ANNONS

Inläsare ber om ursäkt för kritisk kommentar i Eberhard-talbok

David Eberhards bok "Det stora könsexperimentet" tillfogades kommentarer av inläsaren, vilket fick Myndigheten för tillgängliga medier att dra in talboken. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Boken Det stora könsexperimentet av författaren och psykiatrikern David Eberhard tillfogades ett par kritiska kommentarer när den lästes in som talbok, vilket Dagens Nyheter rapporterat om.

Inläsaren säger till DN att han är medveten om att han gått utanför sina befogenheter. Det han vänder sig emot i boken är författarens tolkning av postmodernism.

– Jag har själv gett ut en bok som har postmodernism som fond och studerat ämnet på universitet i många år. Jag blir provocerad ibland av lättsamma vulgärtolkningar av det ämnet. Men det var helt fel av mig att läsa in dessa kommentarer, säger han.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Nu har Myndigheten för tillgängliga medier dragit tillbaka talboken och skriver på sin hemsida att det inte är tillåtet att uttrycka egna åsikter vid en inläsning. Kommentarsfunktionen ska endast användas för att beskriva bilder eller rätta tryckfel.

”MTM har idag beställt en ny talboksinläsning av boken med en annan inläsare. Den tidigare inläsningen är inte längre tillgänglig för utlåning i Legimus”, skriver MTM på sin hemsida.

David Eberhard säger till tidningen att han mejlat och krävt att myndigheten vidtar åtgärder mot inläsaren.

Fotnot: Talböcker ska inte förväxlas med kommersiella ljudböcker. Boken Det stora könsexperimentet finns även som vanlig ljudbok.

ANNONS

Skillnaden mellan talbok och ljudbok

Skillnaden mellan en ljudbok och en talbok är juridisk.

En talbok är avsedd för personer med permanent eller tillfällig läsnedsättning. Talboken produceras med offentliga medel och i enlighet med §17 upphovsrättslagen. Lagen går i korthet ut på att bibliotek får producera en utgiven bok som talbok utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd. En talboksinläsning måste överensstämma med originalet. Författaren får ett meddelande om att boken kommer att bli talbok.

Ljudboken är, till skillnad från talboken, en helt kommersiell produkt som följer vanliga upphovsrättsliga regler och kan lånas eller köpas av alla.

Varje inläsning ska rapporteras till upphovsrättsorganisationen Alis. Detta gäller även MTM:s produktioner.

MTM producerar ungefär 4 000 talböcker varje år, många på förslag från talboksanvändare. De flesta populära böcker blir talböcker. En talbok är en inläst fullständig version av en utgiven bok. Den görs för personer med läsnedsättning av olika slag och MTM gör talböcker för både barn och vuxna. (Källa: MTM)

Text: TT/Boktugg


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se