Mia Öström och Anna Jörgensdotter får Norrlands litteraturpris 2018

Mia Öström (kategorin barn och ungdom) och Anna Jörgensdotter (kategorin vuxen) fick ta emot Norrlands litteraturpris 2018.

Norrlands litteraturpris tilldelas i år Mia Öström för ungdomsboken Vakuum och Anna Jörgensdotter för romanen Solidärer. De får båda 10 000 kronor.

Norrlands litteraturpris delades ut under den gångna helgen vid en ceremoni på Dalkarlså Folkhögskola i samband med Norrländska Litteratursällskapets sommarmöte. Priset belönar föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling och delas ut i kategorierna vuxenlitteratur och barn- och ungdomslitteratur.

I kategorin vuxenlitteratur prisas år 2018 Anna Jörgensdotter för sin roman Solidärer  (Albert Bonniers förlag) med motiveringen:

”Med behagligt växlande tempo, skilda perspektiv och väl grundat i trettiotalets politiska historia berättar Anna Jörgensdotter om arbetarstaden Gävle, den spanska revolutionen och om de spanienfrivilliga som reste söderut för att slåss på republikens sida under brinnande inbördeskrig. Solidärer är en roman om människor som bestämmer sig för att slåss för ett värdigare liv, men också en berättelse om tillfälligheter, kärlek, bristen på handlingsutrymme och maktlöshet inför sakernas tillstånd. I blickfånget finns Ingemar, Klara och Conxa, som inkarnationer av den kamp för bättre levnadsvillkor som bryter ut var än förtrycket uppstått, uppstår eller skall uppstå.”

I barn- och ungdomskategorin belönas Mia Öström år 2018 för sin roman Vakuum (Gilla Böcker). Motiveringen lyder:

”Med språklig säkerhet, närvaro och nära nog deckarlik spänning skildrar Mia Öström i Vakuum tio dagar av tonåringen Jonnas liv, knappt ett år efter att storebrodern Johan tagit sitt liv, hennes allt mer distanserade förhållande till omvärlden och till synes solitära kamp för att få hålla fast vid det som finns kvar av storebrodern. Genom att låta sorgen berätta om Jonna istället för att berätta om Jonnas sorg, skildrar Vacuum upplevelsen av att känna sig övergiven, men också drivkraften som kan finnas i sökandet efter svaret på frågan om varför någon man älskar tar sitt liv.”

Övriga nominerade till Norrlands litteraturpris 2018

Vuxenlitteratur:

Smekmånader av Mikael Berglund (Albert Bonniers förlag)
Nya Norrland av Mats Jonsson (Ordfront)
Källarhundarna av Tove Mörkberg (Brombergs)
Barmark av Malin Nord (Albert Bonniers förlag)

Barn- och ungdomslitteratur:

Pojken från längesen av Kerstin Lundberg Hahn (Rabén & Sjögren)
Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg (Mirando bok)
Flytten av Lina Stoltz (Nypon förlag)
Amanda & Ila: Från och med nu av Katja Timgren (Alfabeta)

Norrlands litteraturpris utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Priset instiftades 1973 och kallades fram till år 2008 för Rörlingstipendiet. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

De 10 senaste pristagarna av Norrlands litteraturpris

2017 – Lina Josefina Lindqvist, Ann-Helén Laestadius
2016 – Katarina Kieri, Mats Jonsson
2015 – Ida Linde, Lina Stoltz
2014 – Elisabeth Rynell, Bo R. Holmberg
2013 – Pär Hansson
2012 – Björn Löfström
2011 – Therése Söderlind
2010 – Ola Nilsson
2009 – Fausta Marianović
2008 – Kristina Sandberg

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.