Kimi Räikkönen-biografi sålde 100 000 ex på en månad

Formel 1 är populärt i Finland, det märks inte minst på försäljningen av en Kimi Räikkönens nya biografi. Foto: iStock.

Finske formel 1-föraren Kimi Räikkönens biografi (skriven av författaren Kari Hotakainen) sålde 100 000 ex första månaden i Finland. Även den svenska utgåvan är en storsäljare: snart 10 000 böcker.

– Boken har sålt över våra förväntningar. Den första och andra upplagan sålde i ett nafs och snart tar den tredje upplagan slut. Det betyder att vi efter det sålt sammanlagt snäppet under 10 000 ex på bara en och en halv månad, varav merparten i Sverige. Det är inte illa, säger Fredrik Rahka på Förlaget som gett ut boken på svenska, till Boktugg.

Det är dock inte i närheten av den succé boken blivit hemma i Finland. Den kallas för en litterär sportbiografi och har sålt över 100 000 exemplar på bara en månad. Därigenom har boken slagit alla rekord för sportbiografier i Finland. Det tidigare rekordet hade boken Teemu av Ari Mennander, en bok om hockeystjärnan Teemu Selänne. Den kom ut 2014 och sålde 77 000 exemplar på ett år, skriver Publishing Perspectives.

En del i framgången är författaren Kari Hotakainen vars största succé (före den här biografin) är den flerfaldigt prisbelönta och filmatiserade romanen Löpgravsvägen som sålts i över 100 000 exemplar, pocketutgåvor och översättningar oräknade. Han fick bland annan Nordiska rådets litteraturpris 2004 för Löpgravsvägen.

Den okände Kimi Räikkönen är såld till tio länder och ges ut på engelska nästa vecka. Där vann Simon & Schuster en auktion om rättigheterna.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL