Kanadensiskt litteraturpris ställs in efter protester mot Amazon som sponsor

Foto: Fotolia

Ett pris som lyfter fram franskspråkig litteratur från Quebec avlyses efter protester från årets fem finalister. De anser att samarbetet med Amazon inte är förenligt med prisets syfte.

Det litterära priset Prix littéraire des collégiens har delats ut sedan 2003 och avgörs av en jury bestående av studenter som väljer sin favorit bland fem skönlitterära verk skrivna på franska av kanadensiska författare.

Men i år ställs priset in. Detta efter att de nominerade författarna Lula Carballo, Dominique Fortier, Karoline Georges, Kevin Lambert och Jean-Christophe Réhel upprördes av att Amazon Canada var prisets nya huvudsponsor och gemensamt skrev en öppen protest i dagstidningen Le Devoir, rapporterar The Guardian.

Deras kritik handlar om att ett samarbete med Amazon rimmar illa med prisets grundsyfte, vilket är att främja modern quebekisk litteratur. De pekar bland annat på hur nätjätten konkurrerar ut små bokhandlar och är ofördelaktig för den smalare kulturen.

– Kan priset klara sig utan stöd av Amazon? Hitta sponsorer som är mer i linje med de värderingar som priset står för? Dessvärre anser vi att priset, genom att samarbeta med Amazon, misslyckas med sitt huvudsakliga syfte, skriver de.

Strax efter att brevet publicerades annonserade arrangörerna att priset stoppas. Hundratals kanadensiska lärare har nu skrivit under ett brev som uppmanar staten att kliva in och rädda priset, som har en prissumma på 5 000 kanadensiska dollar (motsvarande ca 34 000 kronor).

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL