fbpx

Sommartuggare 2018: Simon Brouwers

En hel massa förläggare från hela världen samlade tillsammans med ... president Trump? Simon Brouwers syns i vit skjorta i mitten längst bak.

Simon Brouwers är förläggaren som lämnade Volante tillsammans med Olle Grundin, för att starta förlaget Mondial. De har en spännande och oväntad utgivning. 

Att komma från ett land ingen bryr sig om

Text: Simon Brouwers

Hur kan ett nystartat förlag få ge ut några av de bäst säljande böckerna i världen just nu? Svaret stavas RoW.

ANNONS

Svenskar tror ofta att alla bryr sig om vad vi gör, att omvärlden sneglar hitåt för de senaste trenderna och att vi är en viktig global aktör. Så är det inte, åtminstone inte i förlagsbranschen. Sverige klumpas istället väldigt ofta ihop med en drös andra mindre marknader till ett segment som amerikanerna lite cyniskt kallar RoW, Rest of the World. Alltså: lite mindre viktiga marknader. (Att så är fallet skulle alla som jobbar med RoW såklart förneka – om de någonsin skulle uttala sig i media.)

Det kan låta som någonting dåligt, men för oss som litet och nystartat förlag innebär det en möjlighet att faktiskt få ge ut de största titlarna – något som är så gott som omöjligt för ett nystartat förlag på en större marknad. Agentlogiken är inte sällan ”more is more” och ju fler länder som köper en titel desto större chans att du kan få till en eller flera riktigt stora affärer.

Är man tillräckligt snabb kan man alltså som liten och oetablerad aktör få tag i några riktigt stora författarskap. På Mondial har vi sedan starten för ett drygt år sedan lyckats köpa Stephen Hawkings sista bok, Jordan B Petersons kioskvältare 12 livsregler (ligger tvåa på fackbokstoppen bakom Hans Rosling när detta skrivs) och sist men inte minst, det kanske största namnet vi ger ut i år, Bill Clinton.

ANNONS

Det finns såklart nackdelar med att vara en del av RoW också. Att lyckas övertala en f.d president tillika författare (och hans agenter) att prioritera Sverige när hela världen drar i honom är kanske det allra svåraste. Och då är jag ändå bra på att tjata.

När det då dimper ner inbjudan från Penguin Random House (som hanterar rättigheterna för Clintons bok) i mejlkorgen med ämnesraden ”INVITATION – MEET THE PRESIDENT IN THE OVAL OFFICE” blev vi såklart glada och uppspelta. Kanske kunde någon minut ensam med The President övertyga honom om att Sverige faktiskt är en viktig marknad för honom, att det är värt att komma hit eller åtminstone ge en intervju?

Men, jag hade glömt vilka vi är. Det handlade såklart inte alls om ett möte med Bill Clinton, det handlade om att det amerikanska förlaget bestämt sig för att bygga upp en replika av det ovala rummet i vilken de ville samla alla andra förläggare från RoW för en gruppbild (var förläggarna från de större marknaderna var vet jag inte, men de var inte där). Inte nog med detta, det visade sig när jag kom dit att de också hade hyrt in en Trump-imitatör som man kunde ta selfies med, om man ville.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Det ville jag inte.

Vi blev senare uppmanade att använda bilden ”for press” och vi har hela tiden funderat på vad vi skulle ha denna bild till … När jag sedan fick frågan om jag ville ”sommartugga” så insåg jag att jag äntligen hade ett perfekt sammanhang för bilden.

Ps. Presidenten är försvunnen kommer ut den 1 juli. Bill Clinton har skrivit den tillsammans med världens bäst säljande deckarförfattare James Patterson – och den har redan hyllats av New York Times och The New Yorker. Den är riktigt bra.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.