ANNONS

Författare tjänar allt sämre visar ny brittisk undersökning

Författare i Storbritannien får det allt tuffare ekonomiskt – genomsnittslönen har minskat med 42 procent på 13 år. Foto: iStock

I en undersökning genomförd av ALCS framkommer bland annat att den genomsnittliga årslönen för brittiska författare har sjunkit till under 10 500 pund om året (ca 122 000 kronor), en minskning med 15 procent från 2013.

Brittiska Authors Licensing and Collecting Society, ALCS, en organisation som verkar för att författare ska bli rimligt kompenserade för sina verk, genomförde under 2017 för tredje gången en undersökning över författares inkomster. Den tidigare undersökningarna gjordes 2005 och 2013, och flera markanta skillnader kan konstateras, skriver The Bookseller.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

År 2005 låg årslönen före skatt (med 2017 års kurs) på 18 013 pund och 2013 på 12 309 pund. Den senaste undersökningen visar att årslönen har sjunkit till 10 437 pund – ett tapp med 42 procent sedan 2005 och 15 procent sedan 2013.

Vad som i Storbritannien beräknas vara en socialt acceptabel levnadsstandard för en enskild individ är 17 900 pund (runt 200 000 kronor) per år – med andra ord en betydlig högre siffra än vad författarna tjänar. Minimilönen per timme ligger på 7,83 pund (91 kr), medan författarna i genomsnitt tjänar 5,73 pund (66,5 kr) i timmen.

Många författare som deltog i undersökningen ansåg det nödvändigt att dryga ut sina inkomster dels genom olika typer av bidrag, biblioteksersättning, stipendier, prispengar och dylikt, och dels genom att hålla föreläsningar, undervisa eller använda sig av egenutgivning.

Undersökningen visar även en växande ojämlikhet mellan könen: kvinnliga författare tjänar i snitt runt 75 procent av vad manliga författare gör (år 2005 låg siffran på 78 procent).

ANNONS

Totalt deltog 5 523 författare i undersökningen, en blandning av professionella författare som skriver på mer än halvtid och andra författare som skriver på deltid. Hur många ”professionella” författare som besvarade undersökningen är okänt, men enligt ALCS uppgav fler än 13,7 procent att de levde på sitt skrivande (jämfört med 40 procent år 2005 – även här syns med andra ord en betydande minskning).

Nicola Solomon, CEO för författarorganisationen Society of Authors, menar att de sjunkande författarlönerna kan leda till att färre nya författare vågar ge sig in på yrkesbanan, och att bara de med inkomst från annan sysselsättning kommer att kunna skriva. Hon efterfrågar mer rättvisa avtal från förlagen för att förbättra situationen.

– Om författare inte längre har råd att livnära sig på sitt arbete kommer tillförseln av nyskapande litteratur helt enkelt att sina, säger Nicola Solomon till The Bookseller, och tillägger att detta kommer leda till en minskande läsning likväl som det kommer att hota Storbritanniens idag världsledande förlagsbransch.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se