fbpx

Ökad ljudboksförsäljning i Kanada första halvåret 2018

Intresset för audio växer i Kanada och kanadensarna är alltmer benägna att handla böcker online. Foto: Pixabay

Ljudböcker säljer allt bättre i Kanada, medan eböcker tappar lite och försäljningen av fysiska böcker är hyfsat stabil, enligt en rapport över första halvan av 2018. Dessutom står näthandel för över 50 procent av all bokförsäljning.

Audio är på uppgång i Kanada, enligt den ideella organisationen BookNet Canada. Från januari till juni i år ökade försäljningen av audioböcker med 4 procent, skriver Publishing Perspectives. Så sent som i juni 2018 rapporterades att 61 procent av de kanadensiska förlagen gav ut digitala ljudböcker under 2017, en markant ökning från 37 procent 2016. Ljudböcker utgör i nuläget 4 procent av den totala bokförsäljningen.

Vad gäller eböcker så är andelen av den totala försäljningen visserligen betydligt större än audio, men också något minskande jämfört med 2017. Eböcker rapporteras hittills under 2018 utgöra 18 procent av bokförsäljningen, jämfört med 20 procent under 2017 och 17 procent året dessförinnan.

ANNONS

Tryckta böcker har enligt samma källa minskat med en procent under årets första sex månader, men försäljningen anses i det stora hela vara stabil. Inbundna böcker utgör 23 procent och pocketböcker 51 procent av bokförsäljningen.

Kanadensare verkar bli alltmer förtjusta att handla böcker på internet. Näthandeln (här inkluderas både vanliga nätbutiker, nedladdade ljud- och eböcker samt appar för samma ändamål) stod för 52 procent av bokförsäljningen under årets första sex månader (en ökning från 51 procent under 2017).

BookNet Canadas slutsats är i stora drag att bokmarknaden är relativt stabil, med en växande ljudboksmarknad som den enda stora förändringen. De menar även i en kommentar att audio skulle kunna vara ännu större än rapporterat, just på grund av de många kanaler som distribuerar ljudböcker. Bibliotekslån inkluderas av förklarliga skäl inte i statistiken, men enligt BookNet Canada ökade utlåningen av digitala ljudböcker med anmärkningsvärda 40 procent på stadsbiblioteket i Toronto förra året.

Enligt tidigare uppgifter kan Storytel tänkas vara intresserade av att lansera sin ljudbokstjänst i Kanada, även om ingen åtgärd är tagen än vad vi vet. Men kanske börjar det dra ihop sig snart, om kanadensarnas intresse för ljud fortsätter att växa?
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny