fbpx

Michel Houellebecq tillbaka med ny roman

Författaren Michel Houellebecq. Arkivfoto: Martin Meissner/AP/TT.

Den franska litteraturens egen bad boy Michel Houellebecq har släppt en ny roman. Förlaget storsatsar på Serotonin och kritikerna gör vågen.

320 000 – så många exemplar av Michel Houellebecqs nya roman Serotonin har nu släppts på franska. Det är långt fler än vad som är brukligt för en första upplaga av en roman, vilket tyder på att förlaget Flammarion räknar med ett stort intresse för boken.

De första recensionerna av boken är översvallande. Franska L’Obs anser att romanen är Houellebecqs bästa hittills och kallar den ”ett vackert verk om oändlig ledsamhet”. Tyska Die Zeit konstaterar att det är hög tid att ta Houellebecq på allvar.

ANNONS

62-årige Houellebecq kallas inte sällan för både fransk litteraturs ”enfant terrible” och landets främste nu levande författare. Privat har han kämpat med depressioner och alkoholism, och anses ofta ha bearbetat sina problem genom sina romanfigurer.

Hans förra roman, den kontroversiella dystopin Underkastelse från 2015, utspelar sig i ett framtida Frankrike där en islamistisk presidentkandidat vinner valet och inleder en snabb islamisering av det franska samhället. Boken kom ut samma dag som två islamistiska terrorister attackerade satirtidningen Charlie Hebdo och dödade totalt tolv personer, och Houellebecq fick vistas på hemlig ort en tid.

I Serotonin återvänder romanens deprimerade protagonist till sin lantliga hemstad i Normandie, där han möter bönder och fabriksarbetare vars liv förstörts av EU:s politik.

ANNONS

Serotonin ges ut på tyska, spanska och italienska nästa vecka och på engelska i september.

Text: Sara Haldert/TT

Fakta om författaren Michel Houellebecq

Född: 1958
Har skrivit sju romaner varav alla utom den nya Serotonin finns översatta till svenska.
Romandebuterade 1994 med Extension du domaine de la lutte.
Inför utgivningen av romanen Refug i mitten av 2000-talet bytte han förlag mot en rekordstor övergångssumma på 1,3 miljoner euro.
Belönades med Goncourtpriset 2010 för Kartan och landskapet.
Källa: Albert Bonniers förlag

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.