fbpx

Här är finalisterna till Man Booker-priset 2018

Esi Edugyan är en av sex finalister till årets Man Booker-pris. Foto: Leopard förlag

Sex författare är i vanlig ordning utsedda till det engelska litteraturpriset Man Bookers shortlist. Av finalisterna är tre tidigare utgivna på svenska.

Man Booker-priset tilldelas varje år en författare som skriver på engelska, oberoende av nationalitet, och som är utgiven i Storbritannien och på Irland. Priset anses vara det ledande för litterär skönlitteratur på engelska.

Av årets finalister är fyra kvinnor och två män. Juryns ordförande Kwame Anthony Appiah kommenterade i ett pressmeddelande att alla de sex nominerade romanerna är ”uppfinningsrika stilistiska mirakel där språket är i centrum”.

ANNONS
Man Bookers shortlist 2018

Anna Burns (UK) för Milkman (Faber & Faber)
Esi Edugyan (Kanada) för Washington Black (Serpent’s Tail)
Daisy Johnson (UK) för Everything Under (Jonathan Cape)
Rachel Kushner (USA) för The Mars Room (Jonathan Cape)
Richard Powers (USA) för The Overstory (William Heinemann)
Robin Robertson (UK) för The Long Take (Picador)

– Man Booker-priset fortsätter att utvecklas över tid, samtidigt som det håller fast vid sin princip att uppmärksamma litterär kvalitet. Varje bok på årets shortlist kommer att tilltala läsaren både nu och under åren som kommer, kommenterade Luke Ellis, CEO för Man Group, som står bakom priset.

Juryn bestod av filosofen Kwame Anthony Appiah (ordförande), krimförfattaren Val McDermid, kulturkritikern Leo Robson, feministiska författaren och kritikern Jacqueline Rose och artisten och tecknaren Leanne Shapton.

En titel av Esi Edugyan är utgiven på svenska av Leopard förlag: Halvblodsblues, som nominerades till Man Booker-priset 2011. Rachel Kushner är utgiven av Albert Bonniers förlag med Eldkastarna. Norstedts har gett ut två titlar av Richard Powers: Minnets eko och När vi sjöng.

Att det spelar roll för försäljningen att vinna Man Booker-priset är otvivelaktigt. Förra årets vinnare Lincoln in the Bardo (Lincoln i Bardo) av George Saunders är ett levande bevis på detta: veckan efter prisutdelningen hade försäljningen stigit med 1227 procent. I dagsläget har förlaget Bloomsbury sålt 230 000 exemplar av boken i alla format, och 70 procent av denna försäljning kom efter vinsten.

Vinnaren kommer att annonseras den 16 oktober under en tv-sänd middag och ceremoni och får 50 000 pund. Alla sex finalister får 2 500 pund var.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny