Boktips: Tio bästa böckerna för dig som vill bli rik och lyckas med dina aktier

Sugen på aktiehandel? Här är tio böcker för dig som vill börja köpa och sälja aktier, och lyckas med affärerna.

Går det verkligen att lyckas på börsen, och hur gör man i så fall för att skrapa ihop den där första miljonen? Här är tio handfasta böcker från människor som gjort sig en rejäl hacka på aktier – bara att sätta igång …

Då och då läser man de där fantastiska historierna om människor som tjänat stora pengar på börsen – både i Sverige och utomlands. Men hur gör de då? Är det omöjligt, beror det på tur eller är det skicklighet?

I de här tio böckerna vänder och vrider man på aktiemarknaden och spelet om de stora finanserna. Och även om det är ett spel, och du lika gärna kan misslyckas som lyckas, så har du större chans på potten om du är insatt i marknadens psykologi och aktiehandelns göra och inte göra.

Så, vilken bok väljer du? Lycka till!

Boktips: Tio bästa böckerna för dig som vill bli rik och lyckas med dina aktier

1. Den enkla vägen : bli rik och fri med aktier av Marcus Hernhag, Arne Talving

Marcus Hernhag & Arne ’Kavastu’ Talving avslöjar sin väg till rikedom från noll kronor till ekonomisk frihet. Två börsgiganter i samma bok. De har en sak gemensamt. De började med två tomma händer men med en stark vilja att förändra sin ekonomi. I dag har de byggt upp rejäla förmögenheter på aktiemarknaden eller ett liv i frihet om du så vill. Deras budskap är tydligt och klart. Det är enkelt att bli miljonär. Inte alls så svårt som du tror. Om du själv vill, förstås. I boken berättar Marcus och Arne sina personliga framgångshistorier. De bjuder på alla sina bästa spartips och det är massor. Därefter avslöjar de sina personliga favoritstrategier för att lyckas väl på aktiemarknaden. På ett sätt som alla förstår. Du kan också göra som Marcus och Arne. Har du råd att inte ge det en chans? Marcus Hernhag har redan skrivit tre storsäljande aktieböcker. Arne ’Kavastu’ Talving debuterar här som författare.

2.  Aktier : 3 steg till ekonomiskt oberoende av Ola Lauritzson

Hur blir man egentligen ekonomiskt oberoende? Vem drömmer inte om att kunna resa när man vill eller ha tillräckligt med pengar för att tacka nej till arbete man inte är intresserad av (s.k. fuck off-pengar). Vinna på lotto, ärva en förmögenhet, sälja ett företag, jackpot på bostadsmarknaden eller ett extremt välbetalt jobb?

Ola Lauritzson avfärdar raskt de ovan stående alternativen eftersom de endast kan bli verklighet för en bråkdel av befolkningen. Men det finns andra vägar och den bästa är: Smarta placeringar på aktiemarknaden är en möjlighet för alla. Oavsett hur stort kapital du börjar med. I Aktier lär han ut hur man som privatperson kan använda börsen för att skapa en portfölj som blir som en privat sedelpress. Han går igenom hur proffsen jobbar, vilka strategier som funkar bäst och hur man undviker dyrköpta misstag.

Ola Lauritzson är framför allt känd som Sveriges främsta GI-guru, men i bagaget har också en Master i finansiell ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm och när nätverket 4potential listar morgondagens ledare hamnar han på nummer 30. Sedan våren 2017 sitter Ola Laurtizson med i styrelsen för Aktiespararna. Han köpte sina första aktier när han var nio år och han startade föreningen Unga aktiesparare i hemstaden Helsingborg. Med många års erfarenheter från den internationella finans- och affärsvärlden har han alltid haft ett passionerat intresse för aktier.

3. Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning av Marcus Hernhag

Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning beskriver aktieexperten Marcus Hernhags egen favoritstrategi för klokt och framgångsrikt långsiktigt sparande. Modellen är välkänd och mycket populär utomlands, särskilt i USA. Nu får den berättigad uppmärksamhet även i Sverige. Strategin slår med sin enkelhet och låga kostnader många av de sparformer som banker och försäkringsrådgivare ofta förordar. De flesta drömmer om att bli rika. Många chansar på spel och lotterier utan att lyckas. Fler borde välja ett smart långsiktigt aktiesparande med väsentligt bättre och säkrare möjligheter till god avkastning. Många kan räkna med betydande rikedom. Eller en rejäl guldkant på tillvaron som pensionär. Min strategi är både enklare, bättre och mycket billigare än t ex traditionellt pensionssparande, säger Marcus Hernhag.I boken förklarar Marcus Hernhag steg för steg hur du enkelt bygger upp din egen portfölj av stabila utdelningsaktier. Sen kan du luta dig tillbaka och strunta i aktiekurser som åker upp och ner. Du kan se fram emot utdelningarna som på sikt effektivt växer till sig mer och mer.Marcus Hernhag är tidningen Privata Affärers populäre aktieskribent, som också chattar med läsarna varje vecka. Han medverkar i Placeringsguiden och på webbsidorna privataffarer.se och hernhag.se

4. Den enkla vägen hitta världens bästa aktier av Marcus Hernhag

Marcus Hernhags tredje aktiebok handlar om en av världens mest beprövade och mest lyckosamma strategier värdeaktier. Många av världens mest kända mästerplacerare har något gemensamt. De flesta har tjänat stora pengar på att satsa på värdeaktier. Warren Buffett är en av dem.De har lyckats hitta framstående bolag som skapar mest värde för sina aktieägare. Långt innan det avspeglas i aktiekurserna. Vi kan kalla dem världens bästa aktier.Vem vill inte hitta placeringarna som skapar mest värde i ditt sparande? Marcus Hernhag guidar dig bland de gamla mästarnas metoder. Vilka håller än och vilka har passerat bäst före-datum? Dessutom visar Hernhag hur du enkelt bygger en långsiktig vinnarporfölj av värdeaktier.

5. En liten bok som slår aktiemarknaden av Joel Greenblatt

Succéförvaltaren på Wall Street, Joel Greenblatt, förklarar sin ”Magiska formel” för att bli en långsiktig vinnare på börsen. Författaren skriver underhållande och enkelt så att vem som helst kan börja spara för att slå aktiemarknaden. Hans modell är omvittnat framgångsrik. I nya utgåvan 2018 finns även kommentarer av aktieskribenterna Marcus Hernhag, Privata affärar och Martin Blomgren, Dagens Industri. De förklarar hur Magiska formeln kan användas på svenska börsen.

6. Aktie- och fondhandboken : lär dig spara i aktier och fonder för en bättre privatekonomi

Aktie- och fondhandboken är en lättläst och överskådlig bok om sparandet i aktier och fonder. Du behöver inga förkunskaper mer än att du är intresserad av aktier och ekonomi i allmänhet.

När du har läst den kommer du att ha betydligt bättre förutsättningar att fatta beslut om ditt sparande, oavsett om det gäller ditt pensionssparande eller sparandet för andra ändamål. Aktier har varit den bästa sparformen i flera decennier. Det finns dock en del risker med ägandet i aktier och fonder. Men det finns också goda möjligheter. Riskerna är emellertid inte svåra att identifiera. Med en del enkla medel kan man undvika de värsta fallgroparna. Den som fattar fler riktiga beslut än felaktiga kan bli en framgångsrik aktie- och fondsparare. Svårare än så behöver det inte vara. För att själv fatta rätt beslut krävs kunskap om aktier och aktiemarknaden. Boken behandlar exempelvis:

  • Risker och möjligheter på aktiemarknaden
  • Hur aktier värderas och hur börsen reagerar
  • Praktiska frågor om hur man köper och säljer aktier och fonder
  • Hur man fattar bra beslut om att köpa eller sälja aktier eller fonder
  • Hur man ska se på börsintroduktioner
  • Andra placeringar än aktier och fonder
  • Internethandel med aktier
  • Beskattning av aktier och fonder Investeringssparkonto

7. Bli grymt rik på aktier! av Anders Haskel

Vill du göra snabba klipp på dina aktieaffärer? Är du beredd att ta en hög risk vid dina aktieplaceringar för att snabbt bli förmögen? Svarar du ja på dessa två frågor är det här ingen bok för dig. Det här är i stället en bok för dig som är beredd att låta tiden verka och som genom att följa några förhållandevis enkla principer vid dina aktieplaceringar, kommer att ha en mycket stor möjlighet att bli förmögen. Kanske inte miljardär men väl miljonär!Boken är skriven av Anders Haskel, en av Sveriges mest erfarna aktieanalytiker och börsskribenter. I boken lyfter Anders Haskel fram sina tankar och sin syn på placeringar i aktier och fonder, efter mer än 30 års erfarenhet. Boken vänder sig till såväl nybörjaren som står i begrepp att starta ett långsiktigt aktiesparande som till den mer erfarne placeraren som vill skaffa sig ny inspiration för sitt sparande. Anders budskap är att du som placerare skall vara noggrann med analysen och valet av de aktier och fonder du tänker placera i, att du ska se långsiktigt på dina placeringar och försöka bevara ditt tålamod. Konstigare än så behöver det inte vara för att nå framgång på börsen!Anders Haskel köpte sina första aktier när han var i 20-årsåldern. Efter några år som yrkesofficer började Anders 1986 arbeta som ansvarig för Aktiespararnas ungdomsverksamhet. Efter det har han bland annat jobbat med analys, rådgivning och portföljförvaltning inom bank. Anders har också arbetat som prisbelönad ekonomijournalist samt verkat som styrelseledamot i fond- och värdepappersbolag. Sedan 2008 är han verksam som investerare och finansskribent i egna bolaget Haskel Konsult AB. Utöver en yrkesofficersexamen har Anders Haskel studerat ekonomi vid Stockholms Universitet.

8. Så kan du också bli miljonär innan 30 och pensionär innan 40

Miljonär innan 30 och pensionär innan 40. Det kan väl inte vara möjligt. Jodå, och det levande beviset är författaren till denna bok. De första miljonerna är redan klara och om ett par år går han i mål som 40-åring med friheten att göra vad han vill resten av livet. I boken får du alla de smarta spartips och placeringstips som redan gjort författaren till mångmiljonär. Det är inga konstigheter. Alla med möjlighet att spara och viljan att offra en del konsumtion nu mot senare rikedomar kan enkelt lyckas med samma sak. Inte i första hand för pengarna. Utan för friheten. Om du inte vill vara lika sparsam som författaren kan du ändå följa många av hans råd och skapa en rejäl guldkant i tillvaron senare i livet. Eller gå i pension några år tidigare än alla andra. Författare till boken är den välkände bloggaren Miljonär innan 30. Bloggen har funnits i drygt 10 år och har idag många tusen följare. Bloggandet har i alla år skett anonymt och så är det även med boken Miljonär innan 30 och pensionär innan 40. Den enkla förklaringen är att författaren, som snart fyller 40, inte vill skylta för sin arbetsgivare att han är på god väg att lämna sin anställning.

9. Köp billigt – sälj dyrt : hur du blir miljonär på aktier av Mattias Eriksson

Den perfekta läsningen för dig som vill få större förståelse för hur aktiemarknaden fungerar. Christian Clausen, vd på Nordea

Lär dig analysera aktier som proffsen! I den här boken går Mattias Eriksson igenom hur du praktiskt analyserar och värderar aktier. Det är inte särskilt svårt att jobba lite smartare med sitt aktiesparande och därmed tjäna mer pengar. Aktier har historiskt givit en fantastisk avkastning, och förutsättningarna är på plats för att sparformen ska fortsätta att leverera. Men hur gör man för att bli så framgångsrik som möjligt? Den här boken ger dig konkreta verktyg för att öka både ditt kunnande och din avkastning, oavsett om du är nybörjare eller har många års erfarenhet. När du har läst den kommer dina kunskaper att vara jämförbara med proffsens!

Mattias Eriksson har arbetat med aktier i över femton år. Han har arbetat som aktieanalytiker på bland annat Deutsche Bank och Standard & Poors Equity Research. Idag är han chefsaktiestrateg på Nordea och ansvarig för bankens aktie- och ränterådgivning mot privatpersoner.

10. Börsens psykologi : så vinner du över dina hjärnspöken och gör bättre aktieaffärer av Lars-Erik Boström

Bättre värdestegring – garanterat! Nästan dagligen hör vi experter som tvärsäkert förklarar hur börskurser och andra noteringar ska utvecklas. Men alltför ofta slår prognoserna fel. Särskilt när vi närmar oss en topp eller botten på börserna. Varför? Förklaringen är enkel. Marknaden är inte alltid rationell och logisk utan lever sitt eget liv. Det kan vi kalla börsens psykologi. Eller börs- och marknadsaktörernas psykologi. Vi går på känslan, faller för grupptryck och gör psykologiska misstag. Vi missar lätt de bästa köp- och säljtillfällena. Den här boken lär dig börsens psykologi och knepen för att förstå när marknaden är för optimistisk eller pessimistisk. Du lär dig se de viktiga trendskiftena komma, innan det är för sent. I boken får du tydliga strategier och beslutsmodeller när du ska omplacera i din värdepappersportfölj. Har du bara disciplinen att följa strategin får du garanterat en väsentligt högre avkastning på dina investeringar, lovar bokens författare Lars-Erik Boström. Han har ett långt yrkesliv nära de finansiella marknaderna, som aktiemäklare, analytiker, finansiell rådgivare och kapitalförvaltare. Boström är sen 20 år anställd på Handelsbanken. Han är ekonomie magister och auktoriserad finansanalytiker. Några citat på baksidan: Jag ska berätta hur du kan bli rik.Var försiktig när andra är giriga. Var girig när andra är försiktiga. Warren Buffet Investerarens största problem, och dessutom hans värsta fiende, är förmodligen han själv. Benjamin Graham Börsbubblor växer inte ur tomma intet. De har en solid grund i verkligheten, men en verklighet som är förvrängd av våra egna illusioner. George Soros

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL