fbpx

Sommartuggare 2018: Albin Berggren

Albin Berggren jobbar med Göteborgs bokbussar.

Albin Berggren är bokbusschaufför i Göteborg. Här delar han med sig om hur en vanlig tisdag kan se ut, när han kör ut med bokbussen till stadsdelar som präglas av kriminalitet men också av lek och läslust.

Bland lättlästa böcker och vinande kulor

Text: Albin Berggren

Det är tisdag i maj och jag är ute med en av Göteborgs två bokbussar på eftermiddagens tur. Jag kör förbi fotbollsplanen, där det alltid springer ben och sparkas bollar oavsett väderlek, ser en plywoodskiva där fönstret skulle ha suttit i en lägenhet där en 8-åring dog av en handgranat som kastats in mitt i natten förra året.

ANNONS

Runt hörnet ligger dagens första hållplats. Jag parkerar bussen och fäller ut trappsteget, öppnar dörren. In i bussen kommer de, låntagarna, läsarna, barnen.

De ropar:

­– Albin! Har Amulett åtta kommit!?

– Har du inga nya ps4-spel?

– Jag vill beställa SPLEJ!

En i taget eller alla på en gång, på något sätt får vi ordning på den första anstormningen av frågor. Sen går de loss i hyllorna, låntagarna, barnen. Det travas upp Helena Bross på disken, Dagbok för alla mina fans och Kapten Kalsong. En storlånare lämnar 34 böcker, han har dem i kassar och i sin ryggsäck. En annan tycker det är så orättvist att han är för ung och inte får reservera tv-spelet Arkham knight. Vi pratar, reserverar, lånar och lämnar.

Men nu är klockan mycket, bokbussen måste vidare, en låntagare har inte hunnit klart:

– Jag kommer till nästa hållplats!

Vi kör och hon springer med två andra, genar över fotbollsplanen och står och väntar när vi kommer fram till nästa stopp.

– Erkänn att jag var snabb!

Rubriken till den här texten är ett effektsökeri, ett klickbait. Jag heter Albin Berggren och jobbar med Göteborgs bokbussar och vanligtvis kör jag varje tisdag bland annat till Biskopsgården och Länsmansgården, stadsdelar i Göteborg som mest blivit kända för det spår av våld som följer den organiserade kriminella verksamhet som finns här. Bland dessa hyreshus står jag med min bokbuss.

Bokbussen i Göteborg besöker:
Varje månad 330 förskoleavdelningar.
Varje vecka 36 hållplatser för allmänheten.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny