ANNONS

Inläsare ber om ursäkt för kritisk kommentar i Eberhard-talbok

David Eberhards bok "Det stora könsexperimentet" tillfogades kommentarer av inläsaren, vilket fick Myndigheten för tillgängliga medier att dra in talboken. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Boken Det stora könsexperimentet av författaren och psykiatrikern David Eberhard tillfogades ett par kritiska kommentarer när den lästes in som talbok, vilket Dagens Nyheter rapporterat om.

Inläsaren säger till DN att han är medveten om att han gått utanför sina befogenheter. Det han vänder sig emot i boken är författarens tolkning av postmodernism.

– Jag har själv gett ut en bok som har postmodernism som fond och studerat ämnet på universitet i många år. Jag blir provocerad ibland av lättsamma vulgärtolkningar av det ämnet. Men det var helt fel av mig att läsa in dessa kommentarer, säger han.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Nu har Myndigheten för tillgängliga medier dragit tillbaka talboken och skriver på sin hemsida att det inte är tillåtet att uttrycka egna åsikter vid en inläsning. Kommentarsfunktionen ska endast användas för att beskriva bilder eller rätta tryckfel.

”MTM har idag beställt en ny talboksinläsning av boken med en annan inläsare. Den tidigare inläsningen är inte längre tillgänglig för utlåning i Legimus”, skriver MTM på sin hemsida.

ANNONS

David Eberhard säger till tidningen att han mejlat och krävt att myndigheten vidtar åtgärder mot inläsaren.

Fotnot: Talböcker ska inte förväxlas med kommersiella ljudböcker. Boken Det stora könsexperimentet finns även som vanlig ljudbok.

Skillnaden mellan talbok och ljudbok

Skillnaden mellan en ljudbok och en talbok är juridisk.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

En talbok är avsedd för personer med permanent eller tillfällig läsnedsättning. Talboken produceras med offentliga medel och i enlighet med §17 upphovsrättslagen. Lagen går i korthet ut på att bibliotek får producera en utgiven bok som talbok utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd. En talboksinläsning måste överensstämma med originalet. Författaren får ett meddelande om att boken kommer att bli talbok.

Ljudboken är, till skillnad från talboken, en helt kommersiell produkt som följer vanliga upphovsrättsliga regler och kan lånas eller köpas av alla.

Varje inläsning ska rapporteras till upphovsrättsorganisationen Alis. Detta gäller även MTM:s produktioner.

MTM producerar ungefär 4 000 talböcker varje år, många på förslag från talboksanvändare. De flesta populära böcker blir talböcker. En talbok är en inläst fullständig version av en utgiven bok. Den görs för personer med läsnedsättning av olika slag och MTM gör talböcker för både barn och vuxna. (Källa: MTM)

Text: TT/Boktugg

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL