fbpx

Storytel tar in 400-500 Mkr i nyemission ikväll

Sofie Zettergren, CFO och Jonas Tellander, CEO på Storytel. Foto: Storytel

Storytel vill ta in upp till en halv miljard (400-500 Mkr) i nytt kapital genom en riktad nyemission, meddelar bolaget på onsdagskvällen.

De senaste dagarna har det stormat kring Storytel efter att det blev känt att bolaget haft ett specialavtal kring royalty med Sveriges största förlagsgrupp, Bonnierförlagen. Bonniers har enligt uppgifter till SvB fått dubbelt så hög ersättning per lyssnad bok som övriga förlag, vilket fått både förlag och författare att gå i taket.

På onsdagskvällen kom ett pressmeddelande från Storytel om något helt annat.

ANNONS

Storytel avser att genomföra en nyemission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt som riktas till kvalificerade investerare i Sverige och internationellt om cirka 400 MSEK – 500 MSEK (den ”Riktade emissionen”). Det sker med stöd av emissionsbemyndigandet från årsstämman den 15 maj 2018. ABG Sundal Collier AB och Carnegie Investment Bank (publ) har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för att genomföra den Riktade emissionen genom en accelererad book building-process, skriver Storytel i ett pressmeddelande.

Den accelererade book building-processen innebär att de båda investmentbankerna efter börsens stängning försöker hitta större investerare, som kan köpa många aktier (ofta med en viss rabatt jämfört med stängningskursen som idag var 119 kr). Storytelaktien har tappat sedan toppnoteringen på 158,80 i början av juli).

Affären ska enligt planen vara klar innan börsens öppning i morgon, torsdag.

Skälen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att genomföra en kapitalanskaffning på ett tids- och kostnadseffektivt sätt samt att diversifiera aktieägarbasen med internationella investerare. Likviden avses användas för att bland annat tillgodose Bolagets accelererade investeringar i geografisk expansion, främst investeringar i innehållsproduktion och marknadsföring. Investeringarna kommer gå både till befintliga marknader samt de nya regionerna Latinamerika och Asien, skriver Storytel.

– Det är för att accelerera vår internationella expansion. Grovt räknat ska vi använda hälften för att växa på marknader som vi redan är på, och hälften till nya regioner, säger Jonas Tellander, vd för Storytel, till Breakit.

Storytel har tidigare tagit in drygt 200 Mkr för ett år sedan och i oktober 2016 gjordes en riktad nyemission på 100 Mkr. Därutöver meddelade man i somras att man skrivit ett låneavtal med Swedbank för att kunna låna upp till 200 Mkr före årets slut. En global expansion kräver stort kapital.




❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny