Boktips: Tio bra böcker för dig som vill veta allt om vin

Lär dig allt om vin och druvornas hemligheter - för visst är det sant att kunskap gör upplevelsen till något mer

Lär dig allt om vin och imponera med dina kunskaper tillsammans med kära vänner och bekanta. För visst är det en konstart i sig själv, det här med vin och druvornas många hemligheter – här är tio bra böcker som gör dig till expert. 

Jag minns själv med vilken andakt jag steg ner i min första vinkällare. Och lika mycket blev jag imponerad av vinerna som av passionen hos personen som presenterade sin samling för mig och mina vänner. Hen brann av entusiasm och gjorde allt för att vi skulle lära oss vinkonstens många hemligheter.

Och visst var det en trevlig kväll, men det blir enklare om man har lite böcker till hjälp också. För det finns duktiga kännare som verkligen imponerar med sina kunskaper och sitt sätt att berätta om vinets historia. Finns det kanske till och med för många böcker? Nja, så långt vill jag inte gå.

Men här är tio av de som vi läst, och som vi tyckte om. Testa dig fram, och om du tycker om någon av dem kan du ju alltid tipsa kompisarna om den. Lycka till!

Boktips: Tio bra böcker för dig som vill veta allt om vin

1. Stora boken om vin av Marnie Old

Stora boken om vin erbjuder en banbrytande ingång till vinvärlden – här får du snabbt se det som andra vinböcker bara beskriver i ord.
Känner du varken doften av kaprifol eller smaken av tobak? Än sen då! Stora boken om vin hjälper dig på ett lättfattligt sätt att upptäcka vilka viner du tycker om och varför du gör det.
Denna sakliga bok utan krånglig jargong är full av informativa bilder som hjälper dig att njuta av vin till vardags. Till att börja med får du lära dig hur man pratar om, provar och köper vin, och sedan får du veta allt om olika druvsorter och vinregioner.
Under tiden som du läser och får lära dig viktiga fakta kan du ha roliga vinprovningar, där boken hjälper dig att lära känna viner från hela världen.

Du får lära dig prata om vin, hitta viner som du gillar och hur du ska förvara och servera dem för att de skall komma till sin rätt.

Med hjälp av bokens lättfattliga illustrationer och roliga hemprovningsförslag kan du utforska hela spektrumet av vita viner, röda viner och roséviner.
Du får ingående beskrivningar av de druvsorter och vinregioner som du bara måste känna till, och alltsammans sätts i sitt sammanhang.
Boken sticker hål på gamla vinmyter och ger en uppfriskande ny syn på vinets värld.

Stora boken om vin är den perfekta boken för dig som letar efter en praktisk guide till vinprovning. Här får du lära dig att njuta av och förstå vin för din egen skull, och inte på andras villkor.

”På ett lättbegripligt sätt beskrivs det mesta om vin och vintillverkning, och det blir aldrig snobbigt pretentiöst utan bara intressant och välskrivet. Dessutom är boken trevligt illustrerad med förklarande teckningar och bilder. Stora boken om vin är inte enbart den perfekta presentboken, det är också en bok man gärna köper till sig själv för att vidga sina vyer.”
Ingegerd Backlund, VLT

Stora boken om vin

Stora boken om vin

  • Förlag: Lind & Co
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2015-01-26
  • ISBN: 9789174613193

2. Håkan Larssons guide till vinets värld : bli vinkännare på tio veckor av Håkan Larsson

Bli vinkännare på tio veckor — går det? Jo, om du tar hjälp av Håkan Larsson, välkänd vinprofil från bland annat Gomorron Sverige. I sin nya bok, Håkan Larssons guide till vinets värld, följer vi honom genom vingården i olika årstider, lär oss vad klimat och geografi betyder för det färdiga vinet och utforskar förstås råvaran — de olika druvsorterna ägnas ett stort kapitel. Håkan Larsson tar oss med till små och stora vinländer, och ägnar förstås mycket utrymme åt sitt specialområde: konsten att kombinera mat och vin. De olika avsnitten avslutas med förslag på vinprovningar med fyra viner från Systembolaget. Du får veta vilka skillnader och likheter du ska leta efter och vad du kan äta till – ett komplett koncept för en trevlig kväll med vinroade vänner. Efter tio fredagar med kompisarna är du vinkännare! På vägen in i vinets underbara värld finns ingen bättre följeslagare än Håkan Larsson. Han föreläser inte, utan bjuder in till ett spännande samtal där du hela tiden känner dig delaktig. Pedagogiskt och kunnigt, javisst — men framför allt underhållande och inspirerande. Håkan Larsson återkommer här, efter flera kokbokssuccéer, med en renodlad vinbok som också innehåller vackra och fascinerande bilder från världens vingårdar. År 2002 utsågs hans Rött, vitt, rosé till världens bästa nybörjarbok om vin.

3. Drick! : vin, öl och sprit med Alf Tumble – hemma och på krogen av Alf Tumble

Sommelieren bugar och lämnar över den tunga vinlistan med läderpärmar. Han förklarar att han mer än gärna assisterar mig i mina val av vin, restaurangens källare hör till regionens bästa, ja kanske till och med landets. Jag avböjer artigt och försjunker i den heliga lektyren. Varför låta någon annan tala om vad som är gott i godispåsen? Naturligtvis har jag plöjt igenom listan flera gånger på nätet. Jag vet exakt vad jag vill ha.

Varför är Madeira godast till blodpudding? Vilket flygbolag har bästa vinlistan? Och vilken bärs gör sig egentligen bäst i garderoben?

I Drick! guidas du genom vinlistor, barstolar och ölkranar nyfiket, avdramatiserat och bortom allt snobberi. Du möter vinet, ölen och spriten i sammanhang du känner igen: söndagsmiddagen, krogen, cocktailbaren, festen, smörgåsbordet, puben, resan och butiken. Vill du läsa om druvkloner, jäststammar och appellationsregler finns det andra böcker. Drick! är en handbok av praktiskt snitt, skriven och tillägnad alla som helt enkelt vill dricka lite bättre.

Alf Tumble är house-djn och musikproducenten som via sommelierstudier förlorade sig i vinets värld. Idag delas passionen lika mellan vin, öl, sprit och disco. Han skriver bl.a. i Dagens Nyheter, Nöjesguiden, Gourmet, Livets goda, Whisky & Bourbon, Expressen och på Popit.nu.

4. Vin med adress av Alf Tumble

Hur smakar en plats egentligen? Världens bästa viner har en tydlig hemvist i både doft och smak en kombination av växtplats, hantverk och kultur. Viner som är omöjliga att kopiera. Vin med adress.

Häng med till Barolo, Central Otago, Chinon, Etna, Madeira, Meursault, Mosel, Saint-Joseph, Bordeaux och Rías Baixas med DN:s vinskribent Alf Tumble som guide. Vi hälsar på i tio fascinerande vinregioner och får massor av personliga tips i form favoritflaskor, producenter och matkombinationer. Att resa dit druvorna växer är ofta nyckeln till att förstå sig på traktens viner. Men det funkar nästan lika bra hemma i köket med ett glas i handen. Vin med adress dricks allra bäst med mat från samma gata.

Alf Tumble debuterade som författare 2013 med den nydanande och kritikerhyllade boken Drick!. Sedan dess arbetar han som vinskribent på Dagens Nyheter. I prisbelönta podcasten Dela en flaska intervjuar Alf krog- och vinpersonligheter över en flaska vin. Andra forum för att sprida sin mission är Nöjesguiden, Livets Goda och TV4.

5. Vin : vinets grunder av Filip Verheyden, Romana Eschensperger, Fiona Morrison

Det finns idag ingen bok om vin som samlar all grundläggande kunskap på ett tydligt, lättläst och välstrukturerat sätt. Boken är handplockad för den svenska marknaden av den prisbelönte vinkännaren Anders Öhman som ärvd för Gustibus Wine & Spirits Academy. Detta är boken han själv använder i sin sommelierutbildning.

Boken är uppdelad i fyra större avsnitt som vart och ett består av korta, komprimerade texter som innehållerall den information som behövs för att förstå vin. Varje text åtföljs av ett vackert färgfoto som tydligt illustrerarämnet. De fyra delarna är:

Hur man dricker vin
Vin och mat
Vingården
Så gör man vin

6. Ett hum om vin av Mattias Åkerberg

Ett hum om vin är boken för alla vin-nyfikna som vill få just ett hum om vin, som vill ha koll på de viktigaste druvorna, regionerna, producenterna och stilar – och that’s it.
Den här boken ger dig tips på hundratals viner – alla går att hitta på Systembolagets hyllor (i fasta sortimentet!) – och hur du kombinerar dem med maträtter, ost, choklad och desserter. Vinerna är röda, vita, rosa, söta, starka och mousserande. Tanken är enkel: läs och lär dig massor – och hitta sedan många nya favoriter från regioner runt hela världen! Vin är inte supersvårt, bara superkul och supergott.
Ett hum om vin täcker in viner från: Italien, Frankrike, Spanien, Tyskland, Portugal, Österrike, Ungern, USA, Chile, Argentina, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland.
Bland de många druvor som boken handlar om finns: chardonnay, riesling, syrah, grenache, tempranillo, sangiovese, cabernet sauvignon, pinot noir, chenin blanc, merlot, cabernet franc, semillon, furmint, touriga national, alvarinho, zinfandel, sauvignon blanc, carmenere, malbec, pinotage, montepulciano, nero d’avola, gewurztraminer och pinot gris.
Bakom Ett hum om vin står Mattias Åkerberg, copywriter, och Karin Ohlsson, illustratör.

Ett hum om vin

Ett hum om vin

  • Förlag: Please copy me
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-05-01
  • ISBN: 9789198240757

7. 101 viner du måste dricka innan du dör 2018/2019 av Andreas Kjörling

Här är den femte uppdaterade upplagan av 101 viner du måste dricka innan du dör!

Boken passar både den nyblivne och erfarne vindrickaren som vill komma vidare med tips på goda och spännande viner. Att välja ut viner till en sådan här bok är långt ifrån en självklarhet. Naturligtvis kan man välja de mest kända, och ofta också de dyraste vinerna, men frågan är ju hur intressant det egentligen är. Vitsen är ju ändå att läsaren ska ha råd att köpa vinerna och kunna prova dem.

101 viner du måste dricka innan du dör innehåller tips på viner i varierande prisnivå från olika delar av världen, däribland viner som inte är så vanliga, viner som läsaren ska upptäcka och förstå tjusningen med. Vinerna är, förutom den uppenbarligen indelningen av vin: mousserande, vitt, rosévin, rött och sött vin, sorterade från lätta till kraftiga för att läsaren utan att känna igen namnen, lättar ska kunna hitta något som passar just dennes smak. I denna nya utgåva finns dessutom både de ekologiska och biodynamiska vinerna utmärkta för att lättare hitta rätt.

Om författaren:

Andreas Kjörling är prisbelönt författare, fotograf och sommelier. Hans karriär i gastronomins värld började för mer än två decennier sedan på en krog i Uppsala. Idag har Andreas mer än 15 år bakom sig som en mycket uppskattad föredragshållare och skribent. Sedan författardebuten 2004 har Andreas rest vinvärlden runt och skaffat sig inte bara stora kunskaper utan också många intressanta historier. Andreas Kjörling har tidigare utkommit med inte mindre än femton böcker. Både hans bok Det italienska vinet och Champagne – kunskap ger mersmak nominerades till Gourmand World Cookbook awards. Champagneboken vann dessutom silver i kategorin bästa franska vinbok, i den internationella finalen i Paris 2013.

Läs mer om Andreas Kjörling på www.kjorlingwine.com

8. Vinet & maten : Grunderna, idéerna, det perfekta mötet av Michel Jamais

Är du en av alla hundratusentals vindrickare som känner dig lite vilsen när du står där i flaskdjungeln i butiken? Eller som förtvivlat bläddrar fram och tillbaka i vinlistan på restaurangen utan att bli mycket klokare av det? Vin är minsann inget lätt ämne att lära sig. Det spänner över hundratals druvsorter och otaliga vindistrikt i länder över hela världen, ett stort antal vinstilar och tusentals producenter. Det är inte konstigt att man som helt vanlig vinkonsument känner sig vilsen i vinvärlden.

Det här är en icke-traditionell vinbok för alla som vill lära sig att hitta rätt i vinets värld. Den är rakt på sak – inga långa historiska utläggningar eller genomgångar av Europas alla jordmåner. Michel Jamais har utgått från de vanligaste frågorna han fått under sin långa karriär och samlat det viktigaste man behöver veta för att tryggt och självsäkert kunna orientera sig på egen hand i vinets snåriga värld.

Michel Jamais är sedan slutet av 1990-talet ständigt på resande fot i den vida dryckesvärlden. Han är huvudlärare på sommelierprogrammet på Restaurangakademien i Stockholm och ett av de tunga namnen i dryckestidningarna Livets Goda och Whisky & Bourbon.

9. 101 saker du måste veta om vin av Michel Jamais

Är du en av alla hundratusentals vindrickare som känner dig lite vilsen när du står där i flaskdjungeln i butiken? Eller som förtvivlat bläddrar fram och tillbaka i vinlistan på restaurangen utan att bli mycket klokare av det? Vin är minsann inget lätt ämne att lära sig. Det spänner över hundratals druvsorter och otaliga vindistrikt i länder över hela världen, ett stort antal vinstilar och tusentals producenter. Det är inte konstigt att man som helt vanlig vinkonsument känner sig vilsen i vinvärlden.

Det här är en icke-traditionell vinbok för alla som vill lära sig att hitta rätt i vinets värld. Den är rakt på sak – inga långa historiska utläggningar eller genomgångar av Europas alla jordmåner. Michel Jamais har utgått från de vanligaste frågorna han fått under sin långa karriär och samlat det viktigaste man behöver veta för att tryggt och självsäkert kunna orientera sig på egen hand i vinets snåriga värld.

Michel Jamais är sedan slutet av 1990-talet ständigt på resande fot i den vida dryckesvärlden. Han är huvudlärare på sommelierprogrammet på Restaurangakademien i Stockholm och ett av de tunga namnen i dryckestidningarna Livets Goda och Whisky & Bourbon.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL