fbpx

Kanadensiskt litteraturpris ställs in efter protester mot Amazon som sponsor

Foto: Fotolia

Ett pris som lyfter fram franskspråkig litteratur från Quebec avlyses efter protester från årets fem finalister. De anser att samarbetet med Amazon inte är förenligt med prisets syfte.

Det litterära priset Prix littéraire des collégiens har delats ut sedan 2003 och avgörs av en jury bestående av studenter som väljer sin favorit bland fem skönlitterära verk skrivna på franska av kanadensiska författare.

Men i år ställs priset in. Detta efter att de nominerade författarna Lula Carballo, Dominique Fortier, Karoline Georges, Kevin Lambert och Jean-Christophe Réhel upprördes av att Amazon Canada var prisets nya huvudsponsor och gemensamt skrev en öppen protest i dagstidningen Le Devoir, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Deras kritik handlar om att ett samarbete med Amazon rimmar illa med prisets grundsyfte, vilket är att främja modern quebekisk litteratur. De pekar bland annat på hur nätjätten konkurrerar ut små bokhandlar och är ofördelaktig för den smalare kulturen.

– Kan priset klara sig utan stöd av Amazon? Hitta sponsorer som är mer i linje med de värderingar som priset står för? Dessvärre anser vi att priset, genom att samarbeta med Amazon, misslyckas med sitt huvudsakliga syfte, skriver de.

Strax efter att brevet publicerades annonserade arrangörerna att priset stoppas. Hundratals kanadensiska lärare har nu skrivit under ett brev som uppmanar staten att kliva in och rädda priset, som har en prissumma på 5 000 kanadensiska dollar (motsvarande ca 34 000 kronor).

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.