fbpx

Boktips: Nio bästa böckerna för dig som älskar att sjunga och läsa med barnen

Läsa och sjunga med barnen - en aktivitet som alla mår bra av

Vi minns väl alla hur mysigt vi tyckte att det var när mamma eller pappa läste för oss när vi var små. Det är en aktivitet som skapar närhet och lugnar ner vardagen. Och det finns mycket hjälp och inspiration att få – här är en lista på tio bra böcker som hjälper dig på vägen. 

Det är bråttom till skolan på morgonen, och det är ofta bråttom när ni ska hem framåt eftermiddagen. Kanske är det redan kväll. Ni är trötta och behöver lugna ner tempot lite och samtidigt umgås med varandra – vad passar då bättre än att läsa eller sjunga lite en stund innan middagen? Eller varför inte strax innan läggdags?

Själv minns jag de stunderna med värme och kan känna djup saknad efter just det där lugnet som infann sig under läsningen tillsammans med min mor. Jag tror det kanske är därför jag själv läser så ofta med mina egna barn nu för tiden.

De här tio böckerna gör det lite enklare – det är bara att sätta igång och hitta era egna favoriter, som ni kan återvända till gång på gång …

Boktips: Nio bästa böckerna för dig som älskar att sjunga och läsa med barnen

1. Den sjungande barnkammarboken

Tryck på knappen och sjung med i 50 välkända barnsånger. Hurra! Nu finns det en Barnkammarbok med singalong-funktion.Sjung ”Imse vimse spindel”, plaska med i ”En liten båt, blir ofta våt” eller hojta ”Hajarna, hajarna, hajarna…” så mycket du vill och orkar! Den sjungande barnkammarboken bjuder på musiken från de populära Barnkammarböckerna. Du får ackompanjemang till ett femtiotal av barnkammarböckernas allra käraste sånger. Allt du behöver göra är att trycka på knappen och sjunga med. Texter och noter till sångerna hittar du i denna härliga praktbok med vackra och roliga illustrationer av flera av våra främsta svenska illustratörer. Bästa sång- och lekpresenten för hela familjen! Barnkammarböckerna är en serie antologier som rymmer det allra bästa som finns att läsa för små barn, från vaggan upp i förskoleåldern. I serien finns nu tio stora böcker och sex små, perfekta till dop och födelsedagar.

Den sjungande barnkammarboken innehåller följande sånger:

Baka baka kaka
Björnen sover
Blinka lilla stjärna
Blåsippor
Bä bä vita lamm
Den cyklande elefanten
Ekorr’n satt i granen
En elefant balanserade
En kulen natt
En liten båt
Ett gammalt fult och elakt troll
Grevens hund
Gubben Noak
Hajarna
Har du sett min lilla katt?
Hemma på vår gård
Hjulen på bussen
Honki Tonki
Hoppe hoppe hare
Huvud axlar knän och tår
I ett hus vid skogens slut
I medelhavet
Imse vimse spindel
Jag hamrar och spikar
Jag har en gammal faster
Katten och svansen
Klappa händerna
Lilla Ludde
Lilla Snigel
Majas visa
Min hatt den har tre kanter
Mormors lilla kråka
Mors lilla Olle
Nu god natt
Nu i ro slumra in
Nu så ska vi sjunga
Ro ro barnet
Rock-spindeln
Små grodorna
Thula sana
Tingelingelinge tåget far
Tänk om jag hade en liten, liten apa
Törnrosa
Var bor du lilla råtta
Var är tummen
Vem kan segla för utan vind?
Videvisan
Vyssa lulla litet barn

Den sjungande barnkammarboken

Den sjungande barnkammarboken

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-04-18
 • ISBN: 9789163887956

2. Lilla barnkammarboken : sånger, rim och ramsor för hela kroppen

I Lilla barnkammarboken: Sånger, rim och ramsor för hela kroppen hittar du härliga rörelseramsor, sånger och rim med enkla rörelsebeskrivningar. Älskade klassiker varvas med nya spännande favoriter, samtliga rikt illustrerade av några av våra främsta bildskapare.Gör leken till en rolig och nära stund! I Lilla barnkammarboken: Sånger, rim och ramsor för hela kroppen finns de mest omtyckta visorna och ramsorna samlade. Sjung ”I ett hus vid skogens slut”, eller ”Spring efter vatten” med barnets ben. Klappa händer, vicka på rumpan, gör vågor och gapa med armarna som en haj! Här finns något både för de större barnen och för de allra minsta. En mysig liten bok som räcker länge och som kan användas såväl inomhus som utomhus. Lilla barnkammarboken: Sånger, rim och ramsor för hela kroppen har tidigare funnits utgiven i två delar. Nu har vi samlat det bästa ur de två böckerna

3. Svenska Barnvisor : urval, piano och munspel av Tina Ahlin

En kareokebok för barnfamiljen. Den spelande sångboken Svenska barnvisor av Tina Ahlin innehåller femtio av våra mest folkkära och klassiska barnvisor. Boken innehåller både text, noter och musik i ljudmodulen – tryck på knappen, lyssna på visorna och sjung med!

4. Lilla barnkammarboken : Sju små sagor

I ”Lilla barnkammarboken: Sju små sagor” hittar du de mest omtyckta klassiska sagorna att läsa högt på sängkanten. Illustrerade med vackra, roliga och spännande bilder av sju populära tecknare. Gör lässtunden till en mysstund!Var med när de tre små grisarna lurar vargen och när Greta räddar Hans och sig själv från den elaka häxan i pepparkakshuset. Och vilken stol, gröt och säng tycker Guldlock bäst om? Och missa inte när Rödluvan och mormor klarar sig mot den listiga vargen.Med boken följer en skiva där etablerade artister och skådespelare läser några av sagorna från boken. De sju illustratörerna är: Marit Törnqvist, Christina Alvner, Charlotte Ramel, Mati Lepp, Tord Nygren, Catarina Kruusval och Anna-Clara Tidholm.Lilla barnkammarboken är en ny serie i ett litet mindre format och omfång, men med samma höga kvalitet som de älskade Barnkammarböckerna, även dessa med tillhörande cd-skiva. De två första delarna heter: ”Godnattvisor” och ”Rim och ramsor för händer, fötter och kropp”.Barnkammarböckerna är en serie antologier som rymmer det allra bästa som finns att läsa för små barn, från vaggan upp i dagisåldern. Det finns också Den blå, Den gröna, Den gyllene, Den röda, Den svarta, Den vita, Den gula, Den silvriga, Den rosa, Den skimrande samt Min egen barnkammarbok i samma serie.

5. Den röda barnkammarboken

Våra mest älskade sagor, tänkt för 3-6 år.
I ”Den röda barnkammarboken” finns klassiska sagor som Rödluvan, Hans och Greta, Den fula ankungen, Tre små grisar, Askungen och många många fler. Alla är illustrerade av våra mest välkända och omtyckta tecknare, bl.a. Mati Lepp, Jan Lööf, Charlotte Ramel, Christina Alvner, Jakob Wegelius, Pija Lindenbaum.

En bok fylld med de allra mest älskade sagorna, för gyllene stunder av läsning hemma eller på dagis. I sagan finns vardag och fantasi, humorn och allvaret, utmaningarna och insikterna. Ett fint samlingsverk med de klassiska sagorna som de flesta vuxna känner igen från sin egen barndom.

Tillsammans med boken medföljer en cd-skiva där svenska skådespelare läser 10 sagor ur boken.

Barnkammarböckerna är en serie antologier som rymmer det allra bästa som finns att läsa för små barn, från vaggan upp i dagisåldern. Det finns också Den blå, Den gröna, Den gyllene, Den röda, Den svarta, Den vita, Den gula samt Min egen barnkammarbok i samma serie.

”Skall man läsa en enda sagosamling i sitt liv bör det absolut bli den här!” (Bibliotekstjänst)

”Den allra bästa är nog Den röda barnkammarboken med anledning av de roliga och fräscha illustrationerna.” (Katrineholms-Kuriren)

”Det är med andra ord en riktig pärla … och en verklig fin presentbok.” (Sundsvall Tidning)

På cd-skivan finns följande sagor:

1. Rödluvan
2. Guldlock och de tre björnarna
3. Mästerkatten i stövlar
4. Törnrosa
5. Tre små grisar
6. Vanten
7. Kejsarens nya kläder
8. Hans och Greta
9. De tre bockarna Bruse, som skulle gå till sätern och äta sig feta
10. Sagan om den tjocka, feta pannkakan

Den röda barnkammarboken

Den röda barnkammarboken

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2007-11-01
 • ISBN: 9789163856341

6. Den gula barnkammarboken

Fordon och farkoster i sagor och sånger, tänkt för 3-6 år.
En bok fylld med bilar, båtar, rymdraketer, tåg, brandbilar och traktorer, och allt du kan komma på på temat fordon och farkoster.

Jakob Wegelius berättar en lastbils äventyrsfylda levnadsöde. Filippa Widlund tar oss med ut i rymden på motormässa. Vi får läsa Ulf Nilssons berättelse om mössens brandkår med illustrationer av Eva Eriksson. Björn Bergenholtz visar oss hur en u-båt, ett sjörövarskepp och en rymdfarkost ser ut i genomskärning. Olof Landström har nyillustrerat den klassiska berättelsen ”Det lilla loket som kunde”. Filippa Widlund ger oss scener från en räddningsplats, en bondgård, en byggarbetsplats, en bensinstation och motorstadion. Babar och hans vänner lotsar oss runt på flygplatsen, i hamnen och på tågstationen.

Allt detta varvat med sånger och dikter om bussar, taxibilar, cyklar, tåg, båtar, luftballonger och mycket mycket mer, rikt illustrerade av våra främsta barnboksillustratörer.

Tillsammans med boken medföljer en cd-skiva med 16 sånger och sagor ur boken.

Barnkammarböckerna är en serie antologier som rymmer det allra bästa som finns att läsa för små barn, från vaggan upp i dagisåldern. Det finns också Den blå, Den gröna, Den gyllene, Den röda, Den svarta, Den vita, Den gula samt Min egen barnkammarbok i samma serie.

”En bra presentbok som väcker nyfikenhet och lust.” (Folkbladet)

”Detta är en förtjusande antologi bestående av ramsor, dikter, tonsatta visor och kortare och längre berättelser, samtliga på temat fordon och fortskaffningsmedel, ett ämne som uppvisar en oanad bredd. /…/ Rent bildmässigt är det en fröjd att bläddra i boken.” (Bibliotekstjänst)

På cd-skivan finns följande innehåll:

1. Hjulen på bussen 2. Åka hit och dit 3. Jag hamrar och spikar 4. Resa med kusin Vitamin 5. Taxi 6. I samma buss 7. Skrammelbil 8. En lastbils äventyr 9. Hur ska jag göra för att komma över vägen 10. Det lilla loket som kunde 11. Prästens lilla kråka 12. Fem små båtar 13. Hemma på vår gård 14. Sipa lipa lakritspipa 15. Jag kör min bil 16. Små cyklar

Den gula barnkammarboken

Den gula barnkammarboken

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2006-08-31
 • ISBN: 9789163850233

7. Godnattsagor för rebelltjejer 2 av Elena Favilli, Francesca Cavallo

Godnattsagor för rebelltjejer har blivit en av världens mest uppmärksammade barn- och ungdomsböcker. Den blev en av 2017 års mest sålda barnböcker med över 60 000 ex sålda på bara några månader.Här är fortsättningen, med 100 nya berättelser som bygger på verkliga och fantastiska kvinnor – alltifrån drottning Nefertiti till Beyoncé. Här finns också en mongolisk örnjägare, en irländsk pirat, en fransk akrobat, en engelsk deckarförfattare, en italiensk borgmästare, en rumänsk hjärnkirurg, en graffitikonstnär från Afghanistan och en svensk drottning med namnet Kristina. Samt många, många fler.Coola, drivna kvinnor som alla har åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Förebilder som inspirerar sina läsare till att våga tro på att de kan bli precis vad de vill.De hundra illustrerade porträtten är skapade av konstnärer från hela världen, och för texterna svarar den italiensk-amerikanska duon Elena Favilli och Francesca Cavallo.Godnattsagor för rebelltjejer finansierades ursprungligen via en gräsrotsinsamling på sajten Kickstarter och den engelska originalutgåvan slog snabbt rekord. Den har blivit en New York Times Bestseller och har sålts till över 40 länder.Om Godnattsagor för rebelltjejer:”En historiebok som bör läsas i alla skolor.” – Expressen”En rakt igenom ljuvlig bok, och vacker som ett konstverk.” –Amelia”Alla borde läsa den.” – Sveriges radio”Kanske världens bästa barnbok.” – FeministbiblioteketOm Godnattsagor för rebelltjejer 2:”Essential reading for girls and indeed boys; children who read this at bedtime are guaranteed some big and inspirational dreams.” – The Guardian ”The anti-princess book teaching girls to rebel.” – BBC News

Godnattsagor för rebelltjejer 2

Godnattsagor för rebelltjejer 2

 • Förlag: Max Ström
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-06-01
 • ISBN: 9789171264527

8. Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda : sanna berättelser om fantastiska pojkar som förändrat världen utan att döda drakar av Ben Brooks

Litteraturen är full av drömprinsar, modiga riddare och superhjältar. Men tänk om man som pojke hellre tar upp en bok än ett svärd? Hellre har på sig kjol än jeans?
I Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda möter vi andra slags hjältar, som alla har det gemensamt att de vågat gå sin egen väg. Här presenteras 100 män och pojkar, kända och mindre kända, nutida och dåtida, som alla varit banbrytande på sitt sätt, uträttat fantastiska saker och gjort världen till en lite bättre plats. Genom sitt mod, sin generositet och medkänsla har de blivit förebilder och inspiratörer för hela generationer.
Med fantastiska illustrationer och fängslande, spännande texter är Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda en inspirationskälla för alla, och framförallt för pojkar som inte känner igen sig i de stereotypa pojk- och mansidealen. Här kan de som behöver få uppmuntran och mod att strunta i grupptryck och normer och våga vara sig själva fullt ut.
I boken möter du bland många andra: Buddha, Galileo Galilei, Ludwig van Beethoven, Arthur Rimbaud, Oscar Wilde, Salvador Dalí, Nikola Tesla, Roald Dahl, Stephen Hawking, David Attenborough, Lionel Messi, Muhammad Ali, Bill Gates, Ai Weiwei, Barack Obama, Harvey Milk och Nelson Mandela

9. Den gröna barnkammarboken

Sagor, sånger och klurigheter, tänkt för 3-6 år. I ”Den gröna barnkammarboken” finns något för varje barn – här får du möta Pippi och Pettson, Mamma Mu och Alfons. Här finns sånger och dikter och nyskrivna berättelser om dinosaurier, cowboys, dagisfröknar, apor, karameller – ja allt du kan tänka dig! Sagor och sånger i en fantastisk blandning, rikt illustrerade av våra främsta tecknare. Här väntar kära gamla favoriter och det nyaste nya. Här finns något för varje barn! ”Den gröna barnkammarboken” utkom första gången 1989, nu har vi fyllt den med helt nytt innehåll och det är endast titeln som kvarstår. Tillsammans med boken medföljer en cd-skiva med 21 sånger, ramsor och sagor ur boken. Barnkammarböckerna är en serie antologier som rymmer det allra bästa som finns att läsa för små barn, från vaggan upp i dagisåldern. Det finns också Den blå, Den gyllene, Den röda, Den svarta, Den vita, Den gula, Den silvriga, Den rosa samt Min egen barnkammarbok i samma serie.

Den gröna barnkammarboken

Den gröna barnkammarboken

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2007-08-15
 • ISBN: 9789163847387
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.