Boktips: Tio bästa deckarna på bokrean 2019

Årets bokrea är på intåg - här är våra bästa tips!

Äntligen är det dags för bokrean igen, och 2019 har förlagen samlat ihop en gedigen samling höjdare till alla oss bokälskare. Här är våra bästa deckar-tips. 

Årets höjdpunkt? Vilken är den? Bokrean, så klart! Finns det något härligare än att sitta och bläddra bland en massa böcker som nu säljs till bråkdelen av sitt ursprungliga pris? Och inte bara är det nya böcker utan klassiker och gamla favoriter.

Själv har jag gjort det till en grej att varje år sitta och mysa framför datorn med penna och papper i handen. Kanske köper man för många, men det är ju så svårt att låta bli …

Här är Boktuggs tio bästa tips på deckare på 2019 års bokrea!

Boktips: Tio bästa deckarna på bokrean 2019

1. Lazarus av Lars Kepler

Nu finns sjunde boken om Joona Linna här!

En död man hittas i en lägenhet i Oslo. När polisen öppnar frysboxen i köket gör de ett fruktansvärt fynd. Offret visar sig vara en dittills okänd gravskändare och trofésamlare. Några dagar senare kontaktar en tysk kommissarie Joona Linna och ber om hjälp med ett mordfall på en camping utanför Rostock. Joona förstår att mönstret som framträder är vansinnigt och samtidigt omöjligt att ignorera. Vissa skulle kalla det för ett mirakel om någon återvände från döden andra skulle kalla det för en mardröm.

Thrillermästaren Lars Kepler är tillbaka med den sjunde boken om Joona Linna.

Lazarus

Lazarus

2.Bilder av henne av Karin Slaughter

TÄNK OM DEN DU TRODDE ATT DU KÄNDE BÄST I HELA VÄRLDEN VISAR SIG VARA EN FRÄMLING?

Andrea vet allt om sin mamma Laura: Hon vet att hon har bott hela sitt liv i den lilla kuststaden Belle Isle, där alla känner alla. Hon vet att hennes mamma inte har några som helst hemligheter.

För vi känner ju alla våra mödrar utan och innan. Eller?

Men en dag, under en vanlig shoppingtur i gallerian, tar bådas liv en våldsam vändning.

En ung man attackerar utan förvarning flera människor och Laura är den som oskadliggör honom – på ett oroväckande kallblodigt sätt. Med ens riktas polisens misstankar från mannen mot Laura. Har Andreas mamma gjort sig skyldig till mord?

Vem är hon egentligen?

Andrea tvingas ge sig av på jakt efter svar. Ett sökande som för henne över hela USA och trettio år tillbaka i tiden, till en tid när Laura hade ett annat namn och levde ett helt annat liv.

Bilder av henne

Bilder av henne

3. Det som göms i snö av Carin Gerhardsen

NOMINERAD TILL ÅRETS BÄSTA KRIMINALROMAN

Första boken efter populära Hammarbyserien är en psykologisk thriller med gastkramande intrig och fullständigt oväntade vändningar.

Ett otroget kärlekspar sätter sig i bilen för att hitta en avskild mötesplats. En ung, vilsen kvinna får oväntat lift av en främling. En man kör för fort på de snötäckta vägarna. Alla inblandade har passerat samma ravin. Men bara en har kört någon av vägen, bara en har lämnat någon att dö.

Från att inte ha känt till varandra knyts de samman av en eskalerande våldsspiral, och fastän ingen av dem känner till hela bilden är det ändå någon som vet tillräckligt för att berätta historien.

Det som göms i snö är en oförutsägbar psykologisk thriller, där ingenting är vad det ger sig ut för att vara. Skuld, hat och destruktivitet är det bränsle som driver berättelsen framåt, och i fjärran hägrar hämndens ljuva eufori.

CARIN GERHARDSEN är matematikern som bygger  mordgåtor likt ekvationer. Hon är en internationell bästsäljare vars böcker översatts till mer än 25 språk och sålt i mer än 3 miljoner exemplar. Alla åtta delarna i Hammarbyserien har legat överst på försäljningslistorna och hennes böcker är ett givet inslag i svenska bokhyllor.

