fbpx

Kimi Räikkönens biografi vinner pris och slår försäljningsrekord i Finland

Formel 1 är populärt i Finland, det märks inte minst på försäljningen av en Kimi Räikkönens nya biografi. Foto: iStock.

Den okände Kimi Räikkönen av Kari Hotakainen utses till Årets idrottsbok 2018 i Finland och är den finska bok som sålt mest någonsin under sitt första år.

Vi skrev i höstas om Kari Hotakainens bok om formel 1-föraren Kimi Räikkönen som sålde över 100 000 ex på bara en månad i hemlandet Finland. Både Kimi Räikkönen och Kari Hotakainen har förmodligen fungerat som dragplåster – den ene är internationell formel 1-kändis och den andre prisbelönt författare till bland annat Löpgravsvägen.

Nu utses Den okände Kimi Räikkönen till Årets idrottsbok 2018. Motiveringen lyder att boken är en stiliserad biografi, som på ett övertygande sätt skildrar en av 2000-talets mest kända finländska idrottares historia, skriver Förlaget M, som har gett ut boken på svenska, i ett pressmeddelande.

ANNONS

På finska har boken i dagsläget sålt över 191 000 exemplar sedan utgivning i augusti 2018. På svenska (i översättning av Mårten Westö) har den snart sålt 10 000 ex.

För Publishing Perspectives berättar den finska förläggaren Sakari Siltala om bokens milstolpar: det största förskottet som någonsin betalats för en enskild finsk bok, den snabbast säljande boken någonsin, Finlands mest sålda sportbok och nu även den bok som sålt allra mest under sitt första utgivningsår i finsk förlagshistoria.

13 länder har än så länge köpt rättigheterna till boken.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny