fbpx

Författare tjänar allt sämre visar ny brittisk undersökning

Författare i Storbritannien får det allt tuffare ekonomiskt – genomsnittslönen har minskat med 42 procent på 13 år. Foto: iStock

I en undersökning genomförd av ALCS framkommer bland annat att den genomsnittliga årslönen för brittiska författare har sjunkit till under 10 500 pund om året (ca 122 000 kronor), en minskning med 15 procent från 2013.

Brittiska Authors Licensing and Collecting Society, ALCS, en organisation som verkar för att författare ska bli rimligt kompenserade för sina verk, genomförde under 2017 för tredje gången en undersökning över författares inkomster. Den tidigare undersökningarna gjordes 2005 och 2013, och flera markanta skillnader kan konstateras, skriver The Bookseller.

År 2005 låg årslönen före skatt (med 2017 års kurs) på 18 013 pund och 2013 på 12 309 pund. Den senaste undersökningen visar att årslönen har sjunkit till 10 437 pund – ett tapp med 42 procent sedan 2005 och 15 procent sedan 2013.

ANNONS

Vad som i Storbritannien beräknas vara en socialt acceptabel levnadsstandard för en enskild individ är 17 900 pund (runt 200 000 kronor) per år – med andra ord en betydlig högre siffra än vad författarna tjänar. Minimilönen per timme ligger på 7,83 pund (91 kr), medan författarna i genomsnitt tjänar 5,73 pund (66,5 kr) i timmen.

Många författare som deltog i undersökningen ansåg det nödvändigt att dryga ut sina inkomster dels genom olika typer av bidrag, biblioteksersättning, stipendier, prispengar och dylikt, och dels genom att hålla föreläsningar, undervisa eller använda sig av egenutgivning.

Undersökningen visar även en växande ojämlikhet mellan könen: kvinnliga författare tjänar i snitt runt 75 procent av vad manliga författare gör (år 2005 låg siffran på 78 procent).

ANNONS

Totalt deltog 5 523 författare i undersökningen, en blandning av professionella författare som skriver på mer än halvtid och andra författare som skriver på deltid. Hur många ”professionella” författare som besvarade undersökningen är okänt, men enligt ALCS uppgav fler än 13,7 procent att de levde på sitt skrivande (jämfört med 40 procent år 2005 – även här syns med andra ord en betydande minskning).

Nicola Solomon, CEO för författarorganisationen Society of Authors, menar att de sjunkande författarlönerna kan leda till att färre nya författare vågar ge sig in på yrkesbanan, och att bara de med inkomst från annan sysselsättning kommer att kunna skriva. Hon efterfrågar mer rättvisa avtal från förlagen för att förbättra situationen.

– Om författare inte längre har råd att livnära sig på sitt arbete kommer tillförseln av nyskapande litteratur helt enkelt att sina, säger Nicola Solomon till The Bookseller, och tillägger att detta kommer leda till en minskande läsning likväl som det kommer att hota Storbritanniens idag världsledande förlagsbransch.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.