Boktips: Tio bra böcker som blir perfekta julklappar till hela familjen

Dags att shoppa julklappar - vad är väl bättre än en bok?

Den bästa presenten är något som lever kvar länge och sätter spår hos oss. En upplevelse, och något vi kan försjunka i – en riktigt bra bok, med andra ord. Här är tio bra förslag på julklappar till släkt och vänner. 

Visst kan du väl ge dig ut på stan för att handla julklappar, men den bästa sortens present hittar du likväl på nätet som i shoppingcentret. Här är en lista med något för hela familjen, oavsett om det är sonen eller kusinen, frun eller systern, eller …

Nåja. Här finns vad du behöver för att göra någon glad i jul, och om det inte blir en julklapp så kanske det blir en nyårsgåva?

Att få ge bort saker är ändå det roligaste som finns och en del böcker förändrar livet för oss, och påverkar oss i flera år efter att vi läst dem.

Finns en sådan bok på den här listan? Jo, det tror jag nog.

Shoppa loss och gör någon lite lyckligare i jul.

Boktips: Tio bra böcker som blir perfekta julklappar till hela familjen

1. Pippi firar jul av Astrid Lindgren, Ingrid Vang Nyman

Nu är det jul hos Pippi Långstrump! Pippi vet allt om hur man firar jul. Hon bakar kakor, klär granen, åker kälke och får paket i denna nya pekbok med Ingrid Vang Nymans ikoniska illustrationer. En julpekbok för de yngsta läsarna. Ett mysigt sätt att närma sig julen och de klassiska sakerna som hör julen till för de yngsta barnen.

2. Mannen i skogen : en biografi över Vilhelm Moberg av Jens Liljestrand

Vilhelm Moberg var en av det svenska 1900-talets största diktare, som med sina utvandrarromaner om Karl Oskar och Kristina skrev seklets mest lästa och älskade litterära verk. Samtidigt var han en av landets viktigaste opinionsbildare och länge vår mest spelade dramatiker. Trots Vilhelm Mobergs unika status har det inte funnits någon biografi som omfattat hela hans gärning. Först nu, 45 år efter hans död, kommer boken som skildrar Moberg i helfigur. Jens Liljestrand berättar levande och fängslande om en av våra mest komplexa, kontroversiella och storslagna kulturikoner. Mannen i skogen är den definitiva boken om Vilhelm Moberg och hans stund på jorden.

3. Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv av Leif G W Persson

Detta är historien om hur Gustavs grabb, Professor Wille Vingmutter, blev Professor Leif GW Persson. Om hur en dröm om ett liv som Mästerdetektiv blev till en karriär i att studera och lösa brott.

4. Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen av Magnus Uggla

”Jag har aldrig känt mig manad att sätta mina personliga livsöden på pränt. Jag är 63 år – snart pensio­när, jag vet – och jag har aldrig ens tänkt tanken på att skriva en bok. Förrän nu.

Det skall sägas att egentligen ogillar jag böcker starkt. Till skillnad från mina föräldrar som läste för jämnan när jag var barn. Mammas ständiga devis var att ”har man bara en bok har man aldrig tråkigt” och eftersom både hon och pappa levde enligt den devisen blev också böckerna min största konkurrent om mina föräldrars uppmärksamhet.

Att jag detta till trots lyckats plita ner 300 sidor, av förvisso rätt ointressanta anekdoter från min uppväxt, ska därför ses som en bedrift. Och det hade troligtvis aldrig hänt om jag inte beslutat mig för att göra en ADHD-utredning för att komma tillrätta med min ständiga rastlöshet. Att tvingas berätta för en psykolog om sin barndom sätter igång en del tankar.

När jag sen fick en roll i My Fair Lady på Stads­tea­tern som Elizas pappa – i min enfald trodde jag att jag förärats en av huvudrollerna – visade det sig att min medverkan i musikalen var ringa. Under den långa repetitionsperioden kom rastlösheten åter krypande. Vad skulle jag sysselsätta mig med hela dagarna?

En morgon kom titeln på mina ännu oskrivna memoarer farandes. Bara sådär. Den sammanfattade det mesta och det kändes på något sätt omöjligt att inte slå sig ned vid datorn och ge liv åt titeln”.

5. Min historia av Michelle Obama

Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv. Samtidigt har hon uppfostrat två döttrar och stått sida vid sida med sin man i hans uppdrag att leda USA genom några av landets mest påfrestande perioder. I sina självutlämnande och fängslande memoarer bjuder Michelle Obama in läsare till sin värld och berättar om de erfarenheter som har format henne som person. Från barndomen i Chicagos South Side genom åren som företagsledaren som kämpade med livspusslet, till tiden på världens kändaste adress. På ett ärligt och insiktsfullt sätt beskriver hon sina med- och motgångar – i det privata och offentliga – och berättar om sitt liv såsom hon har levt det, med sina egna ord och på sina egna villkor. Det är en ovanligt personlig skildring av en kvinna som ständigt trotsat samhällets förväntningar, och vars historia inspirerar oss att göra detsamma.

Min historia

Min historia

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-11-13
  • ISBN: 9789137153049

6. Det här kommer göra ont av Adam Kay

Vinnare av tre National Book Awards – New Writer Of The Year, Popular Nonfiction Book Of The Year och Book Club Book Of The Year!

”Smärtsamt rolig” Stephen Fry

”Lika rolig som hjärtslitande – och den ÄR hjärtslitande (och rolig)” Charlie Brooker, skapare av ”Black Mirror”

”Fantastiskt rolig och hjärtekrossande… jag tjöt av skratt, flämtade och kvävdes då och då av skratt… den här boken kanske gör ont, men på ett viktigt och nödvändigt sätt.” Times

”Om du är det minsta känslig så rekommenderar jag att du läser den här boken liggande platt på rygg. Mer än en gång på min pendling, när jag rusade igenom Adam Kays otroligt roliga, hjärtekrossande bok, kände jag att knäna började vika sig… vissa inlägg är så roliga att man skrattar alldeles för högt.” Daily Telegraph

På nätterna får man som AT-läkare ansvaret för samtliga patienter på sjukhuset. Man styr skutan på egen hand. En skuta som är helt enorm, och står i lågor, och som man inte fått några egentliga instruktioner om hur man seglar.

När Adam Kay som nybakad läkare tillträder sin AT-tjänst i London börjar ett minst sagt utmanade yrkesliv. 97-timmarsveckor, beslut på liv och död, en ständig ström av kroppsvätskor och sämre betalt än parkeringsmätaren utanför sjukhuset. Det här kommer att göra ont består av hans dagboksanteckningar hisnande bakom-kulisserna-vittnesmål som får läsare att ömsom skratta, ömsom gråta. Här finns hysteriskt roliga reflektioner, märkliga patientfall, hjärtskärande öden och oroväckande många främmande föremål på fel ställen.

Boken är också ett nödrop inifrån ett krisande sjukvårdssystem, och en gripande skildring av ett läkarliv som en dag blir för mycket.

Det här kommer göra ont

Det här kommer göra ont

  • Förlag: Volante
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-10-19
  • ISBN: 9789188659590

7.Slutet av Mats Strandberg

Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta.
Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll?

Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?

Mats Strandberg är tillbaka med sin första ungdomsroman sedan Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Han har även skrivit för barn (Monstret i natten, Monstret på cirkusen och Monstret och människorna) och för vuxna (Färjan och Hemmet).

Slutet

Slutet

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-10-05
  • ISBN: 9789129703498

8. Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda : sanna berättelser om fantastiska pojkar som förändrat världen utan att döda drakar av Ben Brooks

Litteraturen är full av drömprinsar, modiga riddare och superhjältar. Men tänk om man som pojke hellre tar upp en bok än ett svärd? Hellre har på sig kjol än jeans?
I Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda möter vi andra slags hjältar, som alla har det gemensamt att de vågat gå sin egen väg. Här presenteras 100 män och pojkar, kända och mindre kända, nutida och dåtida, som alla varit banbrytande på sitt sätt, uträttat fantastiska saker och gjort världen till en lite bättre plats. Genom sitt mod, sin generositet och medkänsla har de blivit förebilder och inspiratörer för hela generationer.
Med fantastiska illustrationer och fängslande, spännande texter är Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda en inspirationskälla för alla, och framförallt för pojkar som inte känner igen sig i de stereotypa pojk- och mansidealen. Här kan de som behöver få uppmuntran och mod att strunta i grupptryck och normer och våga vara sig själva fullt ut.
I boken möter du bland många andra: Buddha, Galileo Galilei, Ludwig van Beethoven, Arthur Rimbaud, Oscar Wilde, Salvador Dalí, Nikola Tesla, Roald Dahl, Stephen Hawking, David Attenborough, Lionel Messi, Muhammad Ali, Bill Gates, Ai Weiwei, Barack Obama, Harvey Milk och Nelson Mandela.

9. Peder Fredricson av Peder Fredricson, Lisen Lindahl

Det här är Peder Fredricsons egen berättelse om sitt liv och om den långa vägen till mästerskap. Han började rida vid tre års ålder och lekte sig till erfarenhet, vilket innebar allt från vilda ritter i skogen och taggtrådstrassel till att simma med hästar. Han red både barfota och barbacka, helst snabbt ihop med storebror Jens. I tidiga tonåren kom törsten efter mer kunskap och då tog han jobb hos några av världens bästa ryttare. Han blev en skicklig ryttare men när han själv skulle börja tävla i de stora sammanhangen gick det inte riktigt som han tänkt sig. Första uppvisningen i Globen var ingen tävling utan blev en sång, och maskeradhoppning. Där bestämde han sig för att ändra sitt liv. Ett år senare fick han sin första OS-medalj.

I den här boken berättar Peder om den slingriga vägen till framgång – och om hemligheten som förändrade hans liv. Det är en fängslande och detaljrik berättelse som är rikt illustrerad med både privata bilder från hans uppväxt och helt nytagna bilder bakom kulisserna på de stora tävlingarna.

Det här är en bok som inte enbart vänder sig till alla som är intresserade av hästar och ridsport – den är också fascinerande läsning för alla som vill hitta sin egen väg till framgång.

Texten är skriven tillsammans med tevejournalisten Lisen Lindahl.

10. The Flame av Leonard Cohen

THE NEW YORK TIMES BESTSELLER THESE POEMS AND NOTEBOOKS ARE THE LAST WORD FROM THE LATE, GREAT LEONARD COHEN The Flame is a stunning collection of Leonard Cohen’s last poems and writings, selected and ordered by Cohen in the final months of his life. The book contains an extensive selection from Cohen’s notebooks, featuring lyrics, prose pieces and illustrations, which he kept in poetic form throughout his life, and offers an unprecedentedly intimate look inside the life and mind of a singular artist and thinker. An enormously powerful final chapter in Cohen’s storied literary career, The Flame showcases the full range of Leonard Cohen’s lyricism, from the exquisitely transcendent to the darkly funny. By turns devastatingly sad and winningly strange, these are the works of a poet and lyricist who has plumbed the depths of our darkest questions and come up wanting, yearning for more.

The Flame

The Flame

  • Förlag: Canongate
  • Format: Inbunden
  • Språk: Engelska
  • Utgiven: 2018-10-02
  • ISBN: 9781786893130

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,