fbpx

Kimi Räikkönen-biografi sålde 100 000 ex på en månad

Formel 1 är populärt i Finland, det märks inte minst på försäljningen av en Kimi Räikkönens nya biografi. Foto: iStock.

Finske formel 1-föraren Kimi Räikkönens biografi (skriven av författaren Kari Hotakainen) sålde 100 000 ex första månaden i Finland. Även den svenska utgåvan är en storsäljare: snart 10 000 böcker.

– Boken har sålt över våra förväntningar. Den första och andra upplagan sålde i ett nafs och snart tar den tredje upplagan slut. Det betyder att vi efter det sålt sammanlagt snäppet under 10 000 ex på bara en och en halv månad, varav merparten i Sverige. Det är inte illa, säger Fredrik Rahka på Förlaget som gett ut boken på svenska, till Boktugg.

Det är dock inte i närheten av den succé boken blivit hemma i Finland. Den kallas för en litterär sportbiografi och har sålt över 100 000 exemplar på bara en månad. Därigenom har boken slagit alla rekord för sportbiografier i Finland. Det tidigare rekordet hade boken Teemu av Ari Mennander, en bok om hockeystjärnan Teemu Selänne. Den kom ut 2014 och sålde 77 000 exemplar på ett år, skriver Publishing Perspectives.

En del i framgången är författaren Kari Hotakainen vars största succé (före den här biografin) är den flerfaldigt prisbelönta och filmatiserade romanen Löpgravsvägen som sålts i över 100 000 exemplar, pocketutgåvor och översättningar oräknade. Han fick bland annan Nordiska rådets litteraturpris 2004 för Löpgravsvägen.

ANNONS

Den okände Kimi Räikkönen är såld till tio länder och ges ut på engelska nästa vecka. Där vann Simon & Schuster en auktion om rättigheterna.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny