ANNONS

Storytel tar in 400-500 Mkr i nyemission ikväll

Sofie Zettergren, CFO och Jonas Tellander, CEO på Storytel. Foto: Storytel

Storytel vill ta in upp till en halv miljard (400-500 Mkr) i nytt kapital genom en riktad nyemission, meddelar bolaget på onsdagskvällen.

De senaste dagarna har det stormat kring Storytel efter att det blev känt att bolaget haft ett specialavtal kring royalty med Sveriges största förlagsgrupp, Bonnierförlagen. Bonniers har enligt uppgifter till SvB fått dubbelt så hög ersättning per lyssnad bok som övriga förlag, vilket fått både förlag och författare att gå i taket.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

På onsdagskvällen kom ett pressmeddelande från Storytel om något helt annat.

Storytel avser att genomföra en nyemission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt som riktas till kvalificerade investerare i Sverige och internationellt om cirka 400 MSEK – 500 MSEK (den ”Riktade emissionen”). Det sker med stöd av emissionsbemyndigandet från årsstämman den 15 maj 2018. ABG Sundal Collier AB och Carnegie Investment Bank (publ) har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för att genomföra den Riktade emissionen genom en accelererad book building-process, skriver Storytel i ett pressmeddelande.

Den accelererade book building-processen innebär att de båda investmentbankerna efter börsens stängning försöker hitta större investerare, som kan köpa många aktier (ofta med en viss rabatt jämfört med stängningskursen som idag var 119 kr). Storytelaktien har tappat sedan toppnoteringen på 158,80 i början av juli).

Affären ska enligt planen vara klar innan börsens öppning i morgon, torsdag.

ANNONS

Skälen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att genomföra en kapitalanskaffning på ett tids- och kostnadseffektivt sätt samt att diversifiera aktieägarbasen med internationella investerare. Likviden avses användas för att bland annat tillgodose Bolagets accelererade investeringar i geografisk expansion, främst investeringar i innehållsproduktion och marknadsföring. Investeringarna kommer gå både till befintliga marknader samt de nya regionerna Latinamerika och Asien, skriver Storytel.

– Det är för att accelerera vår internationella expansion. Grovt räknat ska vi använda hälften för att växa på marknader som vi redan är på, och hälften till nya regioner, säger Jonas Tellander, vd för Storytel, till Breakit.

Storytel har tidigare tagit in drygt 200 Mkr för ett år sedan och i oktober 2016 gjordes en riktad nyemission på 100 Mkr. Därutöver meddelade man i somras att man skrivit ett låneavtal med Swedbank för att kunna låna upp till 200 Mkr före årets slut. En global expansion kräver stort kapital.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se