konkursade distributören i Tyskland, KNV? Foto: iStock.

Den stora tyska distributören KNV begärdes igår i konkurs. Samtal med investerare föll samman och nu undrar alla vad som ska hända med bokdistributionen i Tyskland. En mindre jordbävning, menar bokhandlare.

Tänk dig att Förlagssystem skulle gå i konkurs. Det är ungefär vad som hände i Tyskland igår när KNV gick i konkurs efter att förhandlingar med investerare hade överraskande hade brutit samman på onsdagskvällen.

Enligt uppgifter till Boktugg är förlagens pengar säkrade, alltså de böcker som sålts vidare av KNV som är betalda av bokhandlarna men där pengarna ännu inte betalats ut till förlagen. Skyddet omfattar däremot troligen inte framtida försäljning eller olika bonusavtal och vad som nu händer med alla de miljontals böcker som ligger på KNV:s lager är mer osäkert.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Tyska bokhandlare som intervjuas av Börsenblatt talar om en liten jordbävning för bokbranschen och att konkursen var det värsta tänkbara scenariot. Flera konstaterar att det inte finns någon konkurrent som har lagringskapacitet att kunna ta över de stora boklager som idag finns hos KNV (enligt hemsidan finns runt 590 000 titlar beställningsbara i lager från över 5000 förlag).

Nu är tyska bolag inte lika lätta att hitta uppgifter om som svenska. Börsenblatt har letat fram en koncernredovisning för 2016 då KNV omsatte 546,5 miljoner euro (motsvarande 5,7 miljarder svenska kronor med dagens dåliga kurs). Förlusten då uppgick till 18,25 miljoner euro (191 Mkr). De ekonomiska problemen har alltså pågått i några år, 2015 var förlusten 44 miljoner euro (460 Mkr). KNV skrev dessutom i denna rapport att de förväntade sig fortsatta förluster och inte förrän 2019 skulle kunna redovisa vinst.

Enligt KNV själva så ska LKG (Leipziger Kommissions- und Großbuchhandelsgesellschaft mbH) inte beröras. LKG köptes 2009 och var största distributören i gamla Östtyskland.

Konkursen drabbar dock inte enbart tyska bokhandlare och förlag, en femtedel av omsättningen i KNV är försäljning utanför Tyskland och även svenska bokhandlare importerar böcker från dem, framför allt nätbokhandlarna.

ANNONS

Den andra stora distributören i Tyskland är Librigruppen som omsätter runt 500 miljoner euro. I den koncernen ingår egenutgivartjänsten BoD (Books on Demand).

Många trodde att KNV var för stora för att gå omkull, men uppenbarligen tyckte inte långivarna det. Nu blir det konkursförvaltarens uppgift att hitta en köpare till konkursboet eller en uppgörelse med fordringsägarna. Sannolikt så kommer verksamheten att hållas igång eftersom ett stillestånd skulle kosta enorma summor för alla inblandade.

Uppdatering: The Bookseller skriver om KNV-kraschen och menar att problemen till stor del hänger samman med en investering på 150 miljoner euro i en toppmodern logistikanläggning på 170 000 kvadratmeter som KNV öppnade i oktober 2014. För att ge perspektiv på omfattningen av problemen: KNV distribuerar dagligen böcker till 4200 bokhandlare i Tyskland plus ytterligare 800 i Österrike och Schweiz.

Uppdatering 2: Enligt Sakari Luovio på Adlibris får de sina tyska böcker från annan leverantör och påverkas därför inte av KNV:s problem.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se