4. Darktown av Thomas Mullen

Utnämnd till Årets Bästa Översatta Kriminalroman 2018 av Svenska Deckarakademin

»Superb.« Ken Follett

»En briljant mix av brottslighet, hemligheter och amerikansk historia. Utmärkt underhållning.« Stephen King

Hyllad kriminalroman som skildrar den rasistiska Södern. 

Atlanta 1948. På ena sidan tågrälsen ligger det rika, vita grannskapet och på andra sidan ligger Darktown. Här bor nästan bara afroamerikaner och det är detta område som stadens första svarta polisstyrka får i uppdrag att bevaka.

När en fattig svart kvinna mördas i Darktown efter att ha setts tillsammans med en vit man är det ingen som bemödar sig om att hitta den skyldige. Förutom Boggs och Smith, två svarta poliser med skilda bakgrunder. De kommer att riskera både sina jobb och sina liv i jakten på mördaren.

Thomas Mullens kritikerrosade kriminalroman Darktown är en suggestiv, smart och komplex historia som blottlägger det rasistiska Södern. Boken har samma sociala och moraliska patos som svenska läsare kan möta i Dennis Lehanes och James Ellroys böcker.

Darktown

Darktown

  • Förlag: Historiska Media
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-04
  • ISBN: 9789175457062

5. Nattvakten (Jubileums-serien, Bok 1) av Anna Ihrén

Ny deckarserie av författaren till Morden på Smögen-succén!

Den stora skridskobanan i Göteborg är dekorerad med isskulpturer och gnistrande granar. Förälskade par och familjer njuter av stämningen. Men så gör en liten flicka en fasansfull upptäckt: I en av isskulpturerna ser hon en infrusen man. Den döde visar sig vara en av stadens politiker, Lennart Starck. Fallet får högsta prioritet hos Göteborgspolisen, där Sandra Haraldsson erbjuds en ny tjänst.
Hennes kollega Dennis Wilhelmson är tjänstledig och studerar musikhistoria i Stockholm. Där träffar han Jasmin som han lärt känna på skolan. Men plötsligt försvinner Jasmin utan förklaring. Spåren leder Dennis mot Amsterdam han dras in i en härva av otäcka händelser och inser snart att han befinner sig i livsfara. Nattvakten är den världsberömda målningen av Rembrandt som hänger på Rijksmuseum i Amsterdam. Men vad kan mästerverket ha med Jasmins försvinnande att göra? Och med den döde politikern i Göteborg?

Nattvakten

Nattvakten

  • Förlag: Mima Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-05-24
  • ISBN: 9789188681409

6. De Aderton av Anton Berg

Skaparen av podcasten Spår debuterar med en konspirationsroman som knyter samman sekler och dess mörka händelser.

Radiojournalisten Axel Sköld snubblar vid efterforskningar inför en dokumentär över ett märkligt samband. En och samme man tycks vara inblandad i tre historiska dödsfall: mordet på Olof Palme, vapeninspektören Algernons påstådda självmord och journalisten Cats Falcks dödliga bilolycka.

Allt börjar som en konspirationsteori, men när Axel Sköld gräver vidare uppenbarar sig kopplingar till ett svenskt konungamord och en dold organisation med rötter i 1700-talet. Sällskapet visar sig vara aktivt än i dag, på de högsta av poster. Och dess medlemmar är beredda att till och med mörda en minister för att få sin vilja igenom och hindra sanningen från att komma ut.

DE ADERTON är en spännande konspirationsthriller om mörkermän som gör allt för att bevara sina hemligheter, och en driven journalist vars största mål blir att avslöja dem.

De Aderton

De Aderton

  • Förlag: Bookmark Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-11-06
  • ISBN: 9789188545251

7. Kallbrand av Cilla Börjlind, Rolf Börjlind

I ett villaområde utanför Stockholm sprängs en familj ihjäl i sin bil. Olivia Rönning på Rikskrim får uppdraget att utreda fallet. Utredningen drar ner henne i en värld av sexuella övergrepp och ett nät av män som gör vad som helst för att behålla sin makt.

På andra sidan jorden tar sig fd polisen Tom Stilton fram i en kanot. I fickan har han ett foto på en okänd man och namnet på en försvunnen flodbåt.

I Cilla och Rolf Börjlinds femte roman utgörs den röda tråden av ondskan som ruttenheten framkallar vid övergrepp, terrordåd, #metoo och pedofili.

Kallbrand

Kallbrand

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-26
  • ISBN: 9789113081540

8. Bödelskyssen av Mons Kallentoft

Mons Kallentofts böcker om kriminalinspektör Malin Fors har sålts i över tre miljoner exemplar och älskas av läsare världen över.

I Bödelskyssen är Malin tillbaka i Linköping efter en uppslitande tid som sambandsofficer i metropolen Bangkok. Hon har lyckats hålla sig nykter, men är rastlös och behöver ett komplicerat fall för att hålla begäret efter alkohol stången.

Så kapas ett plan på Linköpings flygplats och Malin och hennes kollegor kastas in i det största gisslandramat i Sveriges historia. Över fyrtio män, kvinnor och barn hotas till livet av kaparen som har tagit sig rätten att bestämma över andras liv och död. Men kan några få liv offras för att rädda många?

Kapningen blir en tragisk händelse som får efterverkningar under lång tid framöver. När sommaren når sin kulmen exploderar Linköping i ett grymmare våld än staden någonsin skådat. Malin måste försöka stoppa en mördare som hela tiden hotar att slå till igen, och som ständigt ligger steget före.

Bödelskyssen är del två i deckarkungen Mons Kallentofts nya serie om Malin Fors, inspirerad av de fem sinnena. Den första delen i serien, Djävulsdoften, hyllades av kritikerna, liksom hans tidigare böcker om Malin.

Bödelskyssen

Bödelskyssen

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-10-11
  • ISBN: 9789137146171

9. Makt utan gräns av Tom Clancy och Marc Cameron

En attack på en oljeplattform i Afrika, en terrorattack på en amerikansk jagare och ett stormdrivet spionfartyg som när som helst kan falla i kinesiska händer. Världen befinner sig i chock och allt fler misstankar riktas mot Kinas president Zhao.

I skuggan av dessa händelser befinner sig president Jack Ryan, mitt i förberedelserna inför det kommande G20-mötet med den kinesiske presidenten.

Men det finns tecken på att mer pågår bakom kulisserna. När ett rutinmässigt trafikstopp i Texas urartar i en våldsam eldstrid upptäcks en fruktansvärd hemlighet som visar att allt inte är som det verkar. Kan presidentens son Jack Ryan Jr. och Kollegiet få reda på sanningen innan det är för sent?

Makt utan gräns är den trettonde boken om president Jack Ryan. Som alla Tom Clancys #1 New York Times-bästsäljare är den skrämmande aktuell och realistisk, och som hämtad direkt från verklighetens löpsedlar i tider av spionskandaler och ödesmättad retorik.

10. En högre rättvisa av Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt

En serie våldtäkter sätter skräck i Uppsala: gärningsmannen smyger sig på sina offer bakifrån, söver dem med en spruta och placerar en säck över huvudet innan övergreppet fullbordas.

Riksmordkommissionen är splittrad. Vanja arbetar tillfälligt i Uppsala och utreder det otäcka fallet. Sebastian åker runt i landet och pratar om sina böcker. Torkel, Ursula och Billy har sina egna angelägenheter som upptar dem. Men när ett av våldtäktsoffren hittas död samlas de igen och teamet måste lägga personliga problem och strider åt sidan.

Ledtrådar tyder på att offren inte är slumpvis utvalda. Men vad är kopplingen mellan dem? Och varför verkar så många personer inte vilja att sanningen kommer fram?

En högre rättvisa är den sjätte boken i den framgångsrika serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman och kollegerna på Riksmord.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL