fbpx

Kanadensiskt litteraturpris ställs in efter protester mot Amazon som sponsor

Foto: Fotolia

Ett pris som lyfter fram franskspråkig litteratur från Quebec avlyses efter protester från årets fem finalister. De anser att samarbetet med Amazon inte är förenligt med prisets syfte.

Det litterära priset Prix littéraire des collégiens har delats ut sedan 2003 och avgörs av en jury bestående av studenter som väljer sin favorit bland fem skönlitterära verk skrivna på franska av kanadensiska författare.

Men i år ställs priset in. Detta efter att de nominerade författarna Lula Carballo, Dominique Fortier, Karoline Georges, Kevin Lambert och Jean-Christophe Réhel upprördes av att Amazon Canada var prisets nya huvudsponsor och gemensamt skrev en öppen protest i dagstidningen Le Devoir, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Deras kritik handlar om att ett samarbete med Amazon rimmar illa med prisets grundsyfte, vilket är att främja modern quebekisk litteratur. De pekar bland annat på hur nätjätten konkurrerar ut små bokhandlar och är ofördelaktig för den smalare kulturen.

– Kan priset klara sig utan stöd av Amazon? Hitta sponsorer som är mer i linje med de värderingar som priset står för? Dessvärre anser vi att priset, genom att samarbeta med Amazon, misslyckas med sitt huvudsakliga syfte, skriver de.

Strax efter att brevet publicerades annonserade arrangörerna att priset stoppas. Hundratals kanadensiska lärare har nu skrivit under ett brev som uppmanar staten att kliva in och rädda priset, som har en prissumma på 5 000 kanadensiska dollar (motsvarande ca 34 000 kronor).
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny