Bonniers får dubbelt så mycket betalt av Storytel som andra förlag

Håkan Rudels, vd Bonnier Books.

Då var den officiella hemligheten ute: Bonniers har ett helt annat avtal med Storytel än alla andra förlag, skriver Svensk Bokhandel. Förlagsjätten har sluppit revenue share. I alla fall fram till nu.

Boktugg avslöjade för en tid sedan att ersättningen per lyssnad/läst bok hos Storytel hade sjunkit ännu en gång och att många förlag (och författare) nu blivit alltmer oroliga. Anledningen var förstås den revenue share-modell som tillämpas där intäkterna fördelas mellan Storytel och förlagen utifrån hur mycket som lyssnats/lästs i tjänsten. När kunderna blivit flitigare konsumenter så har ersättningen per bok sjunkit stadigt.

Men det har alltid ryktats att Bonniers haft ett helt annat avtal, med fast ersättning per bok istället för revenue share. Storytels konkurrenter BookBeat och Nextory tillämpar denna modell med avtalade ersättningar per bok, oavsett konsumtion i deras tjänster. Något som förlagen gillar eftersom det blir förutsägbart och pedagogiskt gentemot författare.

ANNONS

Nu bekräftar Bonniers för första gången att de mycket riktigt har ett specialavtal med Storytel som innebär att de slipper nackdelarna med revenue share och istället får en fast ersättning per bok även av dem.

– Vi har aldrig haft revenue share med någon. Ett sådant avtal utan golv eller tak kan vi inte skriva. Vi var tidiga, vi digitaliserade mycket och var redan stora på ljudböcker. Vi delade deras syn på framtiden, säger Bonniers Books vd Håkan Rudels till SvB.

Exakt hur hög ersättningen är vet bara Bonniers och Storytel, även om Svensk Bokhandel fått ta del av royaltyutdrag från författare som indikerat 52-53 kronor per bok för digital försäljning (vilket då inkluderar alla streamingtjänster men även styckförsäljning hos Bokus/Adlibris). Bonnier Books vd Håkan Rudels menar att den genomsnittliga ersättningen från Storytel är lägre och SvB gissar på runt 40 kronor. Fortfarande mer än dubbelt så mycket som övriga förlag fick under andra kvartalet 2018.

ANNONS

Storytel har valt att inte kommentera till SvB mer än att ”Våra avtal lyder under sekretess och därför kommenterar vi inte dessa. Som vi kommunicerat tidigare går vi nästa år över på en tidsbaserad ersättningsmodell, därför träffar vi nu förlagen för att föra en dialog om hur vi kan fortsätta utveckla den svenska ljudbokmarknaden.” Vilket väl är ungefär vad Jonas Tellander skrev i en debattartikel.

Så, nu är ”hemligheten” ute och eftersom i stort sett alla förlag med stor ljudboksutgivning som Boktugg pratat med uppger att de sitter i diskussioner eller förhandlingar med Storytel så lär det bli en spännande höst för alla parter.

Storytel vs Bonniers, rond 1.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.