fbpx

Kiruna Bokfestival spås gå för fulla hus 2018

Carina Bergsten och Tora Lindberg är projektledare för Kiruna Bokfestival. Foto: Linda Johansson

Långt upp i norr hålls för sjätte gången Kiruna Bokfestival 13–18 oktober. Det är en festival som landat i precis den form arrangörerna vill och trycket inför årets festival är stort. 

Enligt Google maps är det 1582,2 km mellan Göteborg och Kiruna, åtminstone om man tar E4:an. Så när Bokmässan har stängt sina dörrar och de sista besökarna lämnat Svenska Mässans hallar kan den som är sugen på mer mässa och bokfestival rikta blicken norrut och boka in den 13 oktober i kalendern. Då börjar en fem dagar lång bokfestival i Kiruna, ett evenemang som på bara sex år har etablerat sig som en festival dit författarna köar och som publiken är trogen. De senaste åren har biljetterna till författarsamtalen i princip sålt slut och i år är trycket så stort att det eventuellt kan bli svårt att få tag i en sista minuten-plats.

– Vi har fått till ett upplägg som fungerar superbra, säger Tora Lindberg, bokhandlare i Kiruna som tillsammans med Carina Bergsten från Kiruna Stadsbibliotek är projektledare för festivalen. Basen är våra författarkvällar och inför dem frågar vi oss ”Vad saknar Kirunaborna i litteraturväg?”. Vi är bra på att i vanliga fall lyfta fram lokala förmågor så det är de författarna som inte brukar vara här vi vill ta hit under festivalen och ge en upplevelse samtidigt som läsarna får en chans att möta dem.

ANNONS

Festivalen inleds i år med en gratis bokmässa för allmänheten i Kiruna Folkets hus den 13 oktober och avslutas med Kiruna UNG den 17 oktober – dit är alla kommunens skolor och förskolor inbjudna. Båda dagarna är populära – samtliga mässplatser är uppbokade och till litteraturdagen för barn och unga kommer i runda slängar 2 500 barn.

– Jag vet egentligen inte hur vi får till logistiken den dagen men det får vi, skrattar Tora. Så här på sjätte året känner vi att vi har landat i något jättebra och att vi inte kan bli större. Sedan kan man så klart alltid bli bättre även om man varje år tänker ”Kan det verkligen bli bättre än så här?”. I år har vi fått till några riktiga drömbokningar exempelvis Stina Wollter som just släppt sin första bok och känns väldigt rätt i tiden. Till bokfestivalen UNG kommer Hampus Nessvold och han är också superaktuell.

Tora Lindberg modererar samtal med Katarina Wennstam under förra årets Bokfestival i Kiruna. Foto: Johan Ylitalo

Kirunapubliken är otroligt engagerad berättar Tora. Somliga av besökarna läser normalt sett inte ens böcker men kommer ändå och lyssnar till samtalen och diskuterar ivrigt i pausen. När Tora säljer biljetter till författarsamtalen är det inte ovanligt att en kund som kommit för att köpa plats till en av kvällarna går därifrån med biljetter till alla tre:

– Två författare per kväll kommer upp på scenen och vi försöker hitta en bra mix och ett upplägg där de båda på olika sätt knyter an till varandra, säger Tora. Vi vill hålla biljettkostnaderna på en rimlig nivå så att alla ska kunna komma. Det vi får in ska täcka arvoden för författare och boende eftersom ett besök här kräver att man sover över. Men vi tänker att vi ger författarna ett annat värde genom att guida, visa underjordsgruvan och ishotellet för de som vill. Flera författare som varit här har senare haft med Kiruna i sina böcker – det är riktigt roligt.

Kiruna Bokhandel och Kiruna Stadsbibliotek står som arrangörer till festivalen. Samarbetspartners går in och stödjer, framför allt med saker som ger minskade kostnader som boende och lokaler.

– Både vi i bokhandeln och stadsbiblioteket gör det här i vår dagliga verksamhet, säger Tora. Visst är det en liten budget men man kan välja om man ska gnälla över det eller inte gnälla över det. Vi väljer att inte gnälla och istället vara stolta över det vi gör.

2018 års kvällsprogram för Kiruna Bokfestival:

Tisdag 16/10: Agneta Sjödin och Håkan Nesser
Onsdag 17/10: Fatima Bremmer och Curt Persson, samt Patrik Sjöberg som andra akt
Torsdag 18/10: Jonas Hassen Khemiri och Stina Wollter

Bokfestivalen ung gästas av bl a: Hampus Nessvold, Ann-Helén Laestadius, David Väyrynen, Charlotte Cederlund, Martin Olczak, Anna Sandler, Susanne Hjärtström, Marianne Nordmark och Carina Kero-Esberg.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny